Dünya
  • 29.9.2014 23:07

Barroso, 'Türkiye'nin destek olması etkileyici'

Dünya Ekonomik Forumu'nda bir konuşma yapan Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, "Hiç şüphesiz en önemli değişiklik ekonomiye ilişkindi. Bir dizi zor ama akıllı reform sayesinde 2001'de yaşanan büyük krizden sonra önemli ilerlemeler kaydedildi ve Türkiye çok daha zengin bir ülke haline geldi. Yıllık ortalama yüzde 5 büyüme sağladı, G20'ye katıldı ve AB'ye giriş açısından ekonomik kriterlerden biri olan işleyen bir piyasa ekonomisi haline geldi. Bazı siyasi kriterlerle ilgili resim biraz karmaşık olsa da Türkiye aynı zamanda AB müktesebatı ve mevzuatı ile uyum konusunda da adımlar attı” dedi.
“AB, Türkiye'nin reformlarının yanındadır” diyen Barrosa, “Türkiye, AB'den katılım öncesi destek açısından en çok destek sağlayan ülkedir. 2007-2013 yılları arasında 4,8 milyar avroluk bir fayda sağladı. Bir sonraki program dönemi 2014-2020'de Türkiye yaklaşık 4,5 milyar avroluk bir destek alacak. Siyasi reforma ve demokratikleşmeye destek vermek, hukukun üstünlüğü, insan hakları, sosyal kalkınma, sosyal kapsayıcılık, düşük karbon ekonomisine dayalı gelişmelerin sağlanması, bağlantısallığın artması ve AB'ye doğru uyum sağlanması öncelikli konular arasında yer almaktadır. Avrupa ile ilgili olarak Türkiye tarafında bu çalışmaların devam etmesini istiyoruz. Avrupa tarafında ise 23'üncü ve 24'üncü fasıllar başta olmak üzere fasılların bir an önce açılmasını umuyorum" diye konuştu.
Türkiye’nin AB için çok önemli stratejik bir ortak olduğunu ve bölgesinde de önemli rol sahibi olduğunu ifade eden Barroso, "Bunu, Avrupa Birliği Konseyi ve Komisyonu defalarca dile getirdi. Gelecek ekim ayında yayınlanacak olan ilerleme raporunun ana mesajlarından biri de bu olacak. Karşı karşıya kaldığımız zorluklarda, ekonomik kriz, enerji güvenliği, göç politikası veya terörle mücadele olsun, bütün önemli sorunlarda Türkiye her zaman AB için çok önemli stratejik bir ortak ve çözümün parçası olmuştur. Ayrıca Türkiye'nin kendi bölgesinde de çok önemli bir rolü vardır. Türkiye'nin bölgesi dediğimiz zaman aslında AB'nin bölgesinden de bahsediyoruz” dedi.
Sınır kapılarını Suriyeli mültecilere açan Türkiye’den övgüyle bahseden Barroso, “Türkiye'nin şu anda 1 milyondan fazla Suriyeli mülteciye destek olması ve yakın zamanda Kürt mültecilere de barınak sağlaması çok etkileyicidir. Bütün bu zorlukların üstesinden gelebilmek için Türkiye'nin de AB'ye ihtiyacı var. Onun için ancak bir arada olursak başarılı olabiliriz. Aramızda işbirliği yapabilecek pek çok potansiyel alan var. Dış politikadan terörle mücadeleye, ekonomiden ticarete, göçten vize diyaloğuna ve özellikle de enerjiye kadar pek çok alanda işbirliği yapabiliriz. Ama şunu söylemek isterim; AB'nin genişlemesi devam edecektir. Çünkü Avrupa ne kadar büyürse o kadar güçlenir. AB'nin genişlemesi, hem AB'ye katılan ülkelere fayda hem de mevcut üyelere destek sağlamıştır" diye konuştu.
Barroso, "Biraz sabırlı da olmamız gerekiyor. Burada takvimi net olarak söylemek mümkün değil. Gideceğimiz yön, takvimin kendisinden çok daha önemlidir. Bu yön belli. Bunu çok net gördük. Her iki tarafta da liderlik olması gerekiyor. Liderlik önemli ki Türkiye'nin Avrupa'ya olan taahhüdü konusunda bir soru işareti olmasın. Aynı şekilde Avrupa'da da Türkiye'nin Avrupa'ya daha yaklaşması konusunda liderlik önemli" şeklinde konuştu.
Terör örgütü İŞİD konusuna da değinen Barroso, "28 tane demokrasiden bahsediyoruz. Ben gece gündüz bu bölgede çalışıyorum. Avrupa'nın ortasında askeri kaynakların seferber edilmesi gerektiği konusunda çok net farklılıklar var. Açık açık konuşalım. Geleneksel olarak Fransa ile Almanya arasında farklılıklar var. Bizim bu farklılıkları da ele almamız gerekiyor. Şunu hiç şüphe yok ki AB bu konuda bir bütün olarak, bu sürecin içinde bir taahhüde sahip. Demokrasilere ve değerlerimize karşı kutsal savaş ilan edip buna devam edecekler. Bu terör faaliyetleri aslen, Müslüman ülkelere ve bu bölgelere yönelik bir tehdittir. Müslüman ülkeler ve Müslüman toplumların bizim bunlarla alakamız yok demesi çok önemli. Dışarıdan çözümle olmuyor, bölgedeki insanların liderlik göstermesi gerekiyor" dedi. 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 01:26

İLGİLİ HABERLER