Dünya
  • 14.11.2017 12:37

Barzani'den geri adım: Karara saygı duyuyoruz!


Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Irak Yüksek Mahkemesi'nin IKBY'nin ayrılmasını engelleyici karar alması durumunda karara saygı duyduklarını açıklayarak geri adım attı

IKBY, Irak Yüksek Mahkemesi'nin IKBY'nin ayrılmasını engelleyici karar alması durumunda karara saygı duyduklarını söyledi.

Barzani'nin, 7 Haz iran tarihinde bazı siyasi partilerle bir araya geldiği toplantı sonrası hem milletvekili hem de başkanlık seçimlerinin 1 Kasım tarihinde yapılmasına karar verilmiş, ancak IKBY Parlamentosu, geçen hafta yaptığı oturumda oy çokluğuyla her iki seçimi de 8 ay erteleme kararı almıştı.

Geçtiğimiz ay Irak Milli Güvenlik Kurulu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) gayrimeşru referandumunu gerçekleştirenler hakkında hukuki işlem başlatıldığını açıklamıştı.

Açıklamada, IKBY’deki referandumu gerçekleştiren memurların tespit edildiği ve bunlarla ilgili "hukuki işlem" başlatıldığı belirtilmişti.

Açıklamada ayrıca, IKBY ve tartışmalı bölgelerdeki yönetimin federal hükümete geçmesi için yeni adımlar atılması yönünde karar alındığı kaydedilmişti.

IKBY’deki yetkililerin petrol gelirini içeren banka hesaplarına el konulması hakkında da atılan adımların takip edildiği ifade edilen açıklamada, “Bu adımlar ve alınacak kararlarla Irak gelirlerinin iadesi ve yolsuzluk yapanların peşinden gidilmesi sağlanacak.” denilmişti.

Öte yandan Bağdat yönetiminin, İran ve Türkiye’den de IKBY ile olan tüm sınırların kapatılması ve sadece Bağdat hükümetiyle ilişki kurulmasını talep ettiği kaydedilen açıklamada, yönetimin IKBY ile özellikle petrol ihracatı ve satışı gibi tüm ticari ilişkilerin durdurulması ve bu konuda sadece Bağdat ile çalışılmasını istediği aktarılmıştı.

IKBY lideri Mesud Barzani, Irak Anayasa Mahkemesi'nin bağımsızlık referandumunu yok saymasını kabul edeceklerini açıkladı.

Barzani'den referandum kararı

ANAYASA MAHKEMESİNİN KARARI

Irak Anayasa Mahkemesi, geçtiğimiz günlerde anayasanın 1. ve ilgili diğer maddelerine ilişkin "ülkedeki bileşenlerin ayrılma hakkının bulunduğuna dair anayasada bir maddenin olmadığı" yönünde karar almıştı.

KUZEY IRAK'TA TARTIŞMALI REFERANDUM

25 Eylül tarihinde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Mesut Barzani'nin önderliğinde bağımsızlık için sandık başına gitmişti. Tartışmalı referandum öncesinde bölgedeki birçok devlet, başta Türkiye olmak üzere Irak'ın toprak bütünlüğünün bozulmasına karşı çıkmış, kararı yok hükmünde saymıştı.

Barzani'den referandum kararı

Arkasından gelişen olaylarda Bölgesel yönetime karşı Bağdat hükümeti operasyonlar başlatmış, Kerkük'ten başlayarak IKBY'nin yönetiminde bulunan bölgelerdeki yönetimi yeniden ele almıştı.

Barzani'den referandum kararı

Bu hamlelerin ardından gelen Barzani'nin anayasa mahkemesi kararını kabul etme açıklaması, referandumun artık IKBY nezdinde de yok hükmünde olduğunu ortaya koydu.

Güncellenme Tarihi : 14.11.2017 13:11

İLGİLİ HABERLER