Gündem
  • 19.6.2014 21:07

Balyoz'da tahliye olan isimlerden ilk açıklamalar

SİLİVRİ CEZAEVİ'NDE TAHLİYELER BAŞLADI

Emekli Oramiral Özden Örnek,
"Burada 3 sene kalmamız çok önemli değil. Önemli olan bunun sonucunda Türkiye'nin geleceğinin aydınlık olmasıdır"

Tahliye kararının ardından Silivri Cezaevi'nde ilk ayrılardan biri de Emekli Oramiral Özden Örnek oldu. Cezaevinden otomobille ayrılan Örnek, "Çok mutluyuz, başka da söylenecek birşey yok" dedi.
Emekli Hava Tümgeneral Ahmet Bertan Nogaylaroğlu, Silivri Cezaevi'nde tahliye oldu. Nogaylaroğlu cezaevinin önünde kısa bir açıklama yaparak, "Başta ailelerimize, avukatlarımıza ve bizleri destekleyen Türk halkına teşekkür etmek istiyorum. Burada 3 sene kalmamız çok önemli değil. Önemli olan bunun sonucunda Türkiye'nin geleceğinin aydınlık olmasıdır. Burada ulunduğumuz süre içinde Silivri'de bize bir aile ortamı yaratan cezaevi yöneticilerine ve bütün görevlilerine ve sağlık faaliyetlerinin tümünü aksamdan yürüten başta Silivri Devlet Hastanesi olmak üzere, İstanbul'da ki hastanelere, doktor ve sağlık personeline teşekkür ediyorum. Tabi ki de Jandarmamıza 'da teşekkür ediyorum" dedi.
Asker olarak, 3-5 sene evinden ayrı kalmanın önemli olmadığını belirten Nogaylaroğlu, "Evimizden ayrı kaldık. Bunu da o şekilde kabul ediyorum. Ama bunun sonucunda Türk halkı mutlaka gelecekte emniyet içerisinde olmalı. Bunun sonucunda ders alıp geleceğimizi çok daha iyi şekilde kurmamız gerekiyor. Bu kararın alınmasında siyasi askeri kimin emeği varsa, Yargıtay, Anayasa Mahkemesi dahil olmak üzere herkese çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.


ALBAY SİNAN TOPUZ CEZAEVİNDEN ÇIKTI

Balyoz Davası'nda mahkemenin kararının ardından, Mamak Askeri Cezaevi'nde emekli Albay Sinan Topuz, cezaeviden çıktı.

AYM'NİN KARARI SONRASI MAMAK CEZAEVİ'NDE 46 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Anayasa Mahkemesi'nin geçtiğimiz gün Balyoz Davasında 'hak ihlali' kararı vermesinin ardından Mamak Askeri Cezaevi'nde bulunan 46 emekli ve muvazzaf asker tahliye edildi.
Ankara Mamak'ta bulunan Askeri Cezaevinde, Balyoz Davası'ndan cezaevinde bulunan muvazzaf ve emekli askerler tahliye edildi. Tahliye kararını öğrenen asker yakınları, cezaevinin önünde bekledi. Bekleyişin ardından cezaevi komutanları tarafından içeri alınan aileler, tutuklu bulunan akrabalarını alarak dışarı çıktı. Konvoy halinde çıkan emekli ve muvazzaf asker yakınları kornalarla ve sevinç gözyaşları ile cezaevinden çıkış yaptı.

Mamak Askeri Cezaevinde bulunan 46 kişiden ilk çıkış yapan emekli Albay Sinan Topuz yaptığı açıklamada; "Devletten beklediğimiz, bu iftiracıları, hainleri, çeteyi bulması ve adalete teslim etmesidir. Başka türlü adalet gerçekleşmez. Bizim çıkmamız adalet değil, bunu bize yapanların bulunup adalete teslim edilmesi lazım" dedi. Tahliyeler sürerken başlayan yağmura aldırmadan bekleyenler, cezaevinde bulunan yakınlarını alarak kornalar eşliğinde oradan ayrıldı. Mamak Cezaevi'nde Balyoz Davası dolayısıyla hapis yatan kimse kalmadı.


BALYOZ DAVASI’NIN TEK KADIN HÜKÜMLÜSÜ DE TAHLİYE OLDU

Emekli Albay Berna Dönmez: "Bizlere bu haksızlıkları, hukuksuzları yapanların da adalet önünde bizlere yaptıkları gibi değil, adil bir şekilde yargılanmalarını istiyorum"

İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Balyoz Davası'ndan tutuklanan tüm sanıklar için tahliye kararı vermesinin ardından, davanın tek kadın hükümlüsü emekli Albay Berna Dönmez de, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nden çıktı.

Yaklaşık 21 aydır hapis yatan Berna Dönmez’i cezaevi önünde eşi Zeki Dönmez ile yakınları ve dostları karşıladı. Cezaevinden çıkan Dönmez, kendisini bekleyen yakınlarıyla tek tek kucaklaştı. Berna Dönmez, yakınlarının ısrarı üzerine eşiyle tekrar kucaklaşırken, çevrede bulunanlar tarafından alkışlandı.

"ÇOK ZOR BİR SÜREÇ YAŞADIM"
Dönmez, cezaevi kapısı önünde yaptığı açıklamada, çok zor bir süreç yaşadığını belirterek, “Bunun biteceğini biliyordum. Adeletin bir gün tecelli edeceğini biliyordum. Nitekim Anayasa Mahkemesi, kararıyla bunu bize gösterdi. Kendilerine şükranlarımı sunuyorum. Başta Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç olmak üzere, bütün mahkeme üyelerine teşekkürlerimi, saygılarımı sunuyorum. Bizim karşılaştığımız haksızlıklarla, hukuksuzluklarla hiçkimsenin karşılaşmasını istemiyorum. Ama bizlere bu haksızlıkları, hukuksuzları yapanların da adalet önünde bizlere yaptıkları gibi değil, adil bir şekilde yargılanmalarını istiyorum" dedi.

Berna Dönmez, açıklamanın ardından eşiyle birlikte cezaevinin önünden ayrıldı.

ŞİRİNYER ASKERİ CEZAEVİ ÖNÜNDE TAHLİYE SEVİNCİ

ZEYBEKÇİ PAŞA SERBEST KALDI

Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz davası ile ilgili 'hak ihlali yapıldığı' yönünde karar açıklamasının ardından Anadolu Adliyesi 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin tüm sanıklara tahliye kararı vermesi, İzmir'de de coşkuyla karşılandı. Şirinyer Askeri Cezaevi'nde tutuklu bulunan 10 muvazzaf askerden önce, kamuoyunun "Zeybekçi Paşa" diye tanıdığı emekli Temgeneral Atilla Özler F Tipi Cizaevinden tahliye oldu. Özler, arkadaşları içen Şirinyer Cezaevi önüne gelirken burada zeybek oynadı.

İzmir'de Balyoz sanıklarından ilk olarak 30 Ağustos'da temekli olan emekli Hava Tümgeneral Atilla Özler Kırıklar F Tipi Cezaevi'nden tahlile oldu. Kamuoyunda "Zeybekçi paşa" olarak tanınan Özler, evine gitmek yerine 10 tahliyenin beklendiği Şirinyer Askeri Cezavi'ne geldi. Özler burada yaptığı açıklamada "Bu kumpası bize kurdular. Bundan sonra hayatını kaybeden arkadaşlarımız oldu. Hayatını kayseden arkadaylarımız için bu kumpası kuranların cezamandırılması için, ortaya çıkartılması için çalışmalıyız" dedi. Görevde olduğu sırada yabancı subayların da bulunduğu bir baloda oynağı zeybekle tanınan ve kamuoyunun "Zeybekçi paşa" diye bildiği Atila Özler Askeri cezaevi önünde tohplananların isteği üzerine davul zurna eşliğinde zeybek oynadı Özler daha sonra "Arkadaşlamı teslim alacağım" diyerek cezaevi bahçesine girdi.

Sevinçle karşılanan kararla birlikte Şirinyer Askeri Cezaevi'nde aynı davadan tutuklu bulunan Deniz Kurmay Albay Mesut Zafer Sarı, Deniz Kurmay Albay Mücahit Erakyol, Deniz Albay Mete Demirgil, Deniz Albay Akın Üredi, Deniz Kurmay Albay Alpay Çakarcan, Deniz Kurmay Albay Mehmet Koray Eryaşar, Hava Kurmay Yarbay Cenk Hasımoğlu, Hava Kurmay Yarbay Süleyman Namık Kurşuncu, Jandarma Kurmay Yarbay Oğuz Türksoyu ve Jandarma Kurmay Albay Murat Özçelik'in tahliyesi bekleniyor. Bu tutuklulardan sadece Deniz Kurmay Albay Mehmet Koray Eryaşar, İstanbul'da görülen askeri casusluk davasından tutuklu bulunmasından dolayı tahliye olamadı.

Mahkeme kararını öğrenen tutukluların yakınlarının yanı sıra hem vatandaşlar hem de İşçi Partisi üyeleri de cezaevinin de içerisinde yer aldığı Şirinyer'deki Merkez Komutanlığı'na gitti. Tutuklu yakınlarının içeriye alınmasının ardından vatandaşlarda ellerindeki Türk bayraklarını sallayıp Harbiye Marşı'nı okudu. Cezaevi önünde tahliye için bekleyiş ise devam ediyor.

BALYOZDAKİ TAHLİYE KARARI İZMİR'DE DE COŞKUYLA KARŞILANDI

ANAYASA Mahkemesi'nin Balyoz davası ile ilgili 'hak ihlali yapıldığı' yönünde karar açıklamasının ardından Anadolu Adliyesi 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin tüm sanıklara tahliye kararı vermesi, İzmir'de de coşkuyla karşılandı. Şirinyer Askeri Cezaevi'nde tutuklu bulunan 10 muvazzaf askerden ilk olarak kamuoyunun 'Zeybekçi Paşa' diye tanıdığı emekli Temgeneral Atilla Özler F Tipi Cizaevinden tahliye oldu. Özler, arkadaşları için Şirinyer Cezaevi önüne gelirken burada zeybek oynadı.

İzmir'de Balyoz sanıklarından ilk olarak 30 Ağustos'da emekli olan emekli Hava Tümgeneral Atilla Özler Kırıklar F Tipi Cezaevi'nden tahlile oldu. Kamuoyunda 'Zeybekçi Paşa' olarak tanınan Özler, evine gitmek yerine 10 tahliyenin beklendiği Şirinyer Askeri Cezavi'ne geldi. Özler burada yaptığı açıklamada "Bu kumpası bize kurdular. Bundan sonra hayatını kaybeden arkadaşlarımız oldu. Hayatını kaybeden arkadaşlarımız için bu kumpası kuranların cezalandırılması için, ortaya çıkartılması için çalışmalıyız" dedi.

Görevde olduğu sırada yabancı subayların da bulunduğu bir baloda oynağı zeybekle tanınan Atila Özler, Askeri Cezaevi önünde tohplananların isteği üzerine davul zurna eşliğinde zeybek oynadı Özler daha sonra "Arkadaşlamı teslim alacağım" diyerek cezaevi bahçesine girdi.

Sevinçle karşılanan kararla birlikte Şirinyer Askeri Cezaevi'nde aynı davadan tutuklu bulunan Deniz Kurmay Albay Mesut Zafer Sarı, Deniz Kurmay Albay Mücahit Erakyol, Deniz Albay Mete Demirgil, Deniz Albay Akın Üredi, Deniz Kurmay Albay Alpay Çakarcan, Deniz Kurmay Albay Mehmet Koray Eryaşar, Hava Kurmay Yarbay Cenk Hasımoğlu, Hava Kurmay Yarbay Süleyman Namık Kurşuncu, Jandarma Kurmay Yarbay Oğuz Türksoyu ve Jandarma Kurmay Albay Murat Özçelik'in tahliyesi bekleniyor. Bu tutuklulardan sadece Deniz Kurmay Albay Mehmet Koray Eryaşar, İstanbul'da görülen askeri casusluk davasından tutuklu bulunmasından dolayı tahliye olamadı.

Mahkeme kararını öğrenen tutukluların yakınlarının yanı sıra hem vatandaşlar hem de İşçi Partisi üyeleri de cezaevinin de içerisinde yer aldığı Şirinyer'deki Merkez Komutanlığı'na gitti. Tutuklu yakınlarının içeriye alınmasının ardından vatandaşlar da ellerindeki Türk bayraklarını sallayıp Harbiye Marşı'nı okudu. Cezaevi önünde tahliye için bekleyiş ise devam ediyor.

HUKUK VARMIŞ


Şirinyer Askeri Cezaevi'nde kalanlardan ilk olarak Deniz Albay Aşkın Üredi tahliye edildi. Yakınlarıyla ayrılırken aracından inerek 14 yaşındaki kızı İrem'i yanına alan ve vatandaşları selamlayan Aşkın Üredi, "Bu ülkede hala hukuk varmış demek ki. Anayasa Mahkemesi'ne 'hukuk var' dediği için teşekkür ederim" dedi.

KORAMİRAL KADİR SAĞDIÇ TAHLİYE OLDU

Tahliye kararının ardından Silivri Cezaevi'nden ayrılan emekli Koramiral Kadir Sağdıç, cezaevi önünde kısa bir açıklama yaptı. Sağdıç, "En az görev yapan arkadaşımızın 25 yıl hizmeti var. Benim 40 yıl hizmetim var. Maalesef yargıyı daha önceki aşamalarda yakalansın, Türkiye'ye huzur gelsin isterdik. Yargılama aşamasında özellikle yerel mahkemede büyük sıkıntılar yaşadığımızı biliyorsunuz. Ama maalesef Yargıtay aşamasında da bu sıkıntılar devam etti. Sadece bize değil bütün Türkiye'ye yargı anlamında büyük bir sorun oluşturdu bu" dedi.

"TÜRKİYE'NİN AYIBIDIR"

Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz ise cezaevinden ayrılırken, "Benim bedenim hapsedildi ama kimse beynimi düşüncelerimi hapsetme gücüne sahip olmadı. 3.5 yıla yakın süre yattım, dimdik ayaktayım ve kendimi çok daha güçlü hissediyorum. Çünkü bu toplumun yaşadığı bütün acıları içselleştirme imkanını buldum burada. Bu surete ilk defa yargıçlarla karşı karşıya kaldık, ilk defa yargıçları tanıma imkanı bulduk. Türk adaleti adına 3.5-4 yıldırı yaşadıklarımızdan büyük üzüntü duyduğumu ifade etmek istiyorum. Türkiye'nin ayıbıdır. 200 yıldır hukuk mücadelesi veren bir toplum, bunu 200 sene sonra yaşamamalıydı" diye konuştu.


MEHMET ALİ ÇELEBİ HASDAL'DA KONUŞTU

Hasdal Askeri Cezaevi'nden tahliye olanları karşılamaya gelen emekli Teğmen Mehmet Ali Çelebi yaptığı açıklamada "Kutsal nöbeti biten bütün silah arkadaşlarımızı saygıyla selamlıyorum. Tarih bir kez daha ateşle imtihan edilen Türk subaylarının dirayetine, vatanperverliğine şahit olmuştur. Bilinsin ki bizim vazife anlayışımız bu kumpasların bizim hayatımızdan çalacağı özgürlüğe, bizlere kuracakları tertiplerin hayatımızdan çalacağı özgürlüğe güdümlü ve düğümlü değildir. Ailelerinin her şeyden önce hissettiği şey onur ve gurur. Mutlaka seviniyorlar, mutlular ama her şeyden ziyade onurlu ve gururlular. Yeniden yargılamanın daha adil yürütülmesini istiyoruz. Çünkü hakikat vicdanlara, beyinlere intikal etmiş durumda. Bu nedenle adil olmak zorunda." dedi. DHA

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:03

İLGİLİ HABERLER