Gündem
  • 10.5.2013 16:53

Başbakan, gerçekleştirdiği hayallerini anlattı...

İSTANBUL (AA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün Anadolu'nun dört bir yanında hayata geçirilen projelerle bir yandan ülkenin Avrupa Birliği (AB) standartlarını yakalama süreci hızlanırken diğer yandan toplumun her kesiminden vatandaşlara Avrupa ülkelerinin yolunun açıldığını belirtti.
     
     Etkinliğe 81 ilden gelenleri "Anadolu'nun kokusunu, Anadolu'nun havasını bizlere teneffüs ettirdiğiniz için teşekkür ediyorum" diyerek selamlayan Başbakan Erdoğan, sanattan medyaya, sosyal sorumluluktan engelli vatandaşların sorunlarına çözüm üretmeye kadar pek çok konuda sergilenen projelerin, Türkiye'nin devlet-millet kaynaşmasında büyük mesafeler katettiğinin işareti olduğunu söyledi.
     Millet olarak el ele verildiği takdirde, gönüller bir oldukça, halis niyetlerle adım attıkça Türkiye'nin çözülemeyecek, üstesinden gelinemeyecek hiç bir meselesi olmayacağını kaydeden Erdoğan, ülkenin gelişimine ve kalkınmasına yönelik hazırlanan her bir projenin, esasen ülkenin medeniyet yürüyüşündeki kilometre taşları olduğunu söyledi.
     Kuruluşunun 10. yılında AB Eğitim ve Gençlik Merkezi Programları'nın, bilinen adıyla Ulusal Ajans'ın böyle anlamlı bir manzarayı sunmasının takdire şayan bir durum olduğunu vurgulayan Erdoğan, AB'ye katılım sürecinin millete yansıması, Ulusal Ajans'ın ne kadar hayati ve stratejik bir işlev gördüğünü gösterdiğini kaydetti. Erdoğan, "Bugün Anadolu'nun dört bir yanında hayata geçirilen projelerle bir yandan ülkemizin AB standartlarını yakalama süreci hızlanıyor diğer yandan toplumun her kesiminden insanımıza Avrupa ülkelerinin yolu açılıyor. Daha önce belki köyünden dahi dışarı çıkamamış yavrularımız, gençlerimiz uçağa atlayıp Avrupa'ya gidiyor" diye konuştu.
    
     -"10 yılda 1 milyar 200 milyon lira kaynak aktarıldı"-
    
     Başbakan Erdoğan, konuşması öncesinde, katılımcılara izletilen videoda yer alan Muş Alpaslan Üniversitesi öğrencisinin "Dünyanın sadece Muş'tan ibaret olduğunu sanıyordum ama şimdi Erasmus'la dünyanın ne kadar küçük bir köy olduğunu görüyorum" şeklindeki sözlerini hatırlatan Erdoğan, "Vaka bu... Okuyan, gezen meselesi. Bizler de dünyayı gezdikçe, gördükçe, çok daha farklı şekilde olayları yorumlamaya başladık" ifadelerini kullandı.
     Erdoğan, Ulusal Ajans hakkında şunları söyledi:
     "Dile kolay. Kurulduğundan bu yana, 10 yıl gibi kısa bir süre geçmesine rağmen, Ulusal Ajans aracılığıyla 21 bin 93 projeye 1 milyar 200 milyon liranın üzerinde kaynak aktarıldı. AB fonları sadece Ulusal Ajans aracılığıyla dağıtılmıyor. Bakınız; 2007-2013 döneminde, AB tarafından aday ülkelere sağlanan mali desteğin toplamı, küsuratını söylemiyorum, 10 milyar avrodur. Ülkemiz bu dönemin sonunda, aday ülkelerin tamamına sağlanan mali yardımın yüzde 48'ini almıştır. Yani 2007-2013 döneminde ülkemize, AB'den 5 milyar avro tahsis edilmiştir. Sadece AB fonlarıyla 35 şehrimizde katı atık depolama tesisi hayata geçirildi. Hatta Ankara-İstanbul hızlı tren hattının Köseköy-Gebze kesimine, AB fonlarından 125 milyon avro kaynak aktarıldı. Bu hattın çok büyük bölümü, bu kaynakla yapıldı. Sadece İstanbul'da bu fonlar aracılığıyla gerçekleşen projelerin tutarı, 200 milyon avroyu buluyor. Öte yandan Ulusal Ajans'a döndüğümüzde, ajansın programlarından toplam 300 bin vatandaşımız faydalanma imkanı buldu. Avrupa ülkelerinden de yaklaşık 130 bin kişi bu sayede ülkemize geldi. Tüm bu gelenlerin, ülkemizi görenler tanıyanların, adeta birer misyon şefi olarak kendi ülkelerine dönmesini sağlıyoruz. Sadece bu yıl yine 2013 yılı içinde Ulusal Ajans programlarıyla Avrupa ülkelerine gönderdiğimiz vatandaşlarımızın sayısı 70 bin. Bu ilgi sayesinde Türkiye Ulusal Ajansı, bütçe büyüklüğü bakımından 33 ülke arasında, Almanya ve Fransa'nın ardından üçüncü sıraya ulaştı. Hepsi bir tarafa bu programlar sayesinde, yurt dışına giden her bir kardeşim, Türkiye'nin bir büyükelçisi gibi, ülkemizi oralarda temsil etti, yeni dostluklar kurdu. Kültürlerimiz arasında yeni köprüler inşa ettiler."
    
     -"Yargı engellememiş olsaydı, 4 yıl evvel açıyorduk"-

    
     Erdoğan, bugün aslında dünyanın ivedilikle ihtiyaç duyduğu diyalog ve barış ikliminin yakalanmasında da bu çabaların çok ciddi katkıları olduğunu düşündüğünü vurgulayarak, "Bir insanın dünyasını değiştirebilirsek, hayallerini gerçeğe dönüştürebilirsek inanın işte o zaman tüm Türkiye değişir, tüm Türkiye'nin hayalleri gerçeğe dönüşür" dedi.
     İnsanın azmetmesi, hayallerinin peşinden kararlılıkla koşması, girişimde bulunması halinde hayallerini gerçeğe dönüştürebileceğine ve bütün hedeflerine ulaşacağına inandığını ifade eden Erdoğan, "Ben bugün burada hayallerinin peşinden koşup, onları gerçekleştirmenin yollarını arayan kardeşlerimi özellikle tebrik ediyor, takdir ediyorum. Ben de bu hayalleri kuranlardan birisiyim. İstanbul'a belediye başkanı olduğum zaman, hayallerim vardı. Şimdi bu hayalleri tek tek gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyorum. Bunların en önemlilerinden bir tanesi Marmaray'ı gerçekleştiremediler ama biz 'Gerçekleştireceğiz" dedik ve inşallah 29 Ekim'de Marmaray'ı açıyoruz" ifadelerini kullandı.
     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Marmaray projesinin yüzyıllardır konuşulduğunu hatırlatarak, "Ecdadımız konuşmuş bu projeyi... Ama gelenlerin hiçbirisi bunu gerçekleştirememiş. Bizi yargı engellememiş olmasaydı, biz 4 yıl evvel bunu açıyorduk" diye konuştu.
 

29 EKİM'DE MARMARAY'I AÇIYORUZ


Erdoğan, 2013 yılı içerisinde Ulusal Ajans programlarıyla 70 bin kişiyi Avrupa ülkelerine göndermeyi planladıklarını aktararak, "Bu ivme sayesinde Türkiye Ulusal Ajansı, bütçe büyüklüğü bakımından 33 ülke arasında Almanya ve Fransa'nın ardından üçüncü sıraya ulaştı. Bu programlar sayesinde yurtdışına giden her bir kardeşim Türkiye'nin bir büyükelçisi gibi ülkemizi oralarda temsil etti, yeni dostluklar kurdular" dedi. İnsan hayallerinin peşinden koşarsa o hayalleri gerçeğe dönüştürebileceğine işaret eden Erdoğan, "Ben bugün burada hayallerinin peşinden koşup, onları gerçekleştirmenin yollarını arayan kardeşlerimi özellikle tebrik, takdir ediyorum. Ben de bu hayalleri kuranlardan birisiydim. İstanbul'a belediye başkanı olduğum zaman hayallerim vardı. Şimdi bu hayalleri tek tek gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyorum. Bunların en önemlilerinden bir tanesi, 'Şu Marmaray'ı gerçekleştiremediler. Ama bu Marmaray'ı biz gerçekleştireceğiz' dedik ve inşallah 29 Ekim'de Marmaray'ı açıyoruz. Ta yüzyılar öncesinde knuşulmuş bir proje bu. Ecdadımız konuşmuş bu projeyi ama gelenlerin hiç birisi bunu gerçekleştirememiş. Gerçekleştirmek şimdi bize nasip oldu. Bütün engellere rağmen nasip oldu. Eğer bizi yargı engellememiş olsaydı 4 yıl önce biz burayı açıyorduk. Bitmedi, onun güneyinde bir de otomobil geçişi olan çift tüplü yine Boğaz'ın altından bir geçiş daha yapıyoruz. 2015'te de onu açacağız. Şu anda inşaatı yürüyor. Bir üçüncü aşkım daha vardı; o da Boğaz'a üçüncü köprüyü kurmak. O da bize nasip olmalıydı diyorduk, şimdi üçüncü köprünün temelini atmaya hazırlanıyoruz, 29 Mayıs'ta üçüncü köprünün temelini atıyoruz" diye konuştu.


TÜRKİYE, ARTIK 21'İNCİ YÜZYILIN PARLAYAN YILDIZIDIR


Yapacakları projeler arasında üçüncü havaalanı ve Kanal İstanbul'u da anlatan Erdoğan, "Hepsinden öte çok önemli bir adım daha var; 'Yaslı Ada'yı, 'Sivri Ada'yı, herşeyi hazır, inşallah demokrasi ve özgürlükler adasına dönüştürüyoruz. Orada demokrasi aşığı bir başbakanın, iki bakan arkadaşının idam kararı verildi. İşte öyle bir mekanı şu anda müze haline getireceğiz. Orada oteller, çeşitli villalar, alışveriş yerleri, Sivri Ada'da da bin 500 kişilik kongre merkezini yapmak suretiyle Marmara'nın ortasında iki adada inşallah böyle bir sembol kongre merkezini inşaa edeceğiz. Galataport, engellediler. engelledikleri için yapamadık, bugüne sarktı. Ama şimdi onu da yapacağız" dedi. Erdoğan, AB sürecinde reformları kararlılıkla hayata geçirdiklerini söyleyerek, "İleri demokrasi standartlarını yakalamak için ne gerekiyorsa tereddütsüz onu yerine getirmeye devam ediyoruz, edeceğiz" diye konuştu. Göreve geldikleri 2002 yılından bu yana TBMM'de yaklaşık 2 bin mevzuat çıkardıklarını anlatan Erdoğan, "Şu anda hiç bir Avrupa ülkesinde bizim ülkemiz kadar yoğun ve reform gündemiyle çalışan bir başka hükümet, bir başka parlamento yoktur. Biz ne istismar siyasetiyle milletimizi kandırdık, ne de AB'nin çifte standartları karşısında boynumuzu büktük. Şu anda tartışmasız Avrupa'nın en reformcu hükümetiyiz. O yüzden de bugün bir çok AB ülkesinden de ileriyiz ve AB üyesi olmayı bir çok AB üyesinden aslında daha çok hak eden biziz. Ancak bu gerçek de görmezden geliniyor, üzeri örtülüyor. AB, bu akıl tutulmasından bir an evvel kurtulmalıdır. AB, ekonomik ve siyasi krizlerle, yabancı düşmanığını tahrik eden ayrımcı siyasetle içine düştüğü bu bataklıktan bir an önce çıkmalıdır. AB bu yanlıştan artık kurtulmalı, gerçeklere sırtını dönmekten vazgeçmeli, gerçeklerle cesur bir biçimde yüzleşmelidir. Şunu herkes bilsin ki, Türkiye artık eski Türkiye değildir. Türkiye, artık 21'inci yüzyılın parlayan yıldızıdır, bölgesinin parlayan yıldızıdır" dedi.


Gençlere seslenerek, "Gençliğine güvenmeyen bir millet geleceğini imar edemez" diyen Erdoğan, çözüm sürecini anlatarak, Günydoğu ve Doğu'da hareketlenmenin başladığını, verilen teşviklerle Gündedoğu ve Doğu'da yatrımların artacağını ve Türkiye'nin sıçrama yapacağını anlattı.

 


 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:28

İLGİLİ HABERLER