Ekonomi
  • 10.10.2005 20:03

BALIKESİR GENELİNDE İKİNCİ BİR EMRE KADAR KANATLI HAYVAN ALIMI YASAKLANDI

YILMAZ UZUN
BALIKESİR (İHA) - Balıkesir Vali Yardımcısı Kadim Doğan başkanlığında toplanan Balıkesir İl Hıfzısıhha Kurulu, ikinci bir emre kadar il genelinde kanatlı hayvanların alımını yasakladı.

Kurul, "Tavuk Vebası" hastalığının tazminatlı hastalıklar kapsamına alınması için Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'na teklifte bulunacak.


Vali Yardımcısı Kadim Doğan başkanlığındaki Balıkesir İl Hıfzısıhha Kurulu, kurul üyeleri ile İl Çevre ve Orman Müdürü, Balıkesir Tavuk Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve Balıkesir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı'nın katılımıyla toplandı. Manyas Gölü etrafında bulunan hindi çiftliklerindeki hayvanlarda tespit edilen "Tavuk Vebası" hastalığı nedeniyle oy birliğiyle alınan İl Hıfzısıhha Kurulu kararları şunlar:


"Kanatlı hayvan yetiştiriciliği yapılan işletmelerde hayvanlarla teması olan tüm çalışanların ivedilikle tek doz grip aşısı olmasının sağlanması ve aşı bedellerinin işletme sahiplerince karşılanması. Tavuk vebası vakaları sönünceye kadar İl genelinde pazar yerlerinde ve panayırlarda canlı kanatlı hayvan satışının yasaklanması. Evcil hayvan satışı yapılan işyerlerinin yürürlükte olan mevzuat çerçevesinde il ve ilçe tarım müdürlükleri ve belediye başkanlıklarınca müştereken denetlenerek, satışı yapılan hayvanların menşeine yönelik denetimlerin yapılması. Veteriner hekimlerince tavuk vebası hastalığı veya şüphesi ile kanatlı hayvan ölümü tespit edildiği anda ölümlerin il tarım müdürlüğüne ve temasta bulunanların il sağlık müdürlüğüne bildirilmesi ve bu hususların veteriner hekimleri odasınca tüm veteriner hekimlerine duyurulması. Kuş göç yolları üzerinde, konaklama alanlarında ve Manyas Gölü civarında yaygın olarak yapılmakta olan serbest kanatlı hayvan besiciliğin yasaklanması hususunda tarım il müdürlüğünce Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan görüş alınması. Bu hastalık sebebiyle imha edilecek olan hayvanlarının bedellerinin ödenmesi amacıyla, 'Tavuk Vebası' hastalığının, 'tazminatlı hastalıklar' kapsamına alınarak, yasal düzenleme yapılması hususunda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na teklifte bulunulması. Kanatlı hayvan avının il genelinde ikinci bir emre kadar yasaklanması. Veteriner Hekimleri Odası'nca üyelerine tavuk vebası hastalığıyla ilgili eğitim verilmesi. İl Tarım Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü'nce kendi personellerine hizmet içi eğitimler düzenlenmesi, yerel basın ve yayın organlarıyla işbirliği içinde halk eğitimleri yapılması. Sosyal güvencesi olmayan ve ilaç alamayan temaslıların profilaktik ve tedavi amacıyla kullanacağı ilaç masraflarının il ve ilçe sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarınca karşılanmasına, il tarım müdürlüğü ve il sağlık müdürlüğü elemanlarınca, tavuk vebası hastalığıyla mücadele için kullanılacak eldiven, maske, tek kullanımlık elbise gibi kişisel hijyen ve koruyucu malzemelerin temini için İl Özel İdaresi'nden kaynak sağlanması. Alınan kararların merkez ve ilçelerde uygulanması, komşu illere duyurulması."
Balıkesir İl Hıfzısıhha Kurulu'nun bu kararları, Vali Yardımcısı Kadim Doğan (başkan) ile üyeler Belediye Başkanı Sabri Uğur, İl Sağlık Müdürü Dr. Süleyman Baysal, İlyas Çakmak (Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü), İbrahim Binay (İl Milli Eğitim Müdürü), Ayhan Balcı (İl Tarım Müdür Vekili), Op. Dr. Hasan Hocaoğlu (Balıkesir Devlet Hastanesi Başhekimi), Tbp. Alb. Kadir Avşar (Balıkesir Asker Hastanesi Baştabip V.), Dr. Vedat Demirtaş (Belediye Sağlık İşleri Müdürü), Sertaç Özmen (serbest eczacı), Uz.Dr. Ahmet Şahin (serbest tabip) ve Dr. Ergün Balaban (Merkez İlçe Sağlık Grup Başkanı) imzasıyla yayınlanarak bugünden itibaren resmen yürürlüğe sokuldu.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:56

İLGİLİ HABERLER