Gündem
  • 5.5.2013 16:57

'Barış henüz kesinleşmiş değil'


BDP Grup Başkanvekili ve Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, barış ve çözüm sürecinin 6 ay önce Öcalan'ın müdahalesiyle başladığını belirterek, "Bu bizim mücadele tarihimizin bir başlangıcıdır. Henüz barış da kesinleşmiş değildir" dedi.

 

"Iğdır'da olan, Azeri, Kürt, Türk herkese saygı selamları var, şükranlarını sunuyor. Önemli bir süreç diyoruz. Çünkü 40 yıllık çatışmalı bir sürecin bittiği, silahların sustuğu, fikir ve düşüncelerin konuşulduğu, tıkanan siyasetin açılacağı bir sürece gireceğiz. Biz bu coğrafyada yaşayan bir halk olarak geçmişte yaşanan birçok faili meçhulleri, binlerce köy yakmalarını, işkence, zulümleri asla unutmadık unutmayacağız. O süreçte yaşananları unutmamak için de mücadelemizi devam ettireceğiz. Bu süreç 6 ay öncesinden başlayan bir süreçtir. Bu süreç, sayın Öcalan'ın müdahalesiyle başlayan bir süreçtir. Bu sürece cezaevlerinde başlayan direniş, açlık grevleri, ana dille savunma, eğitim ve öğretim, aynı zamanda da sayın Öcalan'ın özgürlüğüne kavuşmasını istiyoruz. Devlet yetkilileri açlık grevini durduramadı. Öcalan'ın mesajı ile açlık grevi bitti. Devlet yetkilileri anladılar ki tek çare Öcalan. Bunun üzerine İmralı'ya gidip Öcalan ile görüştüler. Bunun üzerine süreç başladı. Ben 4 kez gittim, mesajını aldım Kandil'e götürdük. Oradan mesaj getirdik. Bize 'postacı' dediler. Biz 'postacı' değiliz. Biz barış postacısıyız."

'BARIŞIN PAZARLIĞI'

Tarihi bir süreç yaşandığına dikkati çeken Buldan, 'Bir pazarlık yapılıyor' eleştirilerini hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir pazarlık yapılıyorsa bu pazarlık barışın pazarlığıdır. Bu barışın pazarlığını yapıyorsak eğer, bundan övünmeniz lazım. Bu coğrafyaya cenazeler gelmiyorsa eğer bunu takdir etmeniz lazım. Mutluk duyması bu süreci desteklemesi lazım. Bu sürecin ilerleyebilmesi için hükümetin pratik ve somut adımların atması gerekir. Bunlar nedir; Yol haritasının gerçekleşmesi, TCK'da değişiklik, seçim yasasının değiştirilmesi, Anayasa değişikliği herkesin dillerinin kimliklerinin güvence altına alınmasıdır. Eğer bunlar yapılırsa bu ülkeye barış erken gelecektir. Henüz bu sürece barış süreci diyemeyiz. Başlangıcı diyebiliriz. Hala on binlerce arkadaşımız, Iğdır halkının seçtiği Mehmet Nuri Güneş içeride. Kayıp çocuklar için anneler hala Galatasaray lisesinin önünde bekliyorsa, ana dilimizi kullanamıyorsak, cezaevlerinde tutsaklar özgürlüğüne kavuşmadan bahsedemeyiz. Hala Dilimiz yasaksa, kimliğimiz yasaksa, eşit değilsek, özgür değilsek, bir barıştan bahsedemeyiz. Ama bu barışı direne direne, mücadele ederek kazanacağımızın sözünü bir kere daha veriyoruz."    (DHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:38

İLGİLİ HABERLER