Gündem
  • 30.6.2008 17:35

BAKANLAR KURULUNDAN FRANSA'YA MESAJ ÇIKTI

ANKARA - Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, "Türkiye olarak Fransa dönem başkanlığından beklentimiz müzakere sürecimizin şeffaflık ve ahde vefa çerçevesinde devam etmesi ve yeni fasılların açılmasına zemin hazırlayacak bir dönem olmasıdır" dedi.
Şahin, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, toplantıda iki kanun tasarısının ele alındığını bildirdi.
Tasarılardan ilkinin YÖK Teşkilat Kanunu'nda değişiklik yapılmasını içerdiğini ve Kayseri'de Melikşah Üniversitesi adıyla bir vakıf üniversitesi kurulması amacıyla hazırlandığını kaydetti.
Toplantıda görüşülen ikinci kanun tasarısının da yine YÖK Teşkilat Kanunu'nda değişiklik içerdiğini bildiren Mehmet Ali Şahin, bu kanun tasarısıyla da TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi tarafından Türkiye'nin geri kalmış yörelerinde eğitim bilimleri enstitüleri kurulmasının amaçlandığını söyledi.
Bakanlar Kurulu toplantısında ayrıca, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın Avrupa Birliği süreci ile ilgili bilgi verdiğini bildiren Şahin,şunları söyledi:
''Yarın Fransa AB Dönem Başkanlığını devralacak. Bizim Türkiye olarak Fransa dönem başkanlığından beklentimiz, müzakere sürecimizin şeffaflık ve ahde vefa çerçevesinde devam etmesi ve yeni fasılların açılmasına zemin hazırlayacak bir dönem olmasıdır. Fransa'nın şeffaflık ve ahde vefa ilkeleri çerçevesinde bu konuda müzakere sürecine katkı yapması beklentimizi Sayın Babacan Bakanlar Kurulunda da dile getirmiştir.
Bunun dışında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Çelik, Türk Eczacılar Birliği ile bir süredir yürütülmekte olan ve bugün süresi dolmuş olan protokolün yarın yürürlüğe girmesi gereken yeni protokol çalışmaları ile ilgili de Bakanlar Kurulumuza bilgi vermiştir. Şu sıralarda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız, Maliye Bakanımız ve Sağlık Bakanımız Türk Eczacılar Birliği Başkanı ve yetkilileri ile bu protokole son şeklini vermek için çalışmaktadırlar. Bir sorun olacağı kanaatinde değiliz.''
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Şahin, bir gazetecinin, ''Fransa dönem başkanlığını alıyor, ancak NATO kanadına da girmek istiyor. Türkiye'nin de bunu veto etme yetkisi var. Fransa'nın, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı tutumu biliniyor. Türkiye'nin bu konudaki tutumu nasıl olacak'' sorusu üzerine,
''Bir başka konuyla AB sürecini denkleştirmeyi veya bu bağlamda farklı müzakere içinde olmayı biz Türkiye olarak, etik açıdan uygun görmeyiz" dedi.
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin, ''parti kapatılması halinde Türkiye ile müzakere sürecinin sıkıntıya girebileceği yönünde bir karar aldığının'' ifade edilmesi üzerine Şahin, ''Bu karar tasarısında Türkiye'nin lehine hükümler olduğu gibi, üzerinde düşünülmesi gereken Türkiye'nin aleyhine diye de değerlendirilebilecek cümleler olmuştur. Ama 71 üyenin oy kullandığı, 65 üyenin de kabul oyu verdiği konu Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nde geçmiştir. Bizim hükümet olarak bu konuyla ilgili şu anda yapacağımız herhangi bir şey yoktur'' dedi.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 08:13

İLGİLİ HABERLER