Dünya
  • 23.1.2014 00:45

Ban Ki-mun, Suriye konusunda umutsuz konuştu

BM Genel Sekreteri Ban, İsviçre’de düzenlenen Suriye konulu Cenevre-2 barış konferansının ilk günü sonrasında BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Lahdar El-İbrahimi ile birlikte gazetecilere açıklamalarda bulundu. Bütün tarafların “uluslararası insanlık hukukuna saygı duyması” gerektiğini söyleyen Ban, bu hukukun, Suriye’de yaklaşık 3 senedir süren bu çatışma süresince göze batacak şekilde çiğnendiğine dikkat çekti. Suriye’de halkının çektiği acılardan bahseden Ban, buna bir son verilmesi gerektiğine işaret ederek, “Artık yeter. Müzakere etme zamanı gelmiştir” diye konuştu. Ban, müzakere sürecinde asıl zor işin Cuma günü başlayacağını söyleyerek, “Önümüzde zorlu bir yol var ancak bu yapılabilir ve yapılmalıdır” dedi.
Suriye’de geçici hükümet kurulması çağrısında bulunulan Cenevre Bildirisi’ne de değinen BM Genel Sekreteri, Suriye hükümetinin ve müttefiki olan İran’ın buna yönelik tavırları dolayısıyla hayal kırıklığına uğradığını ifade etti.
Yerel olarak ateşkes ilan edilmesi için görüşmeler yapılması ve ülkedeki şiddetli çatışmaların, askeri yollarla değil siyasi diyalogla yönetilmesi gerektiğini dile getiren Ban ayrıca, Suriye hükümetini, bir güven oluşturma tedbiri olarak gözaltında tutulanların serbest bırakılması yönünde teşvik ettiğini kaydetti.
BM Genel Sekreteri Ban ki-mun, “Başka bir çözüm yok. Her iki tarafa da silah tedariğinde bulunan bütün ülkelere durmaları konusunda ve tarafları siyasi diyaloga girmeleri yönünde ısrarlarda bulundum” diye konuştu.

“CUMA GÜNÜ İKİ TARAFIN KARŞI KARŞIYA GETİRİLİP GETİRİLEMEYECEĞİ NET DEĞİL”
BM Suriye Özel Temsilcisi Lahdar el İbrahimi de, Cenevre-2’nin Cuma günü yapılacak olan ikinci oturumunda, Suriye hükümeti ile muhalefetinin başarılı bir şekilde yüz yüze getirilip getirilmeyeceğinin henüz bir netlik kazanamadığını belirtti. İbrahimi, basın toplantısında yaptığı konuşmada, “Öğleden sonra her iki tarafla tek bir oda içerisinde görüşebilmeyi umuyoruz. Tabii ki sonuçlar hızlı bir şekilde duyurulmayacak, bu uzun bir zaman alacak” dedi. İbrahimi, yarın, Suriyeli heyetlerle ayrı ayrı görüşeceğini de sözlerine ekledi.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:17

İLGİLİ HABERLER