Dünya
  • 20.10.2008 00:35

BARZANİ: TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİMİZİ PKK İLE SINIRLANDIRMAK İSTEMİYORUZ"

AHMET DİLŞAT ABDULRAHMAN
ERBİL - Irak'ın kuzeyindeki yerel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, "Türkiye ile yalnızca PKK ve güvenlik konularıyla ilgili değil, çok geniş bir çerçevede diyalog içinde olmak istiyoruz" dedi.
Barzani, bir dizi temaslarda bulunmak ve Erbil'deki Ticaret Fuarı'nı gezmek üzere Kuzey Irak'a gelen Almanya'nın Bağdat Büyükelçisi Christopher Weil ve beraberindeki Alman Ekonomi ve Teknoloji Bakanlığı heyeti ile görüşmesinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Kanzad Otel'de düzenlenen basın toplantısında, Ankara ile Kürt yönetimi arasındaki görüşmelere değinen Barzani, Türkiye'den gelebilecek herhangi bir davet konusunda, "Kuşkusuz böyle bir davet olursa biz bunu iyi karşılarız. Ancak şu ana
kadar böyle bir davet henüz gelmedi" dedi.
"Ankara'nın yaklaşımına karşılık Kürt yönetimi nasıl bir adım atacak?" şeklindeki soru üzerine Barzani, "Biz Ankara'nın nasıl bir beklentisi var bunu bilmiyoruz, ancak bu diyalog iyi bir başlangıç. Umuyoruz ki, iyi bir başlangıç olsun. Biz yalnızca PKK ile ilgili değil, Türkiye ile ilişkilerimizi çok geniş bir çerçevede geliştirmek istiyoruz" diye konuştu.
Türkiye'nin kendilerinden daha önce bu yönde bir talebi olmadığını vurgulayan Barzani, "Bu yıl içinde Türkiye ile ilişkilerimiz önemli bir gelişme kaydetti. Temenni ediyorum ki; bu diyalog daha da ileri gitsin" dedi.
Barzani, Ankara ile Kürt yönetimi arasındaki ilk diyaloğun dolaylı yollardan İngiltere'nin başkenti Londra'da gerçekleştiğini, Bağdat'ta da direkt temasın başladığını sözlerine ekledi.
Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Büyükelçi Murat Özçelik başkanlığındaki heyet, hafta başında Irak'a gelerek, ülkenin kuzeyindeki Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesud Barzani ile başkent Bağdat'ta PKK ile mücadele konusunda bir araya gelmişti. Ankara, bu görüşmede Barzani'ye örgütle mücadele konusundaki taleplerini iletmiş, Kürtlerden PKK'ya olan desteklerini kesmesini istemişti.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:11

İLGİLİ HABERLER