Gündem
  • 24.5.2013 14:03

Bakandan 'yerli otomobil' açıklaması

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’deki otomotiv sektörünün, dışarıda kendisine lisans vermiş olan firmalara göbek bağı olduğunu belirterek, “Bizim yerli otomobil talebimizin arkasında yatan şey; bu konuda göbek bağımızı kesmek, bağımlılığımızı kesmek. Bu yapılmazsa Türkiye’nin sonu değil ama yapılırsa Türkiye açısından son derece önemli çünkü yeni ufuklar açar” dedi.

 Burada toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Çağlayan, Bakanlar Kurulu kararıyla en fazla açık verilen motor ve aktarma organlarıyla ilgili yeni bir sistemi uygulamaya koyduklarını söyledi. Bakan Çağlayan, “Bu konuyla ilgili çok önemli bakanlığımıza teşvik başvuruları geldi. Çünkü biz 6 milyar dolarlık motor ve aktarma organı ithal ettik. Geçen yıl biz toplam 19,2 milyar dolar otomotiv sanayinde tüm sanayinde ihracat yaptık. 11 milyar dolar ana sanayide ihracat yapan Türkiye, 6 milyar dolar motor ve aktarma organı ithal ederek yapıyor. Bu sürdürülebilir değil. Biz motor ve aktarma organı yapacak zekaya sahip değil miyiz? Onlardan çok daha fazla zekaya sahibiz” dedi.

Bugün Türkiye’deki otomotiv sektörünün dışarıda kendisine lisans vermiş olan firmaların tekeri altında olduğunu belirten Bakan Çağlayan, “Biz göbek bağını keselim istiyoruz. Bizim yerli otomobil talebimizin arkasında yatan şey bu konuda göbek bağımızı kesmek, bağımlılığımızı kesmek. Bu yapılmazsa Türkiye’nin sonu değil ama yapılırsa Türkiye açısından son derece önemli çünkü yeni ufuklar açar. Bunu yapmak için de biz yapacak olacak yatırımcıyla oturup özel teşvik sistemleriyle konuşmaya hazırız. Lisansı Türkiye’ye ait olan adı Ali, Ahmet, Mehmet değil söylendiği zaman Türkiye’yi dünyada akıla getirecek bir şey yapalım. Bunu söylerken de ben hayal görmüyorum 20 yıl sanayicilik yaptım. Bizim burada yerli araç yapalım derken derdimiz bir binek otomobil yapmak değil. Hafif ticari araç yapalım, elektrikli bir araç yapalım ama yapalım” diye konuştu.

(İHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:03

İLGİLİ HABERLER