Ekonomi
  • 30.6.2009 10:53

BANKALARIN KART AİDATINDA YENİ OYUNU...

Bankalar yeni sözleşmelere ‘ilk yıl alınmaz’ ibaresi koyarak daha sonraki yıllarda kart aidatı almayı garantiliyor. Bankaların, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) kredi kartı aidatları ile ilgili gelen şikayetlerin artması üzerine, kredi kartlarından ilk yıl aidat almadıkları, aidat tahsilatını ikinci ve üçüncü yıldan itibaren almaya başladıkları belirlendi.

Bu yöntemle bankaların kredi kartlarından aidat alınmıyormuş gibi hareket ettikleri bildirildi. Son dönemde kredi kartı aidatlarına ilişkin tartışmaların artması üzerine, tüketicilerin kredi kartı alırken bankalardan ne kadarlık aidat alındığını sorduklarını tespit edildi.

Bankaların, bu durumu aşmak için, kredi kartlarından ilk yıllarda aidat almama formülü buldukları belirlendi. Kredi kartı pazarlayan banka personelinin de, müşterilere ‘Kredi kartından aidat alınmıyor’ dediği öğrenildi. Bu yöntemle tüketicilerin kredi kartından aidat alınmadığını düşünerek, bankadan kredi kartı aldıkları bildirildi.

SONRAKİ YILLAR İÇİN ÜCRET ALINIYOR

Ancak aynı bankanın kredi kartı sözleşmesine, ‘ilk yıl kredi kartından aidat alınmaz’ şeklinde hükümler koyarak, ilerleyen yıllarda aidat alınmasının önünü açtığı tespit edildi. Bu gelişme üzerine BDDK, kredi kartlarından alınan aidatlarla ilgili, daha geniş kapsamlı bilgiler yayınlamaya başladı. Bu çerçevede, ilk yılın ardından ikinci ve üçüncü yıllarda kredi kartlarından aidat alan bankalar teşhir ediliyor. Böylece, tüketicilerin aidatlar konusunda kandırılmasının önüne geçiliyor.

Kart alırken dikkat!

BDDK yetkilileri, kredi kartı almak isteyen tüketicilerin, BDDK’nın internet sitesinde yayınlanan bankalarla ilgili kredi kartı özelliklerinin tamamını incelemesini tavsiye ediyor. BDDK, tüketicilere, ‘kredi kartı faiz ve aidatlarını karşılaştırmadan kart almayın’ uyarısında bulundular.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:35

İLGİLİ HABERLER