Gündem
  • 8.5.2013 23:55

'Başarırsak tabut üzerinden siyaset yapılmayacak!..'

     Taşgetiren, Başkan Vekili Beril Dedeoğlu, Grup Üyeleri Doğu Ergil ve Celalettin Can, Keçiören Yunus Emre Kültür Merkezi'nde, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve kanaat önderleriyle bir araya geldi.
     Avrasya Kalkınma Platformunca düzenlenen, Mutlu bir Türkiye'nin Yolu Mutlu Bir Anneden Geçer Paneli çerçevesinde düzenlenen etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
     Taşgetiren, burada yaptığı konuşmada, daha önce devletin uyguladığı politikaların, devletin toplumla ilişkisini, Kürt toplumuyla ilişkisini yaraladığını savundu.
     Ortada bir problem olduğunu ancak Türklerle Kürtler arasında bir problem görmediğini anlatan Taşgetiren, aksine, Türklerle Kürtlerin birlikte iş yaptıklarını, kız alıp verdiklerini, ticari ilişkiler kurduklarını dile getirdi.
     Taşgetiren, devletin, Kürt vatandaşların sorun diye nitelediği durumları çözmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye'de bir tek insan bile 'devlet benim canımı acıtıyor' diyorsa devlet onu duymak zorundadır" diye konuştu. Taşgetiren, Başbakan Erdoğan'ın da Şırnak'ta, Edirne'de, İzmir'de bir çocuğun canı acıyorsa anneler nerede ağlıyorsa onları görmek zorunda olduğunu ifade etti.
     Terör örgütünün en büyük zulmünün Kürtlere yönelik olduğunu bildiren Taşgetiren, "Terör örgütünü devreden çıkarmak, bir anlamda Kürtleri özgürleştirmek anlamına geliyor" değerlendirmesinde bulundu.
     Süreç başarılı olursa çocukların kurtulacağını belirten Taşgetiren, ayrıca Kürt vatandaşlarla ilişkilerin kurtarılacağını, devlet toplum ilişkilerinin sağlıklı hale geleceğini kaydetti.
     Devletin toplumla ilişkisinin her alanda yeniden biçimlendiğini söyleyen Taşgetiren, toplumun, barışa, huzura, selamete ihtiyacı olduğunu vurguladı.
    
     -"Siyasiler dillerini yumuşatsın"-
    
     Başkan Vekili Beril Dedeoğlu da konuşmasında, aylardır çatışma olmadığını ve terör örgütü üyelerinin sınır dışına çekilmeye başladığını belirterek, "insanların sevinmesi gerekirken çok üzgün ve ciddi olduğu" gözlemini paylaştı.
     İyi bir ortamdan geçilmesine rağmen neşeli bir yüz göremediğini ifade eden Dedeoğlu, toplumun daha fazlasını beklediğini sandığını, çünkü her an ters bir şey olacak diye bir endişe içinde olunduğunu savundu.
     Vatandaşların bir ricası olduğunu da aktaran Dedeoğlu, "Hemen herkesin bir ricası var. 'Ne olur şu siyasilere söyleyin, dillerini yumuşatsın' diyorlar" diye konuştu.
     Grup Üyesi Doğu Ergil ise "Ülkede düşmanlık bitsin, herkes huzur içinde, birlikte, bu vatanın nimetlerinden yararlanarak ortak bir cumhuriyetin içinde yaşayalım diye çabalıyoruz" ifadesini kullandı.
     Ergil, önceden devletin toplumu şekillendirmesinin söz konusu olduğunu ancak bugün toplumun devleti şekillendirdiğini, uyutulan toplumun artık uyandığını anlattı.
    
     -"Başarı olursa tabut üzerinde siyaset olmayacak"-
    
     Grup Üyesi Celallettin Can da sürecin başarılı olması durumunda insanların ölmeyeceğini, "kan üzerinden, tabut üzerinden siyaset yapılmayacağını" söyledi.
     Can, başarıya ulaşılırsa egemen güçlerin Türkiye'ye silah satamayacağını, silaha verilecek paranın ise aşa, iş ayrılacağını dile getirdi.
     "Ülkenin doğusu ve batısı arasında ciddi bir kopuş olduğu görüşünü" dile getiren Can, insanların birbirinden kopmamasının, ayrışmamasının önemine dikkati çekti.
     Can, yaşanan sürecin aradaki kopuşu onarmanın, kardeşliği yeniden örmenin koşullarını oluşturduğunu belirterek, "Bu sürece tepki gösteren milliyetçi kardeşlerimiz bilmelidir ki asıl parçalanma bu süreç yaşanmadığı takdirde ortaya çıkar" görüşünü bildirdi.
    
     -Erdoğan'a önerilerini de sunacaklar-
    

     Bu arada, Başkan Taşgetiren, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Akil İnsanlar Heyeti başkanları, başkan vekilleri ve sekreterleriyle İstanbul'da yapacağı görüşmede önerilerini paylaşacaklarını kaydetti.
     Taşgetiren, gazetecilerin sorusu üzerine, bir süredir yaptıkları çalışmalar sonucu 13 ilde yüzlerce sivil toplum kuruluşuyla şehit aileleriyle görüştüklerini, bu çalışmalardan elde ettikleri izlenimleri, Başbakan Erdoğan ile yapacakları görüşmeye taşıyacaklarını belirtti.
     Taşgetiren, bazı aktörlerin medyada yer alış biçimine göre toplumda algılar oluştuğunu ve o algıların süreci olumsuz etkileyecek nitelikte olabildiğini ifade ederek, "Özellikle de Kandil'in, BDP'nin, BDP'li aktörlerin yaptığı açıklamalar, bizim bölgemizde en azından farklı kaygılara yol açıyor, onları Sayın Başbakan ile paylaşmış olacağız" diye konuştu.
     Öte yandan toplantı, bina yakınında toplanan kişilerce protesto edildi.
    
     Muhabir: Ertuğrul Subaşı
     Yayıncı: İbrahim Uyar

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:31

İLGİLİ HABERLER