Gündem
  • 19.6.2014 14:42

Başbakan Erdoğan’dan Avrupa’ya tepki

Başbakan Erdoğan, Fransa’nın önde gelen dergilerinden Paris Match’e verdiği röportajda, “Avrupa’nın sessizliği ve görmemezliği, Orta Doğu’daki mazlum halkları katledenleri cesaretlendiriyor” dedi.

Paris Match, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Fransa’ya yapacağı ziyaret öncesi Başbakan’la yaptığı röportaja tam dört sayfa ayırdı. Erdoğan’la yapılan röportajda, Türkiye’nin Orta Doğu ve Batı ülkeleri arasındaki ilişkileri başta olmak üzere, AB üyeliği ve Türk-Fransız ilişkileri konularına yer verildi. Röportajda ayrıca gündemdeki Suriye-Irak sorunlarına da değinildi.

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne dahil olup olmayacağı üzerine sorulan soruya, Başbakan Erdoğan, “Türkiye AB’ye tam üye olma hedefini değiştirmemiştir. Türkiye’nin tarihinde Avrupa vardır. Avrupa’nın tarihinde de Türkiye vardır. Türkiye bunu bildiği için üye olma düşüncesini sürdürüyor. AB üyesi ülkelerin de aynı düşüncede olmasını düşünüyoruz. Gerçekleri görmemezlikten gelemeyiz ve görmemezlikten gelinmemesi gerekir " şeklinde cevap verdi. Başbakan Erdoğan, “Çok kültürlü Avrupa’da, Türklerin yerinin olduğuna inanıyoruz. Ama bazı nedenlerle AB üyesi bazı ülkeler dini bahaneler göstererek engel çıkarmaya çalışıyorlar. Bakıldığı zaman Türkiye’nin AB üyesi bir çok ülkeden, ekonomik açıdan, insan hakları açısından ve demokrasi açısından daha ileride olduğu görülüyor. Ama bazıları görmemek de ısrar ediyor” dedi.

Orta Doğu konusunu da ele alan Başbakan Erdoğan “Komşumuz, Suriye’deki durum giderek Lübnan’daki çıkmaz duruma doğru yol alıyor. Mısır’da durum ortada. Irak’ta değişen fazla bir şey yok. Her geçen gün daha da kötüye giden bir durum var. Ama Batı bunu görmemezlikten geliyor. İçine kapanmış bir Avrupa’yla karşı karşıyayız. Yıllardır süre gelen bir Filistin meselesi var. Hala çözüme kavuşmuş değil. Avrupa’nın sessizliği ve görmemezliği, Orta Doğu’daki mazlum halkları katledenleri cesaretlendiriyor. Avrupa insan haklarından bahsediyor. Ama haksızlığa uğrayan Orta Doğu halkları bu haklardan hiç faydalanamıyor” şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan, İran’ın Nükleer denemeleri konusunda Türkiye’nin rahatsızlığı var mı sorusunu, “Türkiye Uluslararası silahsızlanma kuruluşlarının çalışmalarını destekleyen bir ülkedir. Türkiye, Orta Doğu’da da nükleer silah bulundurulmasına karşıdır. Ama nükleeri enerji olarak kullanılmasından yanadır” şeklinde cevaplandırdı.

Türkiye-Fransa ilişkileri konusunda ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Geride bırakılan bir Sarkozy dönemi var. Malum Sarkozy’nin 24 saat bile sürmeyen bir Türkiye ziyareti oldu. Buna karşılık Hollande, Ankara ve İstanbul’u gezmek için zaman ayırdı. İlişkilerin iyiye doğru gittiğini söyleyebilirim. Yeniden beyaz bir sayfa açılmış durumdadır "dedi.

Erdoğan, Dünya Kupası maçlarına yönelik soruya ise, fırsat buldukça maçları izlemeye çalıştığını söyledi.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:04

İLGİLİ HABERLER