Gündem
  • 28.1.2014 20:04

Başbakan Tayyip Erdoğan'dan flaş açıklamalar

Başbakan Erdoğan, "Özel yetkili mahkemeleri kaldırmayı hedefliyoruz"

Başbakan Erdoğan, İran ziyareti öncesi yaptığı açıklamada; "Özel Yetkili Mahkemeler, bunu kaldırmayı kesinlikle hedeflemiş durumdayız. TMK'yı aynı şekilde kaldırmayı, ama buradaki TCK'na aktarılması gereken maddeleri aktarma gibi bir hedefimiz var" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2 yıl aradan sonra İran ziyareti için Tahran'a hareket etti. Erdoğan, ziyareti süresince Ruhani'yle ve dini lider Humeyni'yle görüşecek.
Başbakan Erdoğan, Tahran'a hareketi öncesi Esenboğa Havalimanı'nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Başbakan, 2 ülke arasındaki ilişkilerin son yıllarda arttığını söyleyerek; "Ziyaretim vesilesiyle mevcut ilişkilerimizi daha ileri taşıyacak bir adımı atıyoruz. Türkiye ile İran arasında Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'ni kuruyoruz. Bu mekanizma, İran'la ikili ilişkilerimize yeni bir ivme kazandıracaktır. 2013 yılında ikili ticaret hacmimiz, 13,5 milyar Dolar'a ulaştı. Bu rakam, önceki seneye kıyasla kısmi düşüşte ifade ediyor" diye konuştu.

"İRAN ÜZERİNDEKİ YAPTIRIMLARIN TAMAMEN KALDIRILMASINI TEMENNİ EDİYORUZ"

İran'ın nükleer programı konusunda yeni bir döneme girildiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, İran ile P5 artı 1 arasında 24 Kasım 2013 tarihinde iki tarafın yükümlülüklerini ortaya koyan bir anlaşmaya varıldığını anımsattı. Bu mutabakatın 20 Ocak 2014 itibariyle uygulamaya geçilmesi kararlaştırıldığına dikkat çeken Erdoğan; "Türkiye olarak biz de bu gelişmeyi memnuniyetle karşılamış bulunuyoruz. Sürecin, İran üzerindeki yaptırımların tamamen kaldırılmasını sağlayacak nihai bir anlaşmayala sonuçlanmasını temenni ediyoruz. Türkiye, bu yönde şu ana kadar elinden gelen gayreti gösterdi. Şu andan sonra da çaba sarf edecektir. Bu çerçevede, temaslarımda Suriye'de cereyan eden, trajik olaylar başta olmak üzere bölgemizde son dönemde meydana gelen gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunacağım" ifadelerini kullandı.
 

“İKİLİ TİCARET HACMİMİZ 13,5 MİLYAR DOLARA ULAŞTI”
İran ile ikili ilişkilerin önemli bir boyutunun ekonomik ve ticari ilişkilerin oluşturduğunu belirten Başbakan Erdoğan, "2013 yılında ikili ticaret hacmimiz 13,5 milyar dolara ulaştı. Bu rakam bir önceki seneye kıyasla aslında bir kısmi düşüş de ifade ediyor. Ancak, karşılıklı çabalarımız neticesinde 2015 hedefimiz olan 30 milyar dolar seviyesini yakalayabileceğimize inanıyoruz" dedi.

Bu çerçevede atılacak ilave adımların da İranlı yetkililerle ele alınacağını anlatan Erdoğan, bu arada Türkiye'yi ziyaret eden İranlı bakanlarla da bu konuları görüşme fırsatını bulduklarını ifade etti.

İran'ın nükleer programı konusunda yeni bir döneme girildiğine dikkati çeken Erdoğan, "İran ile P5+1 arasında 24 Kasım 2013 tarihinde iki tarafın yükümlülüklerini ortaya koyan bir anlaşmaya varıldı ve bu mutabakatın 20 Ocak 2014 itibarıyla uygulamaya geçirilmesi kararlaştırıldı. Türkiye olarak bizler de bu gelişmeyi memnuniyetle karşılamış bulunuyoruz. Sürecin İran üzerindeki yaptırımları tamamen kaldırılmasını sağlayacak nihai bir anlaşmayla sonuçlanmasını temenni ediyoruz. Türkiye bu yönde şu anda elinden gelen gayreti gösterdi. Bundan sonra da diyaloğun devamı için çaba sarf edecektir. Bölgemizin istikrarı ve kalkınması için, komşumuz İran ile ortak gayretlerimize her düzeyde devam etme kararlılığındayız. Bu çerçevede temaslarımda, Suriye'de cereyan eden trajik olaylar başta olmak üzere bölgemizde son dönemde meydana gelen gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunacağım. Türkiye ve İran bölgesel sorunların çözüme kavuşturulması için önemli roller oynayan, bölgesinde söz sahibi olan iki güçlü ülkedir. Bölgedeki halkların ülkemizden beklentileri var. İnanıyorum ki, karşılıkla gerçekleştirdiğimiz üst düzey ziyaretler bu sorumlulukların yerine getirilmesi ve bölge halklarının beklentilerinin karşılanmasında zemin oluşturacaktır. İlişkilerimizin geliştirilmesi kararlılığımızın bir göstergesi olan bu ziyaretimin ikili ilişkilerimize bölgesel istikrara katkıda bulunacağını ümit ediyorum" şeklinde konuştu.

"ŞİŞLİ BELEDİYESİ'NE YAPILAN SALDIRI DA MANİDARDIR"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçim öncesi yaşanan saldırılarla ilgili, “Bütün bunlar aslında caydırmaya yönelik, seçim öncesi korku atmosferi oluşturmaya yönelik adımlar” dedi.

Başbakan Erdoğan, İran temasları öncesi Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Erdoğan toplantıda gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin Suriye ile çıkan 220 fotoğraf karesiyle ve yardımların Suriye’ye götürülmesinde sıkıntıların yaşandığına ve bu durumu BM Güvenlik Konseyi’ne taşımayı düşünüp düşünmediğiyle ilgili sorusuna Başbakan Erdoğan, “220 fotoğraf karesi 55 bin fotoğraf karesinin yanında tabii bir hiç. 55 bin fotoğraf karesini zaten bütün dünya yayınlanmış, görmüş vaziyette. Tabii gün be gün bu fotoğraf karelerinin içerisinden seçilerek, hakikaten insanı çok daha üzen, çok daha bu dramatik yapıyı görmek suretiyle Suriye’ye karşı tavrını güncelleyen bir süreci yaşıyoruz. Tabii şuanda Cenevre 2 toplantısı hala devam ediyor. Bu toplantıdan nasıl bir netice çıkar, bunu doğrusu kestirmek pek kolay değil. Çünkü burada özellikle Rusya’nın tavrı, İran’ın tavrı çok çok önem arz ediyor. Bu ziyaretimizde özellikle tabii bunları görüşeceğiz fakat biz Suriye’deki gelişmeleri özellikle son Yermük’teki gelişmeleri bütün bunları BM Güvenlik Konseyi’ne taşıdık, taşıyoruz. Sürecinde ciddi manada takipçisiyiz. Tabii bütün bu attığımız adımlar maalesef hep vetoyla karşılık buldu. Bunu da bilmenizi istiyorum“ cevabını verdi.

"KORKU ATMOSFERİ OLUŞTURMAYA YÖNELİK ADIMLAR"

MHP'nin Esenyurt'taki seçim bürosuna yapılan saldırı hatırlatan bir gazetecinin seçim öncesi yaşanan saldırılarla ilgili sorusu üzerine ise Başbakan Erdoğan, "Devlet yönetmek farklı bir şey. Bu yönetimin sorumluluğu da farklı bir şey. Son seçimlerde 200'e yakın sadece İstanbul'da seçim koordinasyon merkezlerimiz hep taciz edildi. Biz buna karşı sabırla göğüs gerdik. Sabırlarımızın karşılığını seçimde başarıyla aldık" ifadesini kullandı.

Esenyurt'taki saldırıyla ilgili emniyet teşkilatının süratle olaya müdahale ettiğini ve 9 kişinin gözaltına aldığını belirten Erdoğan, "İşlemleri sürüyor. Ölen kardeşimize Allah'tan rahmet diliyorum. Yaralananlara acil şifalar diliyorum. Seçim arifesinde böyle bir tablonun ortaya çıkması üzücü. Esenyurt hassas bir ilçe. Ama ondan önce Van’da belediye başkan adayımız esnaf ziyareti yaparken taşlı sopalı saldırılar oldu. Bununla da yetinmediler daha sonra adayımızın evine iki kez ses bombası atıldı. Bütün bunlar aslında caydırmaya yönelik, seçim öncesi korku atmosferi oluşturmaya yönelik adımlar. Sağ olsun belediye başkanı arkadaşlarım çok çok kararlılar. Şişli Belediyesi’ne yapılan saldırı da manidardır. Tabii bu bir senaryo mudur, bu bir karşı adım mıdır, silahın oraya bırakılması anlamlıdır. Bununla ilgili de emniyet teşkilatımız gereğini yapmaktadır" şeklinde konuştu.

"FAİZLERİN ARTTIRILMASINA HER ZAMAN OLDUĞU GİBİ BUGÜN DE KARŞIYIM"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Ben faizlerin arttırılmasına her zaman olduğu gibi bu günde karşıyım bunu özellikle bilmenizi istiyorum. Merkez Bankası'na müdahale yetkim yok. Tasarrufum altında, yetkim altında değil ve sorumluluğu da onlara aittir” dedi.

Başbakan Erdoğan, İran temasları öncesi Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Erdoğan toplantıda gazetecilerin sorularını cevapladı. Merkez Bankası’nın gerçekleştirdiği toplantı ve piyasalarda faiz artırımı olursa dolardaki yükselişle alakalı soru üzerine Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

“Merkez Bankası'nın bağımsız bir kurum olduğunu biliyorsunuz. Konuyla ilgili olarak ben herhangi bir açıklama yapmaya kalksam diyecekler ki Merkez Bankası'na müdahale etti. Ama şunu bilmenizi istiyorum ben faizlerin arttırılmasına her zaman olduğu gibi bu günde karşıyım bunu özellikle bilmenizi istiyorum. Merkez Bankası'na müdahale yetkim yok. Tasarrufum altında, yetkim altında değil ve sorumluluğu da onlara aittir. Yarın orada doğabilecek her şeyin sorumluluğun hesabını onlar vereceklerdir. Bunu da görmememiz lazım. Temenni ederim ki, doğanda odur ki atacakları adım inşallah isabetli olur. Kurda yeni bir dönem başlar ve böylece de ekonomi bu noktada ihracat ithalat arasındaki dengede bu sıkıntıları aşarız. Tabii biz ithalata dayalı bir ekonomik anlayışın içinde değiliz. Aslında biz ihracata dayalı ekonomik anlayışın içindeyiz. İthalattan beklentimiz nedir? Eğer ithalat ihracatımızı tahrik edecekse o tabii ki bizim için önem arz eder ama yok öyle değil de, iç piyasada ithalat ihracat arasında ki dengeyi bozacaksa o tabi bizim için arzu edilen bir süreç değil. İşte oda cari açıkta meydana getirdiği malum etkiler ortada. Bizim tabii en önemli talihsizliklerden bir tanesi de petrol noktasındaki sıkıntılarımızdır. Doğalgaz noktasındaki sıkıntımızdır. Tabii 60 milyar doları aşkın bir bu noktadaki ithalatımız bizi ciddi manada sıkıntıya düşürmektedir ama bunu biz farklı şekilde, farklı enstrümanlarla bugüne kadar kapadık, kapamaya da devam ediyoruz.”

HSYK düzenlemesiyle ilgili iki önerisini ve muhalefetten gelen tepkilerle, seçimlerden önce Mart ayından önce yasalaştırmayı ve Genel Kurul’a getirilip getirilemeyeceğinin sorulması üzerine ise Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

“Muhalefetin bu konuyla ilgili bize sorun çözme noktasında hiçbir teklifi yok. Anayasa değişikliğine zaten hayır dediler. Yasal düzenleme yapalım, yasal düzenlemeye de maalesef yanaşmadılar. Hatta hatta HSYK’nın oluşumuyla ilgili gelin müşterek adım atalım, yapalım anayasa değişikliğini sizlerde parlamentodaki gücünüz nispetinde HSYK’da herkes yer alsın dedik. Bugün ana muhalefetin bir tane mensubu şu ifadeyi kullanıyor: ‘Herkes eşit oranda orada temsil edilmelidir’ dünyanın neresinde böyle bir uygulama var. Bunlar nasıl dünyaya bakıyorlar. Dünyayı nasıl takip ediyorlar anlamak mümkün değil. Onun için onlarla yapılacak pek bir şey gözükmüyor. Şuanda bu paketin Adalet Akademileriyle ilgili bir kısmı vardı. Bir HSYK ile kısmı vardı. Adalet Akademileriyle ilgili olan kısmın düzenlemesi bitti. Şuanda arkadaşlarımız bu konuyla ilgili çalışmalarını sürdürüyorlar. Temenni ederim ki Adalet Akademisiyle ilgili olan kısmı ve bunun yanında belki iki üç madde daha bitirilmek suretiyle önümüzdeki hafta adımı atarız.”

"ADALET AKADEMİLERİYLE İLGİLİ OLAN KISMI BİTİREREK ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA İÇERSİNDE ADIMIMIZI ATARIZ"

Muhalefetin HSYK değişikliği konusundaki tutumunu eleştiren Başbakan şunları kaydetti; "Anayasa değişikliğine hayır dediler. Yasal düzenlemeye de yanaşmadılar. Onun için, onlarla yapılacak bir şey şu an için gözükmüyor. Ama biliyorsunuz bu paketin Adalet Akademileriyle ilgili olan kısmın düzenlemesi bitti. Şu anda arkadaşlarımız bu konuyla ilgili çalşmalarını sürdüyorlar. Temenni ediyorum ki Adalet Akademileriyle ilgili olan kısmı ve belki 2-3 madde daha bitirilmek suretiyle önümüzdeki hafta içersinde adımımızı atarız."

“ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELERİ KALDIRMAYI KESİNLİKLE HEDEFLEMİŞ DURUMDAYIZ”
Ergenekon Poyrazköy ya da Balyoz gibi birçok davada 5 numaralı harddiskle ilgili olarak tek bir rapordan söz edildiği, hard diskle oynandığına dair bir bilginin kendisine ulaşıp ulaşılmadığı ve yeniden yargılamalarla ilgili yürütülen çalışmanın bu olaya etkisiyle ilgili soru üzerine Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
“Şimdi değerli arkadaşlar TÜBİTAK olayı, hard diskler olayı bunların hepsi bilirkişilerle alakalı, yani kurumla alakalı değil. Bilirkişi orada bu sürecin takibini yapıyor, inceliyor veya da incelettiriyor ondan sonra da raporunu hazırlıyor. Doğrusu ben bu bilirkişilerin hazırladığı rapor ne içeriyor onu görmüş değilim, ondan haberim yok. Tabii şuanda henüz Ergenekonla ilgili gerekçeli kararı veya gerekçeyi görmüş de değiliz böyle bir durum da söz konusu. Bu konuyla ilgili bu noktada herhangi bir açıklama yapmamız da mümkün değil. Diğer sorunuz Adalet Bakanlığıyla alakalı yani bu süreç içerisinde tabii bakanlığımız yeniden yargılanma sürecini şuanda değerlendiriyor çalışıyor muhtevası ne olacak nasıl olacak. Mesela ben burada sadece bir şeyi açık söyleyebilirim özel yetkili mahkemeler bunu kaldırmayı kesinlikle hedeflemiş durumdayız. TMK’yı aynı şekilde kaldırmaya ama buradaki şeyleri Türk ceza kanununa aktarılması gereken maddeleri oraya aktarma gibi bir hedefimiz var. Ve özel yetkili mahkemeleri kaldırarak bu mahkemeleri tamamiyle ağır ceza mahkemelerine bunları buradaki hangi dosyalar nerelerdeyse bunları o mahkemelere devretmek suretiyle artık bu süreci kapatmış olacağız ve böylece sadece 133 ağır ceza mahkemesi var şuanda yanılmıyorsam da herhalde 8 tane özel yetkili mahkeme var. Evet, dolayısıyla 133 ağır ceza mahkemesiyle artık bundan sonra bu süreci sürdüreceğiz böyle bir dönemi başlatıyoruz.”
Şuandaki İran Türkiye arasındaki ticaret işbirliğinde ne gibi engeller görüldüğü ve bunların kaldırılması için neler yapılması gerektiğiyle ilgili soru üzerine Erdoğan, “Tabii sebebi birinci derecede özellikle bu yaptırımlar konusuydu. Tabii bir dünya ülkesiyiz bu yaptırımların uygulanabilirliği uygulanamaz yanı vesaire bunların üzerinde çok durduk, hassasiyetle de bu süreci işlettik ve geldiğimiz nokta şuanda bu ama yeni atılan adımlarla tabi bu dönem biraz daha farklı olacak. Dolayısıyla bunları aramızda görüşeceğiz ve atılması gereken adımları da atacağız” dedi.
Bir gazetecinin, Başbakan’ın ‘içeride yatan çok günahsız kişi var’ sözünü hatırlatması üzerine Başbakan Erdoğan, “Ben tabi önümde bu tür çağrılara yönelik herhangi bir gerekçeli veya bir geniş metin görmedikten sonra karar vermem mümkün değil, önce bunları görmem lazım. Neye dayanarak bunları söylüyorlar bunları gördükten sonra ancak böyle bir değerlendirmeyi yapabiliriz ve ona göre de atılması gereken bir adım varsa da çekinmeden atarız” diye konuştu. 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:06

İLGİLİ HABERLER