Asayiş
  • 20.5.2013 09:21

Balon faciası : 3 ölü, 23 yaralı!..

KAPADOKYA'da sıcak hava balonunun düşmesi sonucu ilk belirlemelere göre 3 kişi öldü.

Turistleri taşıyan iki sıcak hava balonu saat 06.00 sıralarında Ortahisar göreme arasında 300 metre yükseklikte çarpıştı. Çarpışmanın etkisiyle yaklaşık 25 turistin bulunduğu balonlardan biri düştü. Kazada ilk belirlemelere göre 3kişi öldü, çok sayıda turist de yaralandı. Bölgeye ambulanslar sevk edildi. 

KAPADOKYA Bölgesi'nde balon havada çarpıştı. Çarpışmanın etkisiyle turist taşıyan sıcak hava balonlarından biri düştü. Kazada 3 kişi öldü, 16 kişi yaralandı.

Göreme’den bugün saat 06.00 sıralarında havalanan ve sepetinde pilotlarla birlikte 20 yolcu bulunan sıcak hava balonunun kulesine, daha yukardan seyreden bir başka balonun sepeti çarptı. 300 metre yükseklikte çarpışmanın etkisiyle dengesini kaybeden sıcak hava balonu, Ürgüp İlçesi'nin Ortahisar Beldesi yakınlarındaki Oteller Mevkii'nde düştü.

Sepette bulunan turistlerden 1'i öldü, 16 yolcu da yaralandı. Yaralılardan 1’i Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, diğerleri de Nevşehir’de çeşitli hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı.
 

İSPANYOL TURİST AMELİYATA ALINDI

Nevşehir'in Ürgüp İlçesi Ortahisar Beldesi yakınlarında meydana gelen balon kazasında yaralanan 16 kişiden 11'i ayakta tedavi edilerek taburcu edilirken, 5'nin yataklı tedaviye alındı. Yaralılardan 4'ü Nevşehir'deki İ. Şevki Atasagun, 1'inin de Kayseri'deki Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi'nde tedavi gördüğü belirlendi. Kazada yaralananlardan İspanyol turisst 73 yaşındaki Agujda Oyada Aristu'nun iki bacağında kırık bulunduğu tespit edilirken ameliyatına karar verildi.

Balonda bulunan turistlerin Uzakdoğulu, İspanyol ve Brezilyalılardan oluştuğu belirtildi. Düşen sıcak hava balonunun bulunduğu yerde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü görevlileri ile jandarma incelemelerini sürdürüyor.

VALİ'DEN AÇIKLAMA

Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, Ürgüp ilçesindeki balon kazasında ilk belirlemelere göre 1 kişinin öldüğünü, 24 kişinin yaralandığını bildirdi.
      Savaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, turistleri taşıyan iki sıcak hava balonunun saat 06.00 sıralarında Ortahisar ile Göreme arasında çarpıştığını söyledi.
      Kazada ilk belirlemelere göre Brezilyalı bir turistin öldüğünü 24 kişinin de yaralandığını ifade eden Savaş, "Yaralıların çoğunluğunda kırıklar var. Durumu ağır olan bir kişi Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edildi. Kaza, görgü tanıklarının anlatımına göre, yükselmekte olan bir balonun kubbesine başka bir balonun sepetinin çarpması sonucu meydana geliyor. Alttaki balonun kubbesi yırtılıyor ve hızla düşüyor" diye konuştu.
      Savaş, yaralıların kentteki 3 hastanede tedavi altına alındığını sözlerine ekledi.

 

KAZAYLA İLGİLİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün (SHGM) Ürgüp'teki balon kazasına ilişkin soruşturma başlattığı bildirildi.
      SHGM'den yapılan yazılı açıklamada, bugün sabah saatlerinde Nevşehir Kapadokya-Göreme'de Anatolian Balonculuk'a ait 1 pilot ve 24 yolcunun bulunduğu TC-BMB tescil işaretli balonun düştüğü hatırlatıldı.
      İlk bilgilere göre, kazanın söz konusu balonun, üzerinde uçan başka işletmeye ait bir balonun sepetiyle temas etmesi ve kubbesinin yırtılarak hızla irtifa kaybetmesinden kaynaklandığının anlaşıldığı belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
      "Nihai değerlendirme kaza araştırma ve inceleme ekibinin yapacağı inceleme sonucunda ortaya çıkacaktır. Şu an itibariyle kaza araştırma ve inceleme ekibi ve SHGM teknik personeli intikal için yola çıkmış durumdadır.
      Düşen balonda çoğunlukla İspanyol turistlerin bulunduğu belirtilmektedir. Şu andaki (saat 09.30 itibariyle) bilgiye göre, 1 ölü, 8'i ağır 16 yaralı bulunmaktadır. 1 ağır yaralının Kayseri'ye nakledildiği, diğer yaralıların tedavisinin ise Nevşehir'deki hastanelerde yapıldığı bilgisi alınmıştır."
      SHGM'nin bölgedeki balon operasyonlarının kontrollerini ve denetimlerini aralıksız olarak sürdürdüğü belirtilen açıklamada, kazaya ilişkin, kaza araştırma ve inceleme heyetinin yapacağı değerlendirme sonucunda elde edilecek bilgiler doğrultusunda gerekli iş ve işlemlerin yapılacağı kaydedildi.

KAZA NASIL MEYDANA GELDİ?

Bugün saat 06.00 sıralarında Anatolian Şirketi'ne ait balon, içinde çeşitli ülkelerden gelen turistler ve pilotla Göreme Beldesi'nde havalandı. Balon, Ürgüp ilçesi Ortahisar beldesi yakınlarına geldiğinde 300 metrede seyrederken, İstanbul Balonculuk'a ait sıcak hava balonu, Anatolian firmasına ait balonun kubbesine sepetiyle çarptı. Çarpışma sırasında alttaki balonun kumaşı yırtıldı. Balonda büyük bir delik açılınca, sepetin dengesi bozuldu. Anatolian firmasına ait pilot yırtık balonuna hava tutup, yere ağır ağır inmek istedi. Ancak, 50 metreden sonra balon hızla toprak zemine düştü.

1 ÖLÜ, 24 YARALI

Düşme sırasında kalp krizi geçirdiği sanılan ve 70 yaşlarındaki Brezilyalı kadın turist öldü. 2 bacağı kırılan ve durumu ağır olan İspanyol turist Ağujda Oyada Aristu ise, Kayseri ERÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılarak ameliyat edildi. Diğer turistlerden 4’ü de Nevşehir İ. Şevki Atasağun Devlet Hastanesi'nde ağır yaralı olarak tedaviye alındı. Balon kazası geçiren turistlerden 19’u ise ayakta tedavi gördükten sonra taburcu edildi.

ÇARPILAN BALONUN PİLOTU 50 METREYE KADAR İNMİŞ

Bölgedeki bir balon firması yetkisi bölgede bu sabah havada rüzgar bulunmadığını, oldukça sakin bir hava olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Üstteki balonun alttaki balona doğru sürüklenmesi söz konusu değildi. Üstelik iki balonun pilotlarında da telsiz bulunuyordu. İlk belirlemeye göre, üstteki balonun alttaki balonun kubbesini sepetle çarpıp, kumaşının yırtılmasına ve dolayısıyla düşmesine yol açmış. Alttaki Anatolian firmasına ait balonun pilotu tecrübeli olmasa ve balon 50 metreye kadar yırtık vaziyette inmese, can kaybı daha fazla olurdu. Alttaki pilotun tecrübesi ve çabası daha fazla can kaybını önlemiş."

Jandarma ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne ait kaza kırım ekipleri, düşen balonda bulunanlar ve pilotu ile kazaya yol açan üstteki balonun sepetinde bulunan yolcu ve pilotunun ifadesine başvurdu.

KAZA YAPAN BALON FİRMASININ SAHİBİNDEN AÇIKLAMA

Anatolian Balon sahibi Halil Uluer, olay yerinde açıklama yaparak, 1 turistin yaşamını yitirdiğini, pilotla birlikte 24 kişinin de yaralandığını söyledi.

Uluer açıklamasında, 20 yıldan bu yana güvenli sıcak hava balonculuğunun yapıldığı bölgede istenmeyen bir kaza meydana geldiğini söyledi. Uluer, şöyle dedi:

"Sabah saatlerinde iki balonun havada çarpışması sonucu bir balonumuz sert iniş yapmıştır. Maalesef konuk bir turist yaşamını yitirdi. Pilot dahil 24 yaralımız var. Gördüğünüz gibi sepet sapasağlam duruyor. Başka firmaya ait balonun benim firmama ait balona çarpması sonucu, bizim balonun pilotu sert iniş yapmış. Pilotumuz, lisanslı, tecrübeli, mühendis, yabancı pilottur. Pilot kaza anında gerekli güvenlik önlemini almış. Bir yaşlı turistimiz, ilk belirlemelere göre kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirmiş. Çünkü ayağındaki kırık dışında yaralanmaya rastlanmadı. Turistin kesin ölüm nedeni otopsiden sonra belli olacak. Kazadan hemen sonra, Nevşehir valimiz, belediye başkanlarımız, jandarma bölgeye gelerek müdahale etmişlerdir. Kendilerine teşekkür ediyorum. Sağlık Bakanlığı helikopterleri, uçakları bölgeye seferber edildi. Ambulanslar anında sevk edildi. Kapadokya, dünyanın önemli turizm merkezlerinden biri. 20 yıldır güvenle yapılan sıcak hava balonculuğu, bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlayan en güvenli hava taşıtıdır. Hergün yüzlerce, binlerce kişinin uçtuğu sıcak hava balonunda yaşanan olay hepimizi üzmüştür."

Anatolian Balon sahibi Halil Uluer, bölgedeki 21 firmanın da güvenli uçuş sağladığını ve lisanslı pilot çalıştırdığını, Türkiye’deki pilotların büyük bölümünün de Kapadokya Bölgesin'den yetiştiğini söyledi.

BÖLGEDE 21 FİRMA 190 BALONLA TUR DÜZENLİYOR

Kapadokya Bölgesi'nde turistlerin peribacaları ve diğer oluşumu havadan izlemelerini sağlamak amacıyla, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden uçuş izni alan 21 firmaya ait 190 balon, günün erken saatlerinden ortalama saat 08.00’e kadar havada kalıp, yerli ve yabancı turistleri 50-150 euro arasında ücretle gezdiriyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü periyodik olarak balon firmalarını denetliyor. Bakımdan geçirilip geçirilmediklerini izliyor.

Balon kazasında ölü sayısı 2 oldu
Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, balon kazasında ölenlerin sayısının 2 çıktığını, yaralı sayısının 23 olduğunu açıkladı.
Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, beraberinde Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Dursun Ertuğrul, İl Emniyet Müdürü Mehmet Yüksel, Kültür ve Turizm Bakanlığı müsteşarları ile birlikte balon kazasında yaralanan turistleri kaldırıldıkları hastanelerde ziyaret etti. Yaralıların durumu hakkında İl Sağlık Müdürü Dr. Rahim Ünlübay’dan bilgi alan Vali Savaş, çıkışta gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Kazada daha önce bir olan ölü sayısının ikiye çıktığını söyleyen Vali Savaş, “23 yaralı var. Yaralılardan 4’ü Kayseri’de diğerleri Nevşehir’de çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı. Olay yüksekten düşme kazası olduğu için yaralıların çoğunun elleri ve ayakları kırık. Aralarında birden fazla kırığı olanlar var. Şu an hastane personelleri gerekli müdahaleleri yapıyor. Kazada ölen iki turist de Brezilya uyruklu. Umarım yaralılar kısa zamanda sağlığına kavuşur” dedi.
Vali Savaş ayrıca, kaza ile ilgili soruşturmanın başlatıldığını ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden gelen uzmanların kazanın kesin sebebini araştırdığını bildirdi.

Kazada ölü sayısı 3'e yükseldi

Ürgüp ilçesindeki balon kazasında ölü sayısı 3'e yükseldi.
     AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, kazada yaralanan Brezilyalı turist Ellem Kohelman (76), tedavi gördüğü Kayseri'deki Özel Tekden Hastanesinde müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi.
     Kazada, Brezilyalı turistler Maria Luiza Gomes (71) ve Mariua Rosas (65) hayatını kaybetmişti.
     22 yaralıdan 19'unun Nevşehir'deki hastanelerde, 3'ünün ise Kayseri'deki Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ile Özel Acıbadem Hastanesinde tedavileri sürüyor.
     Öte yandan, kazada yaralanan turistlerin isimleri şöyle:
     "Brezilya vatandaşları Chahetan Bazerra (32), Chahel Biriand Neto (56), Maisa M. Lima (71), Vera Monteur (69), Amcra Jumguusuzu (79), Rosana Farla Santo, Wagmen Fennene Santo. İspanya vatandaşları Lidia Mulla (58), Joje Crriols (65), Francisca Gir (62), Maria Rosario Prado (58), Angel Casad (60), Cr Casodo (60), Veronka Borda (34), İrine Apesreguia (64), Aguebi Oyaga (70), Jose Maria Rodriguez. Arjantin vatandaşları Claudia Guuante (52), Gabriella De Cetuo (52), Monica Berga (52). Porto Riko vatandaşı Michel Torres (49) ve Portekiz vatandaşı pilot Rodrigo Nevez."

 


     

     
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:11

İLGİLİ HABERLER