Yaşam
  • 30.6.2007 11:37

BARAJLARIN DOLULUK ORANI ENDİŞE VERİCİ

İstanbul'da, barajların doluluk oranı gün geçtikçe düşüyor. Yetkililer ekim ayına kadar sorun yok diyor, ancak su seviyesindeki düşüklük endişe verici. Su tasarrufunun ne kadar önemli olduğunu ise bir günlük tasarruf miktarı bile gösteriyor. İstanbullu suyu en çok cumartesi günü kullanıyor.
      İstanbul'un su ihtiyacı 10 baraj ve kaynaktan sağlanıyor.
      Terkos, Ömerli, Darlık, Sazlıdere, Büyükçekmece, Elmalı, Alibeyköy, Kazandere, Pabuçdere ve Istırancalar bu kaynakları oluşturuyor. Ancak bu kaynakların kapasiteleri her geçen gün düşüyor.
      İstanbul'un su ihtiyacını karşılayan önemli su kaynaklarından Büyükçekmece Gölü'nde ise geçen yıl su seviyesi normal seviyenin 3 metre altındayken bu yıl 7 metre altında.
      Yağışların düşmesi, nüfus artışı, buharlaşma ve en önemlisi de su savurganlığı barajlardaki seviyeyi bugünkü duruma getirdi.
     
     'Suyunu Boşa Harcama'
      Son dönemde yapılan tasarruf çağrıları ise olumlu sonuç verdi. TEMA Vakfı'ndan Yeşim Beyla, "Suyunu Boşa Harcama kampanyası ile hane hane ulaşıyoruz insanlara. Tasarruf çalışmaları da önemli bir düşüş gerçekleşti" diyor.
      İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin verdiği rakamlara göre, 28 Haziran 2006'da 2 milyon 276 bin metreküp su tüketildi.
      Tam bir yıl sonra ise tüketim 2 milyon 220 bin 654 metreküpe düştü. Arada yaklaşık 65 bin metreküplük tüketim farkı oluştu. İşte bu rakam İstanbulluların tasarruf ettiği miktarı oluşturuyor.
     
     Suyun yüzde 85'ini konutlar kullanıyor
      İstanbul'da bir günde tasarruf edilen su miktarı 10 metre derinliğindeki bir futbol sahasının kapladığı alana eşit. Bu miktar da 400 bin nüfuslu yerleşim yerinin bir günlük suyunu karşılıyor.
      12 milyondan fazla nüfusu bulunan İstanbul'da suyun yüzde 85'i konutlarda kullanılıyor. Yetkililer hiç yağmur yağmasa da, barajlardaki suyun ekim ayına kadar yeteceğini düşünüyor. Tabi tasarruf kurallarına uyulduğu sürece.
      Evlere gelen su faturaları da artık su tasarrufu uyarısı taşıyor. Yetkililer İstanbul'da en çok cumartesi günleri su harcandığını belirtiyor. Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:47

İLGİLİ HABERLER