Gündem
  • 29.11.2011 15:55

BALYOZ'DA GERGİN DURUŞMA

Balyoz davasının görüldüğü duruşma salonunun kapısındaki "Salonda alkışlamak yasaktır" ifadesinin yer aldığı yazının avukatın sözlerini alkışmaları üzerine mahkeme başkanının salondan çıkarılmalarına karar verdiği izleyicilerden bazıları tarafından asıldığı anlaşıldı. Jandarma yazıyı kaldırdı.

"Balyoz Planı" iddialarına ilişkin 224 emekli ve muvazzaf askerin yargılandığı davanın 53. duruşması gergin başladı. Duruşma savcısı Savaş Kırbaş, dün savunmasını tamamlayan emekli Albay Hakan Büyük’e bir kaç soru sormak istediğini söyledi. Savcı Kırbaş, sanık Büyük’e altında imzasının bulunduğu Eskişehir’de bulunan kırtasiye ilgili tuttuğu raporu okudu. Hakan Büyük’ün tuttuğu iddia edilen raporda, "Kırtasiyede dini içerikli kitapların, CD’lerin ve kasetlerin satıldığı, kırtasiyede bazı dergiler satılırken aynı zamanda abonelik işlemlerinin yapıldığının görüldü" ifadelerinin yer aldığı raporu okudu ve sanık Büyük’e ’Bu raporu kabul ediyor musun?’ diye sordu. Hakan Büyük ise yapılan faaliyetlerin MGK kararları gereği yapılan faaliyetler olduğunu söyleyerek, "Hiç kimse kendiliğinden birşey yapamaz. Bu soruya cevap vermek istemiyorum" dedi.

AVUKAT, SAVCININ SORUSUNA İTİRAZ ETTİ

Bunun üzerine avukat Celal Ülgen, savcı Kırbaş’ın sorduğu soruların iddianameyle bir ilgisi olmadığını belirterek sorulan soruların yasalara aykırı olduğunu belirtti. Savcı Kırbaş ile üye hakim Ali Efendi Peksak’ın sanıklara aynı tarz sorular sorduğuna dikkat çeken Celal Ülgen, savcının sorularına müvekkilinin cevap vermeceğini belirtti. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Ömer Diken, savcı Kırbaş’a iddianameyle bağlantılı sorular sormasını istedi. Savcı Kırbaş, ise Hakan Büyük’ün bu tür faaliyetlerinin darbe planıyla bağlantılı olduğunu savundu.

"AVUKAT BEY KONUŞMA SIRASI BENDEYKEN ATLIYORSUNUZ"

Savcı Kırbaş, bir dönem milli güvenlik derslerine giren sanık Hakan Büyük’ün bir imam hatip lisesiyle ilgili tutuğu iddia edilen ve altında imzasının bulunduğu raporları okudu. Savcı Kırbaş’ın tutulan uzun raporu okuması üzerine avukat itiraz etti. Bunun üzerine avukat Celal Ülgen ile savcı arasında tartışma yaşandı.

Avukat Celal Ülgen: Bu sorulara itiraz ediyorum.
Savcı Kırbaş: Siz dün bütün gün savunma yaptınız ben sizin sözlerinize müdahale etmedim. Mahkeme karar versin soru sorayım ya da sormayayım.
Avukat Ülgen: İtiraz ediyorum.
Savcı Kırbaş: Avukat Bey konuşma sırası bendeyken atlıyorsunuz.
Avukat Ülgen: Sorduğunuz soruda hayati bir hata var.
Savcı Kırbaş: Neden sabırsız davranıyorsunuz.
Avukat Celal Ülgen: Savunma hakkı kutsal.
Savcı Kırbaş: Biz de kutsalız. Kutsallık size mahsus değil. Kutsalız deyip çıkıyorsunuz.

AVUKAT CELAL ÜLGEN SORULARA İTİRAZ ETTİ

Savcı Kırbaş, imam hatip lisesiyle ilgili Hakan Büyük’ün tuttuğu iddia edilen 2004 yılına ait raporda, "Öğretmenlerin başörtülü derse girmediği, ancak ders bittikten sonra türbanlı olarak şehirde gezdiği, kız ve erkek öğrencilerin derste ayrı oturduğu, öğrencilerin namaz kılmadığı, öğrencilerin oruç tutmak için zorlanmadıkları, okulda bir öğrencinin ise peruklu olduğu gözlenmiştir" ifadelerinin yer aldığını söyledi. Avukat Celal Ülgen bu soruya da itiraz etti. Bunun üzerine mahkeme başkanı Ömer Diken avukatı uyararak savcının soru sorma hakkına saygı göstermesini istedi ve avukatın sesini yükseltmemesini istedi. Sanık Hakan Büyük, "Yaptığımız çalışmalar istihbarat çalışması değil, sadece gözleme dayalı bilgi notlarıdır. Okunan raporların bir çok bölümünü hatırlamıyorum" dedi.

İZLEYİCİLER DIŞARI ÇIKARILDI

Ülgen, "Bu faaliyetler o dönemde suç değil. Bunu yapmamak suç. Burası karşı devrim mahkemesi değil. Kürsünüzün arkasında Atatürk’ün maskı var. Burası Türkiye Cumhuriyeti mahkemesidir" dedi. Avukatın bu sözleri üzerine duruşma salonunda bulunan bazı izleyiciler avukatı alkışladı. Mahkeme Başkanı Ömer Diken de daha önce izleyicileri alkışlamamaları konusunda uyardığını belirterek, jandarmanın izleyicileri dışarı çıkarmasını istedi. İzleyiciler hakimin kararına tepki gösterdi. Bazı izleyiciler ise ’alkışlayanları tespit edin onları dışarı çıkarın bizim suçumuz ne çıkmıyoruz dışarı’ dedi. Aralarında eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek’in de bulunduğu bazı sanıklar ise yakınlarına dışarı çıkmalarını istedi. Bunun üzerine jandarma verilen arada izleyicileri salondan dışarı çıkardı. Mahkemenin kararına tepki gösteren izleyicilerden bazılarının duruşmanın kapısına "Salonda alkışlamak yasaktır" ifadelerinin yer aldığı yazıları astı. Yazıları fark eden jandarma görevlileri mahkeme kapısına asılan yazıları kaldırdı.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 11:51

İLGİLİ HABERLER