Gündem
  • 30.9.2014 19:58

Bakanlar Kurulu sonrası flaş tezkere açıklama

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu Toplantısının ardından yaptığı açıklamada, iki tezkere yerine kapsamlı bir tezkerenin hazırlandığını ve çözüm süreci kurulu oluşturulacağını belirtti.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu Toplantısının ardından yaptığı açıklamada, çözüm süreci kurulu oluşturulacağını belirtti ve iki tezkere yerine kapsamlı bir tezkerenin hazırlandığını ifade etti.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu Toplantısının ardından basın mensuplarının karşısına geçti. Arınç’ın konuşmasından satır başları:
"Toplantıda güneyimizde yaşanan olayların bugünü ve geleceği konusunda Genelkurmay Başkanımızın birfingiyle bilgilendirildik.
Temmuz’da TBMM’den çıkarılan bir kanun var. Bu 6 maddelik kanundur. Bununla ilgili bir Bakanlar Kurulu kararının çıkarılması kararlaştırılmıştı. Bir çözüm süreci kurulu oluşturulacak. Bununla yapmak istediğimiz şey Türkiye’nin kronik bir sorunu olan terörü sona erdirmek. Hükümetimiz bu konuda ciddidir. Çözüm sürecinin başarıya ulaşması noktasında varlığını ortaya koymuştur. Asayişi bozan kısmen terör ve asayişsizlik konusunda acımasız davranışımız söz konusu olacaktır. Bunları çerçevelediğimiz zaman, kabul edilen ve satın alınan bu sürecin yürümesi ve kısa sürede sonuçlanması arzu edilmektedir. Vatandaşlarımız tarafından kabul edilen bu sürecin bu kanun çerçevesinde yürütülmesi planlanmaktadır."
TEK TEZKERE MECLİS’E GÖNDERİLDİ
Perşembe günü iki tezkerenin yenilenmesi söz konusudur. Bunun rutin bir şekilde yenilenmesi söz konusu olabilir. Bu iki tezkerenin birleştirilmesi konusunda çalıştık. Bu metin Meclis’e gönderildi. Kapsamlı bir çalışma yaptık. Tek tezkere halinde Meclis’e sevk edildi. Kapsamlı bir tezkere olacak öyle bir tezkere çıkaralım ki yenisini düşünmeyelim. Güzel bir metin ortaya çıktı. Eski tezkere tek metin haline getirildiğini bugün ve gelecekte yaşanabilecekleri bertaraf etmek için Meclisten yetki istiyoruz."
BAYRAM MÜJDESİ
Bir de müjde veren Arınç, Kurban Bayramı’nda köprü ve otoyolların ücretsiz olacağını ifade etti.

ÇÖZÜM SÜRECİ KURULU OLUŞTURULACAK

Arınç toplantıda, Türkiye'nin iç ve dış güvenliği gibi konuların yanı sıra çözüm sürecinin de toplantıda ele alındığını belirterek, "Yapılanmada iki ayaklı bir şema öngörüyoruz. Çözüm süreci kurulu, kurumlar arası izleme ve koordinasyon komisyonları oluşturulacak. Kurulun üyeleri bizzat başbakan veya görevlendireceği başbakan yardımcısının başkanlığında, başbakan yardımcıları, adalet, dışişleri, içişleri, savunma bakanları, başbakanlık müsteşarı, kamu düzeni ve güvenliği müsteşarı ve MİT müsteşarından müteşekkildir. İmzalanmıştır. Tahmin ediyorum bu akşam da sayın Cumhurbaşkanımızın imzası ile de Resmi Gazete’de de imzalanacaktır" dedi.

"GENELKURMAY BAŞKANIMIZ KAPSAMLI BİR SUNUM YAPTI"
Arınç, "Bugün Genelkurmay Başkanımız kuvvet komutanları ile birlikte bakanlar kurulumuza sunum yapmak üzere geldiler. Kapsamlı bir sunum oldu. Bazı konularda sorular yönetildi. Tatminkar cevaplar alındı. Yılda en az bir kez Genelkurmay Başkanımız bugün olduğu gibi bakanlar kuruluna kapsamlı brifing verecektir. İhtiyaç olduğunda daha fazla da olacaktır" diye konuştu. 

"GENELKURMAY BAŞKANLIĞIMIZ YILDA EN AZ BİR KEZ KAPSAMLI BRİFİNG VERECEKTİR"
Genelkurmay'ın yılda en az bir kez bakanlar kuruluna brifing vereceğini belirten Arınç, "Genelkurmay başkanlığımız yılda en az bir kez kapsamlı brifing verecektir. İhtiyaç duyulduğunda daha fazla da olabilir. Görüşmelerin içerisinde yine güneyimizde yaşanan bazı olayların bugünü ve geleceği konusunda sayın Genelkurmay başkanımızın planlarını görmek öğrenmek imkanını bulduk. Başarılı ve faydalı bir çalışma oldu. Merkez Bankası kanunda yazılı olduğu gibi bakanlar kuruluna senede iki defa hesap verme ihtiyacı duyuyor. Ama biz senede en az bir kere TSK ile ilgili kapsamlı bir brifing almayı kararlaştırmış olduk" dedi.

"TÜRKİYE'NİN MÜZMİN BİR SORUNU OLAN TERÖRÜ TAMAMEN SONA ERDİRMEK"
Çözüm sürecine ilişkin hükümetin kararlı adımlar attığını belirten Arınç, "Çözüm sürecine ilişkin TBMM'den çıkan bir kanun var terörün sona erdirilmesine dair bir kanun. Bu 6 maddelik bir kanundur. Bununla ilgili bir bakanlar kurulu kararının çıkarılması çalışması yapılmıştı. Bu çalışmalara ilişkin, bir bakanlar kurulu kararıdır imzalanmıştır Cumhurbaşkanımızın imzasıyla da yayınlanacaktır. Esasen resmi gazeteden yayınlandıktan sonra da, terörün sona erdirilmesi kapsamında yapılacak çalışmaları, kurulan birimleri, sizler de resmi gazeteden alıp okuma imkanınız olacak. Bu çalışmalara ilişkin esaslarda, çalışma alanlarını, yapılanmayı başlıklar altında belirliyoruz. Çalışma alanları, zikrettiğim 6551 sayılı kanunun ikinci maddesinde belirlenmiştir. Sosyal programlar, ekonomik tedbirler, toplumsal destek ve sivil toplum çalışmaları, sorunun parçası olan aktörlerle temas, diyalog, eve dönüşler ve bununla birlikte sosyal hayata uyum çalışmaları başlığı altında kapsayıcı bir yapılanma ortaya konmuştur. Kurulun üyeleri bizzat başbakan veya görevlendireceği başbakan yardımcıları. Adalet içişleri milli savunma bakanları, ve MİT müsteşarı. Bununla yapmak istediğimiz şey, Meclis 'teki görüşmeler sırasında da açıkça ortaya konmuştu. Türkiye'nin müzmin bir sorunu olan terörü tamamen sona erdirmek. Zannediyorum 280 oyla Meclis'ten geçti. Çözüm süreci dediğimiz konuda da bundan sonraki aşamaların kanun çerçevesinde yürütülmesi ve komisyon ve kurullarının çalışmalarını bu kanun çerçevesinde yürütmesinin esasları belirlendi" ifadelerine yer verdi.

"TERÖR VE ASAYİŞSİZLİK KONUSUNDA ACIMASIZ DAVRANIŞIMIZ SÖZ KONUSU OLACAKTIR"
Çözüm süreci tartışmalarına değinen Arınç, "Bugünlerde tartışması yapılan çözüm süreci bitti, şantaja yönelik konuşmalar bizim açımızdan geçersizdir. Hükümetimiz bu konuda ciddidir. Çözüm sürecinin başarıya ulaşması konusunda bütün varlığını ortaya koymuştur. Bu aşamada asayişi bozan kısmen terör ve asayişsizlik konusunda acımasız davranışımız söz konusu olacaktır. Kamu güvenliğinin bozulmasını hiçbir zaman izin ve imkan vermeyeceğiz. Bunları çerçevelediğimiz zaman, vatandaşlarımız tarafından kabul edilen ve satın alınan bu sürecin yürümesi ve kısa sürede sonuçlanması arzu edilmektedir" diye konuştu.

"TEZKERENİN NELERİ KAPSAYACAĞINI DA HEP BERABER GÖRECEĞİZ"
Arınç, "Bundan sonra bildiğiniz gibi TBMM'de Perşembe günü bir yıl önce süreleri verilen ve ekim ayı içinde süresi bitecek olan iki tezkerenin yenilenmesi söz konusuydu. Biz bu tezkereleri rutin bir şekilde yenilenmesi veya iki tezkereyi birleştirmek suretiyle, bütün tedbirleri bir arada karşılamaya çalışan bir metin üzerinde çalıştık. Perşembe görüşülecek bir tezkerenin, yarın gündeme getirilmesi mümkün olduğu için beklenilmiştir. Kapsamlı çalışmalar yaptık. Son dönemde yaşanan gelişmeler anlatıldı. Türkiye'nin yaptıkları, yapmak istedikleri tek tek sayıldı. Tezkerenin görüşmelerinde ve kamuoyuna intikal ettiğinde neleri kapsayacağını da hep beraber göreceğiz" açıklamasında bulundu.

"ESKİ TEZKERELER BİR TEK METİN HALİNE GETİRİLDİ"
Irak ve Suriye tezkerelerinin tek metin haline dönüştürüldüğünü belirten Arınç, "Daha önce şunu söylemiştim. Kapsamlı bir tezkere olacak, öyle bir tezkere çıkaralım ki yarın yine ihtiyaç olmasın. Güzel bir metin ortaya çıktı sanıyorum ki TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin tamamını ve Türkiye'de tüm yurttaşlarımızın, ne kadar makul ve haklı olduğunu görmelerine vesile olacaktır. Bu eski tezkerelerin bir tek metin haline getirildiğini bugün ve gelecekte yaşanabilecek tehdit ve riskleri bertaraf etmek üzere Meclisimizden yetki talep ettik. Bizim meselemiz Türkiye'nin güvenliğini sağlayabilmektir" diye konuştu.

"AB BAKANLIĞIMIZ BİR İLETİŞİM STRATEJİSİNİ HAZIRLADI VE KABUL EDİLDİ"
Arınç, "AB bakanımız bir sunum yaptı, diğerlerini ertelemiş olduk. Çalışma bakanımızın eylem planında görüşme yapacaktık. Avrupa Birliği iletişim stratejisini kısa bir sürede sundu. Bu kapsamda AB bakanlığımız bir iletişim stratejisini hazırladı ve kabul edildi" dedi.

"BAYRAMDA KÖPRÜ VE OTOYOLLAR ÜCRETSİZ"
Bayramda otoyol ve köprülerin ücretsiz olacağını söyleyen Arınç, "Her bayramdan önce yaptığımız gibi bir müjdemiz olacak. Önümüzdeki bayramla ilgili köprü ve otoyolların ücretsiz hale getirilmesidir. Önümüzdeki perşembeyi cumaya bağlayan geceden başlayarak Çarşamba sabahı bitmek üzere ücretsiz olacak" dedi.

"SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİNDE ASKERLERİMİZ GÖREVİNE DEVAM ETMEKTEDİR"

Arınç, Süleyman Şah Türbesi'ne IŞİD tehdidine ilişin bir soru üzerine Arınç, "İki tezkere birleştirildiğine göre, tehdit veya risk oluşturan gelişmelerde ismi geçen örgütlerden bahsediliyor. Daha önceki tezkerelerimizde IŞİD veya benzeri hiçbir örgütün adı belki geçmiyordu. Genel ifadeler kullanmayı tercih ettik. Ancak bazı örgütlerin isimleri gerekçe kısmında özellikle kullanılmış olabilir. Bunların isimlerini tek tek saymak gibi bir çabanın içerisinde değiliz. Mesela Horasan diye bir örgütün varlığından sizin haberiniz var mıydı? Hayır. Ama Amerikan uçaklarının bombalayacağı yok etmeye çalışacağı bir örgüt var ki karşımızda bunu biz yeni duyuyoruz. 70'nci madde kapsamında kapalı oturum da yapılabilir. Kapalı oturum her zaman yapılabilir. IŞİD militanları Süleyman Şah bölgesine çok yaklaştığı söz konusu. Orada askerlerimiz teçhizatları, silahları ile görevlerine devam etmektedirler" diye konuştu.


"IŞİD DE MAL VARLIĞI DONDURULACAK TERÖR ÖRGÜTLERİ ARASINDA YER ALMIŞTIR"


IŞİD'in terör örgütü listesine alınmasına ilişkin Bakanlar Kurulu onayı olmadığı iddialarını değerlendiren Arınç, "İyi ki sordunuz. Bir milletvekili bunu basına servis yaparak, kamuoyunda IŞİD'le ilgili hiçbir karar almamış gibi bir siyasi çalışma hazırlığında sayın milletvekili ve onun partisi. Oysa bir yıl önceki kayıtları tarasaydı görürdü. 30 Eylül 2013 tarihli, 2013/5428 sayılı bakanlar kurulu kararı ile BM Güvenlik konseyini, 1267, 1988, 1989 sayılı kararlarıyla listelenenlerin mal varlıkları dondurulmuştur. Bu bahsettiğim kararı 10 Ekim 2013 tarihli resmi gazetede yayınlanmıştır. Anılan bakanlar kurulu kararının, mal varlıkların dondurulmasına karar verilen kişi kuruluşlar listelenmiştir. Listenin el kaideyle bağlantılı bölümünün 21'nci sırasında Irak El Kaidesinin mal varlığı dondurulmuştur, IŞİD de mal varlığı dondurulacak terör örgütleri arasında yer almıştır" ifadelerine yer verdi.


"KİMSE YOK MU DERNEĞİ'NİN YARDIM TOPLAMA YETKİSİ İPTAL Mİ EDİLDİ?"


Hükümetin Kimse Yok mu Derneği'nin yardım toplama yetkisini iptal etmek için bir çalışma yürüttüğü iddialarının sorulması üzerine Arınç, "Bugünkü gündemimizde yoktu. Dernek ile ilgili bir karar henüz herhangi bir yerde yayınlanmadı, imzalanmadı. Ancak bazı dernek ve vakıfların kamuoyu yararına çalışmasını uygun buluyoruz. Bazılarına da izinsiz yardım toplama izni veriyoruz. Bunlar kanunlarda verilen yetkiler. Bu derneklerin bazıları, bazı avantajlar elde ediyor. Bazıları da uykuya yatmış vaziyette. Maliye bakanlığımız ve İçişleri bakanlığımız bazen rutin incelemelerde bazen de ihbar ve şikayetler üzerine bu dernek ve vakıfların faaliyetlerine dikkat ediyor. Kanun çerçevesinde ise aynen yoluna devam ediyor. Bir kısmında da kanunda aykırılık varsa bu hakların geri alınması için talepte bulunuyor. Söz konusu derneğin bazı hizmetler yaptığını biliyoruz. Ancak böyle bir kararın henüz yayınlanmadığını, spekülasyonların veya gerçek haberde olabilir henüz sonuçlanmadı. Bir dayanağın olması lazım. Böyle bir dayanak olmadığı takdirde o dernek veya vakıf yöneticileri tarafından bakanlar kurulu aleyhine de yargı yoluna gidilebilir. Henüz yayınlandığını bilmiyorum. Olamaz da demiyorum. Olabilir" diye konuştu.


Arınç, "Çözüm sürecini bir kanun kapsamında sonuçlandırmak sayın başbakanımızın da hükümetimizin de bizim için verdiği bir görev. Bu görevi TBMM'den aldık. Çok iyi bir şekilde yapacağız" dedi.

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.

 

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 01:25

İLGİLİ HABERLER