Gündem
  • 19.6.2014 11:48

Başbakan Erdoğan'ın ofisine böcekleri 5 polis yerleştirdi

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın çalışma ofisinde bulunan dinleme cihazlarıyla ilgili Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun hazırladığı raporda, böceklerin 5 polis tarafından yerleştirildiği iddia edildi. Erdoğan’ın dinlenmesine ilişkin soruşturmanın temelini oluşturan, Başbakanlık Teftiş Kurulu Soruşturma Raporu’nun ayrıntıları ortaya çıktı.

Raporda, şöyle denildi: “Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığı Güvenlik Sistemleri ve Teknik Büro (eski) Amiri Serhat Demir, İDB Teknik Şubesi (eski) Müdürü Ali Özdoğan, İDB Teknik Şubesi (eski) Md. Yrd. Sedat Zavar ve personeli İlker Usta ile Enes Çiğci’nin, Keçiören ikametgahta 25 Kasım 2011 tarihinde ve 7-8 Aralık 2011 tarihleri arasında; Resmi Konut’ta ise 24 Kasım, 14 Aralık ve 20 Aralık 2011 tarihlerinde arama/tarama faaliyeti ve jammer testi adı altında gerçekleştirilen çalışmalar esnasında bir ‘fırsat operasyonu’ şeklinde dinleme cihazlarını yerleştirdikleri, bilerek ve isteyerek bu faaliyet içerisinde yer aldıkları düşünülmektedir.”

SON 2 YILDIR GİTMİYORLARDI
Raporda, dinleme cihazlarının bulunmasının ardından Başbakan Erdoğan’ın talimatı ile bir ortak çalışma başlatıldığı vurgulandı. Bu kapsamda Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar ile İstihbarat Dairesi eski Başkanı Ömer Altıparmak’ın, MİT Müsteşarlığı’na gittikleri anlatıldı. Görüşmede, MİT Müsteşarı’nın sorusu üzerine Altıparmak’ın arama / tarama ekiplerinin Başbakanlığa ait mekanlara son 2 yıldır gitmediklerini açıkladığı belirtildi.  Raporda, MİT tarafından yapılan bilgilendirmede ve görevlilerin ithamlarına rağmen Altıparmak’ın personelini koruma yönünde bir refleks geliştirdiğinin altı çizilerek, “Önceki beyanından farklı olarak Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar’a kendisinin bilgisi olmadan ekibinin zaman zaman mezkur mekanlara arama / tarama faaliyetinde destek olmak üzere gittiğini söylemiştir” denildi.  Raporda, MİT BTU Başkanlığı ekibinin, Erdoğan’ın evindeki dinleme cihazını 28 Aralık, Resmi Konut’taki dinleme cihazını ise 29 Aralık 2011 tarihinde bulduğu belirtildi. İkinci dinleme cihazının bulunmasının ardından adı geçenlerin birbiriyle irtibat kurdukları ve bir araya gelerek kısa süreli bir görüşme yaptıkları anlatıldı. Raporda, İDB personeli İlker Usta’nın, Erdoğan’ın evinin civarında olması, “adı geçenlerin” 2012 yılı ocak ayının ilk haftasına kadar birbiriyle irtibatlı olması, ancak daha sonra herhangi bir irtibatlarının oluşmamasının şüpheli olduğu ifade edildi.

PALAZ İLE İRTİBAT VARDI
Raporda, dinleme cihazlarının bulunmasının ardından MİT BTU Başkanlığı AR-GE Daire Başkanı O.Ş.’nin, cihazın teknik özellikleri ve hangi tarihlerde mekanlara yerleştirildiğinin tespit edilmesi amacıyla başlatılan çalışmayı yöneten TÜBİTAK Bilgem Başkanı Hasan Palaz arasında Kasım 2011-Şubat 2012 tarihleri arasında  irtibatının gerçekleştiği belirtilerek, şöyle devam edildi: “Cihazlar üzerinde teknik çalışmaların yapıldığı Aralık 2011 –Ocak2012 tarih aralığında dönem itibariyle TÜBİTAK Kocaeli bünyesinde görev yapan F.S. ile Ali Özdoğan’ın irtibatın bulunması ve sonrasında adı geçenlerin irtibatlarının kesilmesi, F.S ile Hasan Palaz’ın aynı dönemde irtibatlı olmasına rağmen 2012 Şubat ayı sonrasında irtibatlarının kesilmesi şüpheli bulunmuştur. Dinleme cihazlarının tespit edilmesi akabinde ilgililerin bulunması amacıyla MİT tarafından yapılan çalışmalar sürdürülürken, bu çalışmalar içerisinde yer alan MİT mensubunun söz konusu teknik yerleşme çalışmasını yönlendirmiştir. İDB teknik Şube (eski) Müdürü Ali Özdoğan ile irtibatının olması akabinde aynı kişinin olayın aydınlatılması için cihazlar üzerinde teknik çalışmalar yapan TÜBİTAK yöneticisiyle görüşmesi dönemin hassasiyeti dikkate alındığında şüpheli bulunmuştur.”

İLİŞKİLERİ SORUŞTURULMALI
Raporda, İstihbarat Dairesi (eski) Daire Başkanı Ömer Altıparmak hakkında görevi ihmal iddiasıyla soruşturma yapılması gerektiği belirtildi. İstihbarat Dairesi Başkanlığı Teknik Şubesi (eski) Müdürü Ali Özdoğan, MİT BTU Başkanlığı AR-GE (eski) Daire Başkanı O.Ş., dönem itibariyle TÜBİTAK bünyesinde Kocaeli ilinde görev yapan F.S. ile TÜBİTAK  BİLGEM Başkanı Hasan Palaz arasındaki irtibatının da soruşturulmasının yerinde olacağı vurgulandı. (Hürriyet)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:04

İLGİLİ HABERLER