Gündem
  • 5.5.2004 00:08

BAŞBAKAN ERDOĞAN, IRAK'TAKİ İŞKENCE FOTOĞRAFLARINA TEPKİ GÖSTERDİ

ZAFER ÇAKMAK
ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD askerlerinin Irak'taki bir cezaevinde yaptıkları işkencelerin yansıtıldığı fotoğraflara tepki göstererek, "Bunun sorumluları mutlaka cezalandırılmalıdır" dedi.


Başbakan Erdoğan, Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştiren Belçika Veliaht Prensi Phillippe ile 45 dakika süren bir görüşme yaptı. Alınan bilgiye göre Başbakan Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) konusunda Belçika'nın tavrının açık olduğunu belirterek, Kophenhag kriterlerini yerine getiren Türkiye'nin birliğin dışında tutulamayacağına işaret etti. Prens Phillippe'ye Türkiye'de yaşanan ekonomik gelişmeler hakkında bilgi veren Erdoğan, Alman yatırımcıların Türkiye'deki yatırımlarının son dönemde büyük artış gösterdiğini, bunu Belçikalı yatırımcılardan da beklediklerini söyledi. Erdoğan, Türkiye'ye Belçika'dan geçen yıl 300 bin turist geldiğini belirterek bu yıl daha fazla turist beklediklerini vurguladı.


Erdoğan ile Prens Phillippe arasındaki görüşmede Kafkaslar, Gürcistan, Balkanlar, Kosova ve Irak'ta yaşanan gelişmelerin de ele alındığı bildirildi. Başbakan Erdoğan, Irak'taki bir cezaevinde çekilen işkence fotoğraflarının kabul edilemez olduğunu vurgulayarak bunun sorumlularının mutlaka cezalandırılması gerektiğini ifade etti. Başından beri Irak'ta etnik ve federatif bir yapıya karşı olduklarını söylediklerini hatırlatan Erdoğan, etnik temeli esas alan politikaların yanlış çıktığını ve Irak'ta işlerin işi gitmediğini dile getirdi.


Erdoğan, görüşmede Kıbrıs konusundaki düşüncelerini de Belçika Prensi'ne iletti. 24 Nisan'da yapılan referandumda Türk tarafının "evet", Rum tarafının ise "hayır" dediğini hatırlatan Erdoğan, buna rağmen Rumların ironik bir şekilde AB'ye girdiğini anlattı. Erdoğan, AB Komisyonu'nun Kuzey Kıbrıs'a 259 milyon Euro yardım yapılması yönünde aldığı karara verdikleri destekten dolayı Belçika'ya teşekkür etti. Başbakan Erdoğan, Kuzey Kıbrıs'a uygulanan ekonomik ambargoların kaldırılması gereğine de dikkat çekti.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:08

İLGİLİ HABERLER