Yaşam
  • 16.7.2009 15:13

BARTIN SULAR ALTINDA

M. AHMET OKTAY- YASİN ERDEM/BARTIN

Bartın Valisi Halil Işık, sel felaketini en az zararla atlatmayı hedeflediklerini söyledi.
Bartın'ı üç gündür etkisi altına alan sağanak yağmur ırmak sularının yükselmesine sebep oldu. Bartın'da son üç günde metrekareye 294 kg. yağmur düştü.

Sokak ve caddelerde su birikintileri oluştu. Birçok vatandaş evlerinde mahsur kaldı. Valilik, Kriz Masası aracılığı ile mahsur kalanların ihtiyaçlarını karşılıyor. Liman ile kent merkezi arasında ulaşım kesildi. Orman Bölge Müdürlüğü tarafından kurtarma çalışmaları için helikopter gönderildi.

Bartın Valisi Halil Işık, can ve mal kaybının olmadığı sel felaketinin en az zararla atlatılmasını sağlamaya çalıştıklarını belirtti. Orman Bölge Müdürlüğü'nden gelen helikopterin pilotları ile görüşen Işık, şöyle konuştu: "Son üç gündür ilimizde çok etkili yağışlar alıyoruz. Meteorolojiden aldığımız bilgilere göre metrekareye 294 kg. yağış düştü. Bunun neticesinde yaka selleri olarak taşkınlar yaşadık.

Daha sonra ırmak seviyesinde yükselmeler başladı. Tedbirlerimizi buna göre aldık. Irmak kenarındaki evlerin özellikle birinci ve zemin katlarını tahliye ettik. Buradaki vatandaşlara okulların yurtlarını tahsis ettik. Kızılay'la irtibat kurarak Düzce'deki mobil yemek ekibini getirttik. Hem barınma hem de yemek ihtiyaçlarını bu şekilde karşıladık. Irmak kenarındaki araçların trafik ekiplerinin anonsları ile kaldırılmasını sağladık."

Orduyeri, Kemerköprü ve diğer bazı alanlarda yoğun bir şekilde taşkın oluştuğunu anlatan Işık, şunları söyledi: "Ancak bu bölgelerde önceden tedbir almış olmamızdan dolayı can ve mal kaybı yaşamadık. Ankara ve Sakarya'dan arama kurtarma ekipleri geldi. Bakanımıza, müsteşarlarımıza, Ankara ve Sakarya valilerine, Kızılay'a teşekkür ediyoruz."

Çevre ve Orman Bakanı'nın arayarak ihtiyaçları sorduğunu anlatan Işık, sözlerine şöyle devam etti: "Orman Genel Müdürlüğü'ne ait helikopteri ilimize tahsis etti. Afet ile ilgili kullanacağız. Orman teşkilatına ait itfaiye araçları geliyor. Sel basan yerlerdeki suların tahliyesi için kullanacağız. Hep beraber organize olduk. Bartın olarak bu organizasyon sonucunda can ve mal kayıplarını önledik. Kırsal kesimlerde de sorun yaşandı. Karabük ve Zonguldak karayolları kapandı. Yollarımızı açtık.

Sonra Karabük yolunda heyelan ve tıkanmalar oldu. Amasra, Kurucaşile ve Ulus ilçemizle bağlantımız kesildi. Tedbir ve çalışmalar sonucunda ilçelerimizle bağlantı sağlandı. Yağışlara bağlı bazı sitelerin geçişleri sağlandı. Buradaki vatandaşlarımızın her türlü ihtiyaçlarını karşıladık. Hasta olanların hastaneye intikallerine sağladık. Kamu kurum, sivil toplum kuruluşları ile koordine olarak afetin etkilerini azaltma gayreti içerisindeyiz. Liman ile bağlantımız kesildi. Ekiplerimiz çalışıyor. Sular da yavaş yavaş çekilmeye başladı."

Meteoroloji'nin dokuz saatlik etkili yağış olacağını duyurduğunu hatırlatan Işık, şunları söyledi: "Ancak o yağışı yaşamadık. O yağışı yaşasaydık daha kötü sonuçlar olabilirdi. Bugünden itibaren metrekareye 20 kg. yağış olacağını bekliyoruz. Eğer bu şekilde devam edip etkili bir yağış almazsak afeti bu şekilde atlatmış oluruz. Can kaybımız olmadı ama olabilirdi. Çünkü gece boyunca sel sularına kapılan vatandaşlarımız oldu onları kurtardık. Bir ambulansımız sel sularına kapıldı ve kurtarıldı. Arıt beldesinde çatıda kalan vatandaşlarımız kurtarıldı. Muhtemel can kayıpları önlendi. Gece bazı fabrikaları su bastı. Hemen buralara araç ve gereçleri yönlendirdik. Herkes özveri ile çalışıyor. Her noktaya ulaşıyoruz."

Devletin her konuda destek verdiğini anlatan Işık, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na da afet yardımı konusunda talepte bulunduklarını söyledi. Belli bir yardımın geleceğini sandığını anlatan Işık, "Bakanımız beni arayıp bilgi aldı. Her türlü yardıma hazır olduklarını söyledi. Tüm bakanlıkları ve tüm bürokratik makamları bilgilendirdik. Ankara'da tüm kurumları bilgilendirdik. Bize her türlü desteği veriyorlar. Helikopter konusunda hiç bir sınırlama olmayacak. İstediğimiz şekilde kullanacağız.

Helikopterimiz burada bekleyecek. Helikopter hemen havalanacak ve ihtiyaç doğrultusunda çalışacak" dedi.

Bartın Valisi Halil Işık, selden zarar görenlerin tespit edilmesi için çalışmalara başlanıldığını, adres çalışmaları ve ihtiyaçların belirlenmeye çalışıldığını, afete maruz olan tüm yerlerde tespit çalışması yapıldığını ve çalışmalar sonucunda rapor halinde Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile ilgili kuruluşlara sunulacağını belirtti.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:14

İLGİLİ HABERLER