Dünya
  • 30.9.2008 00:04

BARZANİ: "SÖZLERİM YANLIŞ DEĞERLENDİRİLDİ"

Bugün bazı gazete ve televizyonlarda Irak'ın kuzeyindeki yarı özerk Kürt federasyonun lideri Mesut Barzani'nin, Kürt yönetimine bağlı olmayan Diyala iline bağlı bazı bölgeleri "Bölgemize katacağız" şeklinde açıklama yaptığı duyrulmuş, Kürt liderin Bağdat hükümetinin Diyala'ya göndereceği bir tabur askere karşılık kendilerinin de iki tabur Peşmerge gücünü göndereceklerini söylediği ifade edilmişti.
Barzani, 63. Dönem BM Genel Kurulu toplantısından dönen Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin Erbil Havalimanı'ndaki karşılama töreninde yaptığı açıklamada, "Açıklamalarım, yanlış değerlendirildi, çarpıtıldı. Ben 'bölgeye (Diyala'ya) 1 tabur Irak askerine karşılık 2 tabur Peşmerge göndereceğiz' demedim. 'Baas rejiminin devrilmesinden sonra oluşturulan ilk Irak ordusuna zamanında iki Peşmerge taburu gönderdik' dedim. Bu sözlerim çarpıtıldı" dedi. "Irak ordusunun kurulma aşamasında Kürtler vardı, zira Sünniler
o sırada kabile liderlerinin icazetini (iznini) bekliyordu. O nedenle Irak ordusunun oluşturulmasında bizim payımız büyük" diyen Mesud Barzani, sözlerinin kendi ağzından bu şekilde çarpıtılmasına üzüldüğünü söyledi.
BM'nin 63. Dönem Genel Kurulu toplantısından dönen Devlet Başkanı Talabani, Erbil Havalimanı'nda Barzani ve Kürt yetkililer tarafından karşılandı. Burada basın mensuplarına kısa değerlendirmede bulunan Talabani, "BM toplantılarında Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le görüştüm. Abdullah Gül yakın zamanda Irak'ı ziyaret etme sözünde bulundu" dedi. Temasları sırasında İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ile de görüştüğünü belirten Celal Talabani, ayrıntılı açıklama yapmadan havaalanından ayrıldı.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:51

İLGİLİ HABERLER