Dünya
  • 30.10.2017 10:27

Barzani'nin en yakınındaki Fransız diplomat Tissot itiraf etti

Ters tepen referandumun sembol karesinde yer alan Fransa'nın ilk Erbil konlososu eski diplomat Frederic Tissot Habertürk'e itiraflarda bulundu.

 
Peşmerge başı Barzani'nin en yakınındaki isimlerden Fransa'nın eski diplomatı Frederic Tissot, "Onu yanlış yönlendirdik" itirafında bulundu.

Referandumdan bir gün sonra çekilen kare çok tartışıldı, Cumhurbaşkanı Erdoğan da kayıtsız kalmadı. “Barzani, herhalde bunlardan alıyor gücü” dedi. Fransız diplomat Frederic Tissot, o isimlerden biriydi. Tissot, 2008-2012 yılları arasında Fransa’nın ilk Erbil Konsolosu’ydu.

fslfk.jpg

Şu sıralarda da ülkesinin prestijli üniversitelerinden Sciences Politiques’te ders veriyor. Peki Kürt siyasetine merakı nereden geliyor? Tissot aslında tıp doktoru. 1980’lerde 3 yıl boyunca Irak’ın Kürt bölgesinde görev yaptı. Kendi ifadesiyle: “Kürt halkıyla doktorluk dönemimde tanıştım. Ve nasıl bir adaletsizliğin kurbanı olduklarını gördüm.”

ELMAYI KENDİSİ YEDİ
Fransa'nın ilk Erbil Konsolosu Frederic Tissot, "Barzani 'Son Akşam Yemeği'ndeki İsa gibiydi. Elmayı kendisi yedi." dedi.

tissot-3jpgcmikpwja.jpg

BARZANİ'NİN 'İSTİFA' ETTİĞİ GÜN FRANSIZ İTİRAFI:
Ters tepen referandumun sembol karesinde yer alan Tissot, Habertürk'e konuştu:

'ONUR DEĞİL UTANÇ
"Evet, eleştirenler haklı. Barzani'yi yanlış yönlendirdik. Referandumdan Kürt halkı için çıkan sonuca bakın! Verilen akıllar yanlıştı. Bu benim için onur değil, utanç. 1920'lerden beri ilk kez Kürt liderler Kerkük'ü kaybetti. Daha da kötüsü, Kerkük'ü geri almak mümkün görünmüyor."

'BARZANİ DÖNEMİ BİTTİ'
"Emperyalistler, 'Bekle, yarın yaparsın çocuğum, daha küçüksün' derler. Ben, 'Hayır, yanlış' dedim. Sonuca bakılırsa önerim yanlıştı. Barzani'nin hatası, ABD ile anlaşma yapmaması. Yolsuzluk nedeniyle halkın da saygısı azaldı. Barzani-Talabani dönemi bitti."

BARZANİ'Yİ HEMEN SATTI
"Batı, Barzani'ye değil Kürt halkına ihanet etti. 1900'lerde Barzani daha doğmamıştı bile.  Ama Kürt halkı buradaydı. Sykes ve Picot, Ortadoğu'nun haritasını çiziyordu. Halklar umurlarında bile olmadı. Bugün de aynı şey oluyor. 3 yıl önce koaüsyon yardım ediyordu ama 
şimdi hiçbir şey yok. Barzani umurumda bile değil. Kimine göre küçük bir lider, belki de diktatör. Barzani Türkiye, İran, ABD'nin çıkarları için önemli. Kürt halkının kendisi değil."

 

Güncellenme Tarihi : 30.10.2017 10:32

İLGİLİ HABERLER