Gündem
  • 30.4.2015 00:03

Baluken'den, Erdoğan'ın o sözlerine tepki

Halkların Demokrat Partisi (HDP) Grup Başkanvekili ve İmralı Heyeti üyesi İdris Baluken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “Çözüm sürecinde taraf yoktur, devlet vardır" sözlerine tepki göstererek, "2,5 yıldır demokratik çözüm masasında son derece önemli çalışmalar ve toplantılar vardır. O masanın etrafında halen doldurulmayı bekleyen boş sandalyeler var" dedi. 

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün Kuveyt dönüşü uçakta basın mensuplarına yaptığı açıklamada “Çözüm sürecinde taraf yoktur, devlet vardır" sözlerine tepki gösterdi. Sivil toplum kuruluşlarıyla (STK) buluşma toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasına değinen Baluken, çözüm süreci kapsamında yürütmüş oldukları çalışmalardan dolayı yarın İmralı müzakere heyeti olarak basınla paylaşılmak üzere geniş bir açıklama yapacaklarını söyledi. Baluken, "Son derece tehlikeli olan ve yürüyen bir tartışma vardır. Bir an önce seçim gündeminden bu tartışma ayrılarak çözüm süreci merceğinde tekrar yürütülmesi gerekir. Bugün tarafsızlığını yitirmiş, meydan meydan dolaşan adeta çözüm süreci karşıtı bir dil ve üslup ile konuşan Cumhurbaşkanının konuşmalarını bu konuda hatırlatmak yeterlidir.

Saltanat rüyaları gören, hükümdarlık tahtının hayallerini kuran Cumhurbaşkanı, bu ülkede sanki çözüm süreci yokmuş gibi bugüne kadar bütün barışa gidecek çalışmaların yapılmamış gibi ortada tarafları görmediğini ifade ediyor. Oysaki Cumhurbaşkanı, biliyor ki uzun bir süredir, yaklaşık 2,5 yıldır Türkiye'nin ve Ortadoğu'nun gündemini belirleyen bir demokratik çözüm ve müzakere masasında son derece önemli tartışmalar yürütülüyor ve toplantılar yapılıyor. O masanın etrafında halen doldurulmayı bekleyen boş sandalyeler vardır. Boş sandalyelerde bugüne kadar yaptığımız tartışmalarda genişlemiş müzakere heyetlerinin, izleme heyeti temsilcilerinin oturması gerektiği konusunda belli mutabakatlara varılmıştır. Şimdi Cumhurbaşkanı, bu boş sandalyelerin doldurulmasıyla ilgili süreci bir kenara bırakarak ortadaki demokratik ve müzakere masasının adeta devrilmesi için söylemleriyle, pratikleriyle özel bir çaba ve uğraş sergiliyor. Biz bunu son derece tehlikeli buluyoruz" diye konuştu.

"ÇÖZÜM VE MÜZAKERE MASASI TEHLİKELİ OPERASYON HARİTALARIYLA DOLUDUR"

Demokratik çözüm ve müzakere masasının alternatifi Genelkurmay'da tehlikeli operasyon haritalarıyla dolu olan karargah masaları olduğunu söyleyen Baluken, "Türkiye 40 yıldır bu karargah masalarının hazırlamış olduğu politikalardan çok acı çekti. Son 2,5 yıldır demokratik çözüm ve müzakere masasının sadece Türkiye ve Kürdistan için değil, tüm Ortadoğu için büyük bir şans olduğunu, bütün Ortadoğu kamuoyu ve dünya kamuoyu taktir ediyor. Yapılması gereken demokratik çözüm ve müzakere masasını inkar etmek değil, boş olan sandalyeleri bir an önce doldurup kalıcı barışa giden yolda Türkiye'nin ve Ortadoğu'nun ihtiyacı olan çalışmaları bir an önce hayata geçirmektir. Özel olarak ortaya koyulan çaba ne olursa olsun tartışmaları yürütmüş olduğumuz bu çözüm ve müzakere masasında bir kalıcı barış sağlayacağımızın sözünü bütün halklarımıza verdik. Türkiye halkları şundan emin olsun ki 7 Haziran seçimi itibari ile Türkiye'de yeni bir sayfa açılacak ve demokratik bir gelecek için yeni bir umudun kapısı aralanacaktır. 2,5 yıldır bu ülkede demokratik çözüm ve müzakere masası vardır, birilerinin inkarıyla bu müzakere masasının varlığı asla yok sayılmayacaktır. Birilerinin saltanat tahtı ve kendi saraylarında hayallerini kurdukları hükümdarlık tahtı yoktur ve 7 Haziran seçiminden sonra da olmayacaktır" şeklinde konuştu. 

BURAK EMEK

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 20:45

İLGİLİ HABERLER