Gündem
  • 17.1.2014 23:46

Barzani petrolü Türkiye'ye vermeye kararlı

 Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesut Barzani, Kuzey Irak'tan Türkiye'ye petrol verilmesine merkezi hükümetin itiraz etmesi konusuna kısa sürede bir çözüm bulunacağını söyledi.
Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Barzani, Avusturya’nın başkenti Viyana'ya geldi. Barzani burada, Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer ile görüştü. Tarihi Hofburg Sarayı'nda gerçekleşen görüşme yaklaşık 45 dakika sürdü ve Barzani’ye eşlik eden heyet de görüşmede hazır bulundu.
Barzani bir soru üzerine Kuzey Irak’tan Türkiye’ye petrol verilmesine Irak merkezi hükümetinin itiraz etmesine "kısa sürede bir çözüm bulunacağını" belirterek, Irak anayasasından kaynaklanan imtiyaz haklarını kullanacaklarını söyledi. Merkezi hükümet ile konuya ilişkin görüşmelerin devam ettiğini belirten Barzani, "Şu anda bölgesel hükümet ile federal hükümet arasında bu konuda görüşmeler yapılıyor. Umut ediyorum ki bu sorunu çözecekler. Irak anayasası çok açık bir şekilde enerji meselesinin nasıl çözüleceğini tanımlamaktadır. Anayasa bu konuda ne yapılacağını ve nasıl yapılacağını belirlemiştir. Anayasadaki imtiyazlarımızı kullanacağız" dedi.

"ESKİ DOSTUM BARZANİ İLE GÖRÜŞMEKTEN MEMNUNİYET DUYDUM“
Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer da, eski bir dostu olan Barzani ile tekrar görüşmekten memnuniyet duyduğunu belirterek, “bölgedeki önemli gelişmeleri ele aldıklarını ve Irak, Kuzey Irak Kürt bölgesi, Suriye ve Türkiye’deki gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını” söyledi. Görüşmede Barzani’ye Avusturya’daki genel seçimlerin ardından kurulan yeni hükümet hakkında bilgi verdiğini belirten Fischer, AB içindeki siyasi gelişmeler konusunda da karşılıklı görüşlerini paylaştıklarını kaydetti.

MEHMET EMİN AVCI
VİYANA (İHA) -

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:24

İLGİLİ HABERLER