Dünya
  • 28.2.2011 10:32

BARZANİ: BÖLGEMİZDE OLANLAR FACİA!

Yazılı açıklama yapan Kürt lider, Kuzey Irak’ta yaşayanların son günlerde meydana gelen olaylarda ölenler olmasını facia olarak değerlendirirken, "Vatandaşlarımızın ölümü hiç bir şekilde kabul edilemez ve onaylanamaz" dedi. Bazı kişilerin trajedik olayları kendi çıkarlarına göre yontup,arzuladıkları biçimde sonuçlandırmak istediklerini anlatan Barzani, siyasi, dini ve doğduğu yer ayırt etmeksizin, Kuzey Irak’ta yaşayan halkının aynı statüde olduğunu ve yasa önünde de eşit muamele görmesi gerektiğini anlatırken, "Demokratik bölge halkı da şiddetten uzak bir şekilde, gösteri yapmaları onların en doğal hakkıdır. Her kesimin, barışçıl bir şekilde toplanma hakkı olduğu ve siyasi parti kurarak seçimlere katılabilir. Herkes hükümet veya parlamentoda kendi temsilciliğini yapmaya uygun gördüğü partiye oy verme özgürlüğüne sahiptir" diye devam etti.

Açıklamasında, "Siyasi görüş bir yana, hepimiz Kürdistanlı’yız" diyen Mesut Barzani, görüş farklılıkları olabileceğini, görüşlerin hükümetle çakışmayabileceğini, ancak herkesin kardeş olduğunu söyledi. Barzani, güvenlik görevlilerinden gösterilere sert müdahale etmemesini isterken, "Bu yöntem, demokratik yollarla kazanılmış tüm hakları tehlikeye sokmaktadır.Bunun yanı sıra, bu durum anarşi ile diktatörlüğün yolunu göster ki bu küçük bir azınlığın çoğunluk üzerine hükmetmesidir" dedi.
Geçmişteki sisteme dönmeyeceklerini, ortak demokratik amaçlara ulaşmak için mevcut korumak istedikleri değerlerin yok edilmesini kabul edemeyeceklerini ifade eden Bölgesel Kürt yönetimi başkanı sözlerini şöyle sürdürdü:
"Vatandaş da güvenlik, huzur ve asayişi korumalı.

Vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamalı, bu çerçevede hepimiz, hepimiz şiddete ve vatandaşların haklarını elinden almaya çalışanlara karışı durmalıyız. Birçok savaş yaptık, çok olumsuz şartlar gördük, çocuk, kardeş, bacı, anne ve babalarımızı kaybettik. Bizi birbirimize düşman etmek isteyen ve hukuk için verdiğimiz çabaları, kendi çıkarları için kullanmak isteyenlere geçit vermemeliyiz. Hepimiz şiddete karşı olmalıyız. Hükümet ya da parti binalarına saldırma, göstericilere zarar verme ve polise ateş etmek hakların ihlali anlamına gelmektedir. Herhangi bir kanalın yada kişinin halka farklı bir fikri açıklıyor diye sesinin kesilmeye çalışılması hepimizce doğru karşılanmamaktadır. Herkesin hakları aynı şekilde korunmalı ve sağlanmalıdır. Hepimiz toplum olarak, tek ses olmalı ve azınlığın yaptığı radikalliklere karşı olmalıyız. Barışçıl bir şekilde eylem yapan göstericilere saldıranların bizim toplumumuzda yeri yoktur. Farklı sesleri susturmak,medya kanallarını yakmak, parti binalarına saldırmak, polis öldürmek,vatandaşlara saldırmak, halkın huzurunu bozmak isteyenlerin özgür, demokratik ve Hukuk toplumunda yeri yoktur."

Barzani, toplumda diyalog ve barış için herkesin duyarlı davranması, farklılıkların parçalanma nedeni olmaması gerektiğini ekledi.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 20:50

İLGİLİ HABERLER