Bakanlık duyurdu! e-Devlet'te yeni dönem

2 dk okuma
Bakanlık duyurdu! e-Devlet'te yeni dönem

Hızlı Özet

İçişleri Bakanlığı, çeşitli nedenlerle sağlık kuruluşunda doğum bildirimi yapamayanların bu bildirimlerini e-Devlet üzerinden yapabileceğini duyurdu.






İçişleri Bakanlığı, çeşitli nedenlerle sağlık kuruluşunda doğum bildirimi yapamayanların bu bildirimlerini e-Devlet üzerinden yapabileceğini bildirdi.



İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, e-Devlet uygulamasına, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından "Doğum Bildirimi Başvurusu" hizmeti eklendi.



Bakanlıkça 2018'de hayata geçirilen e-Doğum uygulamasıyla, kamu sağlık kuruluşlarında dünyaya gelen ve anne/babaları tarafından isimleri belirlenen çocukların doğum bildirimlerinin nüfus müdürlüklerine gitmeden doğumun gerçekleştiği sağlık kuruluşunda yapılabilmesine olanak sağlanmıştı.



Uygulama kapsamında bugüne kadar 81 ilde 235 kamu sağlık kuruluşunda 75 bin 546 doğum tescili yapıldı, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartları da ailelerin adreslerine ücretsiz olarak gönderildi.



Uygulamaya ek olarak yapılan e-Devlet sistemi üzerinden "Doğum Bildirimi Başvurusu" hizmeti sayesinde, Türk vatandaşlarının yurt içinde sağlık kuruluşunda dünyaya gelen ve Merkezi Nüfus İdaresi Sistemine (MERNİS) gönderilmiş doğum raporu bulunan çocuklarının doğum bildirimlerine ilişkin başvurularının e-Devlet sistemi üzerinden, elektronik imzalı olarak MERNİS'e gönderilmesi ve söz konusu başvurulara istinaden ilçe nüfus müdürlüklerince doğum olaylarının aile kütüklerine tescil edilmesine imkan sağlandı.



e-Devlet'ten doğum bildirimi nasıl yapılır?



Çocuğun doğum tarihinden itibaren 30 gün içerisinde sistem üzerinden doğum bildirimi için başvuru yapılabilecek.



Başvuruda bulunan anne veya baba tarafından e-Devlet sistemi üzerinde, çocuğun adı, dini, baba adı, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı'nı (TCKK) teslim alacak kişi bilgilerinin girilmesi ve çocuğun kaydedileceği adresin seçilmesinin ardından başvuru, elektronik imza ile imzalanacak.



Doğum bildirimlerine ilişkin e-Devlet sistemi üzerinden elektronik imzalı olarak MERNİS'e gönderilen başvurular, başvuruda bulunanın yerleşim yeri adresinin bulunduğu yer ilçe nüfus müdürlüğü tarafından kontrol edilecek.



Nüfus kaydında mevzuata aykırı herhangi bir durumun bulunmaması halinde doğum olayı nüfus kayıtlarına tescil edilecek ve sistem tarafından başvuruda bulunan kişiye bilgi verilecek. Doğum bildiriminde mevzuata aykırı herhangi bir durumun tespit edilmesi ve başvurunun reddedilmesi halinde ise başvurunun reddedildiğine dair sistem tarafından başvuruda bulunan kişiye bilgi verilerek, kişinin nüfus müdürlüğüne müracaat etmesi sağlanacak.



 




Bu haber 769 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bodrum'a gelen iki lüks yata 21 tankerle 615 ton yakıt ikmali yapıldı
Gündem

Bodrum'a gelen iki lüks yata 21 tankerle 615 ton yakıt ikmali yapıldı

Bodrum Gemi Yanaşma İskelesi'ne demirleyen 136 metre uzunluğundaki 'Hadar', denizcilik dünyasında eski adı 'Flying Fox' ile tanınıyor. 2019 yılında Almanya'da inşa edilen ve yaklaşık 400 milyon dolar değerinde olduğu belirtilen yatın yeni sahibinin Birleşik Arap Emirlikleri Kraliyet Ailesi olduğu öğrenildi.

Habervitrini9798 Görüntüleme
Olcay Hanım'ın cenazesinde mecburi tokalaşma
Gündem

Olcay Hanım'ın cenazesinde mecburi tokalaşma

Eski CHP Genel Başkanı merhum Deniz Baykal'ın eşi Olcay Baykal, Ankara'da düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlanıyor. Siyaset dünyasını bir araya getiren cenaze törenine, Özgür Özel ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun soğuk tokalaşması ile alandaki "iki genel başkan" çelengi damga vurdu. İkilini tokalaşırken göz göze gelmedikleri görüldü.

Habervitrini11996 Görüntüleme
15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili skandal ifadeler kullanmıştı: Nasuh Mahruki tutuklandı
Gündem

15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili skandal ifadeler kullanmıştı: Nasuh Mahruki tutuklandı

Mahruki, "15 Temmuz önceden fark edilmiş ancak rejim değişikliği için bir fırsat olarak görülerek bilerek engellenmemiş, kontrollü bir şekilde kalkışılmasına müsaade edilmiş bir darbe girişimidir" şeklinde skandal sözlere imza atmıştı.

Habervitrini12222 Görüntüleme
Oğuzhan Uğur'un Babala TV hesabına yurt dışından yüklü miktarda döviz geldi
Gündem

Oğuzhan Uğur'un Babala TV hesabına yurt dışından yüklü miktarda döviz geldi

Oğuzhan Uğur’un “gerçek faydalanıcısı” olduğu Babala TV’nin banka hesabına yurt dışından gelen yüklü bir miktar döviz nedeniyle, özel bir bankanın MASAK’a şüpheli işlem bildiriminde bulunduğu öğrenildi.

Habervitrini11559 Görüntüleme