Dünya
  • 27.10.2005 19:23

BARZANİ: ''TÜRKİYE, PKK SORUNUNA BARIŞÇI VE DEMOKRATİK ÇÖZÜM BULMALI''

WASHINGTON - Iraklı Kürt lider Mesut Barzani, Türkiye'nin ''PKK sorununa 'barışçı ve demokratik' bir çözüm'' bulması gerektiğini öne sürdü ve ''Bu olmadığı sürece problem devam eder'' dedi.
     Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP) lideri Barzani, Washington'da düzenlediği basın toplantısında, PKK'nın terörist olup olmadığı ve kuzey Irak'taki PKK varlığına karşı önlem alıp almayacakları yönündeki bir soruya ise yanıt vermedi.
     Mesut Barzani, ''PKK için af mı istiyorsunuz'' sorusunu yanıtlarken, ''Bu konuya daha gerçekçi bakmanın zamanı geldi. Çözüm, zamanın koşullarına uymalı. Barışçı, demokratik bir çözüm Türkiye'nin çıkarlarına olur. Türkiye buna hazır olduğunda biz yardıma hazırız. Çünkü, bu herkesin yararına olacak. Biz Türkiye'nin dostuyuz'' diye konuştu.
     Türkiye'de ''bazı olumlu gelişmeler olduğunu'' da ifade eden Barzani, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır konuşmasını örnek gösterdi.
     Barzani, daha önceleri defalarca dile getirdiği kuzey Irak'ta nihai bağımsızlık yönündeki açıklamalarından uzak durmaya özen gösterdi.
     Mesut Barzani, bu konudaki bir soruyu yanıtlarken, ''İstenenle gerçek arasında fark var. Elde edilebilir şeyler istemeliyiz. Tek taraflı davranmamalıyız, gerçekçi düşünmek zorundayız'' dedi.
     Barzani, kuzey Irak'taki Amerikan askeri varlığının kalıcı olmasını isteyip istemediklerinin sorulması üzerine de Amerikan askeri mevcudiyetini ''memnuniyetle karşıladıklarını'' ve bunun ''ABD'nin çıkarına da olduğunu'' söyledi.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:47

İLGİLİ HABERLER