Yaşam
  • 10.10.2008 15:11

BALA'DA YAŞANAN SARSINTILAR BÜYÜK DEPREMİN HABERCİSİ Mİ?

DUYGU BEKTAŞ
ANKARA - Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Süleyman Pampal, Bala'da yaşanan depremlerle ilgili olarak, "Ankara'nın burnunun dibinde depremler oluyor ve bu depremler 6-6,5'a kadar çıkabilir. Bunun özelliklerini incelediğimizde bu potansiyeli görüyoruz. Ankara'nın etrafı çok riskli, 7 ve 7'den büyük deprem yaratma riski olan çok fay bulunuyor" dedi.
Pampal, İHA'ya Bala'da yaşanan depremler konusunda açıklamalarda bulundu. Sabah saatlerinde meydana gelen depremin 4.5 olduğunu ve Bala için büyük bir deprem olduğunu belirten Pampal, "Ankara çevresinde 6 değil, 7'den de büyük deprem yaratabilecek tehlike kaynakları var. Ankara deprem tehlikesi bakımından Türkiye'nin kötü yerlerinden birisidir, ancak yıllardır bu göz ardı edilmiş" dedi.
"Ankara'da deprem olmaz" inancının bulunduğunu ifade eden Pampal, depremler oldukça insanların paniklediğini söyledi. Ankara'nın çevresinde 7'den büyük deprem yaratacak fayların bulunduğunu ifade eden Pampal, Kuzey Anadolu fayının Ankara'ya 50-80 kilometre uzaklıkta olduğunu, Niksar-Erbaa fayının bulunduğunu ancak Tuz Gölü fayının en önemli faydalardan birisi ve Ankara için önemli bir tehdit kaynağı olduğunu söyledi.

"BALA'DA İKİ FARKLI FAY SİSTEMİ VAR"
Pampal, Bala'da Afşar kasabasının çevresinde 4-5 şiddetinde depremler olduğunu ve depremlere bakıldığında iki farklı fay sistemi olduğunu belirtti. Kuzeybatı-güney doğrultulu fayların Tuzgölü fayına benzediğini anlatan Pampal, bu depremlerin olma biçiminin de farklı olduğunu söyledi. Pampal, "Aynı fay üzerinde bir ana şoku takip eden faylar görmüyoruz. Farklı karakterde birbirinden bağımsız fayların kırıldığını görüyoruz. İki farklı sistemin düğüm noktası gibi görünüyor. Bu faylar kırılarak depremlere
neden oluyor. Ankara'nın hemen yakınında kerpiç yapılar oldukça fazla. Bu depremlerde bu yapılar hemen yıkılır" diye konuştu.
Ankara çevresinin deprem bakımından tehlikesiz olmadığının altını çizen Pampal, bunun en büyük nedenlerinden birisinin ise yapı stokunun deprem riski gözetilmeden yapılması olduğunu dile getirdi. Ankara'da yapıların deprem olgusu dikkate alınmadan inşa edildiğini belirten Pampal, "Ankara'nın burnunun dibinde depremler oluyor ve bu depremler 6-6,5'a kadar çıkabilir. Bunun özelliklerini incelediğimizde bu potansiyeli görüyoruz. Ankara'nın etrafı çok riskli, 7 ve 7'den büyük deprem yaratma riski olan çok
fay bulunuyor. Ankara'nın dört tarafında bu faylar var. Ona göre bu riskleri azaltmak için çalışmalara hızla girmemiz gerekiyor. Bizi en çok korkutan fay Tuzgölü fayıdır. Son yıllarda kırılmamış aktif bir faydır. Özellikle bu fay biriken enerjinin büyüklüğü dikkate alındığında Ankara'yı yıkacak bir depreme neden olabilir" şeklinde konuştu.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:32

İLGİLİ HABERLER