Gündem
  • 23.1.2014 12:26

Barajlarımızın ne kadarı dolu

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye’deki barajların doluluk oranlarının yüzde 45’ler seviyesinde olduğunu belirerek, su ve kuraklık konusunun kontrol altında olduğunu ifade etti.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere memleketi Afyonkarahisar’a gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, ilk ziyaretini Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’a gerçekleştirdi. Burada Başkan Çoban’dan kentte belediye aracılığı ile yürütülen alt ve üst yapı çalışmaları konusunda brifing alan Bakan Eroğlu, Başkan Çoban’a çalışmalarından dolayı teşekkür ederek, kendisinin de merkezi hükümet aracılığı ile kentte bir dizi yatırımların gerçekleştiğinden bahsetti.

Açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Eroğlu, su ve kuraklık konusunda gelen sorular üzerine açıklamalarda bulunarak, endişe edilecek bir sorumun olmadığını söyledi. Bakan Eroğlu, yurt genelinde barajların doluluk oranları ve susuzluk tehlikesi ile ilgili şunları söyledi:

“Barajlardaki doluluk oranı önemli değil, ama şuanda yüzde 45’ler civarında. Tabii ki kentten kente değişiyor. Bizim barajlar değişik maksatla kurulmuştur. İçme suyu temin edilen, sulama suyu temin edilen barajlar ve aynı zamanda enerji üretimli maksatlı barajlar var. Bunların Türkiye ortalaması yüzde 45’ler civarında. Son Kasım, Aralık ve Ocak ayı başlarında yağışlarda biz azalma meydana geldi. Bazı bölgelerde yüzde 25’e kadar, bazı bölgelerde ise yüzde 10’lar civarında bir azalma meydana geldi. Tabii biz de bu konuda gerekli tedbirleri aldık. Hiçbir şehrimizi susuz bırakmayacağız eylem planı hazırlamıştık. Bununla ilgili A, B ve C planlarımız var. Biz büyük düşünüyoruz. Şunu da ifade etmekte fayda var: Türkiye’de bazı yıllar kurak, bazı yıllarda sulak. Mesela 1972 yılında büyük bir kuraklık olmuş. Arkasından benim İSKİ genel Müdürü olduğumu 1994 yılında şiddetli bir kuraklık oldu. Ama biz İstanbul’a kuraklığı rağmen su verdik 1995’ten itibaren. 2000 ve 2007 yılında genel bir kuraklık oldu. Biz 2014 yılında da bir kuraklık olduğunu tahmine ederek, 7 yıllık bir sarmal gösteriyor bu tablo.”

“KENTLERİMİZDE HERHANGİ BİR PROBLEM OLMAYACAK”

Bütün kentlerin su meselesini baştan sona ele almak için 2007 yılında 30-40 yıllık bir eylem planı hazırladıklarından bahseden Bakan Eroğlu, “30-40 yıl sonrasını planladık. Pek çok şehrimiz susuzmuş. Mesela Çorum, Kars, Edirne, Mardin, Siirt, İzmir, Çankırı, Sivas. Afyonkarahisar’da da arsenik problemi vardı. 56 şehrimizde su problemi olduğunu tespit ettik. Biz büyük bir hızla, yıldırım hareketle barajların hepsini arka arkaya inşa ettik. Bütün kentlerin su problemini çözdük, şuanda aşağı yukarı inşaatı devam ama su ihtiyacı olmayıp da 2040-2050 yılına kadar suyu eksik olan kentlerimiz var, onları da tamamlıyoruz. Kentlerimizde herhangi bir problem olmayacak kesinlikle, su vereceğiz. Sulamaya gelince biz her yıl Nisan ayında sulama suyu durumunu dikkate alıyoruz. O maksatla şuanda erken, herhangi bir şey söylemeye gerek yok. Bir değerlendirme yapacağız. Şuanda sulama suyu barajlarımızda yüzde 45 doluluk var. Ama biliyorsunuz modern sulama sistemlerinde yani az suyla daha çok alanı sulayacak sulama sistemine döndük. O bakımdan avantajımız var. Kaldı ki yağışlarda geliyor. Gördüğünüz gibi dün başladı, bugünde özellikle Doğu Anadolu ve Türkiye’nin kuzeyinde bir yağış var. Cuma günü yağışlar sadece Ege ve bir kısmı var, ama Cumartesi-Pazar ve Pazartesi gününe kadar yağışlar var, Çarşambaya kadar. Biz zaten hazırlığımızı yaptık. Suyu iyi yönetiyoruz. Suda iyi bir çalışmamız var o bakımdan endişe olunmasın” dedi.

Bakan Eroğlu, ziyaretinde sonunda Başkan Çoban’a günün anısına şilt takdim etti.

Bakan Eroğlu’nun buradaki ziyaretine Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan, AK Parti Afyonkarahisar İl Başkanı Mehmet Zeybek ve daire müdürleri katıldı.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:16

İLGİLİ HABERLER