Gündem
  • 12.9.2013 17:09

Başbakan'dan muhalefete sert eleştiri!..

Haliç Kongre Merkezi'ndeki törenden önce konuşan Başbakan Erdoğan, muhalefeti eleştirdi.

Şehir Hastanelerini çok daha önce hayata geçireceklerini ancak engellemelerle karşılaştıklarını anlatan Erdoğan, "Öyle zihniyetler var ki siz bir meydan düzenlemesi yapacaksınız. Siz bir yol yapacaksınız, birileri gelip önünüzü kesebiliyor. Sizin yeşille ilgili yaptıklarınız kimsenin dikkatini çekmez. Ama kalkarlar bakıyorsunuz yol yapıyorsunuz, bunu kim yaptı Ak parti iktidarı yaptı. 'İstemezuk' diyor. Bunların geçmişleri böyle. Nelerin önüne geçmediler ki, neleri engellemeye çalışmadılar ki, Birinci köprüde aynı şey oldu. İkinci köprüde aynı şey oldu. Şimdi Üçüncü köprüde aynı şey oluyor." diye konuştu.

ALLAH'TAN MARMARAY'I GÖREMEDİLER

" Allah'tan Marmaray'ı göremediler de onun için Marmaray bitti bu arada" diyen Erdoğan salondan büyük alkış aldı. Erdoğan sözlerini, "Şimdi bir de tüp geçit var. Onu da göremiyorlar. O da alttan yürüyor. İsteseler de istemeseler de yapacağız" şeklinde sürdürdü.

MİLLET OYUNU MAKARNAYA KÖMÜRE SATMAZ

Marmaray'ın 29 Ekimde açılacağını hatırlatan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Oradan hızlı trenlerle geçeceğiz. Bütün bunlar insan için. Demokrasi ne için var? Din ne için var? İnsan için var" dedi. 11 yıl boyunca hükümet olarak yakaladıkları başarıları, bazılarının kömüre, makarnaya, bir torba pirince bağlayanlar var" diyen Erdoğan, " Milletten teveccüh göremeyenler, milletin takdirine mazhar olamayanlar, milleti tahkir ederek kendilerini aldatıyorlar. Bu millet oyunu satmayacak kadar, oyunu kömüre, makarnaya, bir torba pirince vermeyecek kadar asil bir millettir, onurlu bir millettir" diye konuştu.

ANNEM İÇİN SSK KUYRUĞUNA GİRERDİM...

Gençlerin 11 yıl öncesinin Türkiye'sini bilmediklerini söyleyen Erdoğan, " Biz sabah namazından sonra SSK Okmeydanı hastanesine gider, kuyruğa girer numara alırdık. Ondan sonra evden rahmetli anam gelir, orada tedavi olurdu. Bunları yaşadık" dedi. Erdoğan, dönemin SSK Genel Müdürünün Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu hatırlatarak, " O zamanlarda genel müdürdü beyefendi işte. Onların genel müdürlüğünde bunları yaşadık. İlaç bulamıyorduk ilaç" dedi.

GENÇLERE TWİTTER ELEŞTİRİSİ

Gençlerin o dönemde yaşananları anne babalarına sormasını isteyen Başbakan, " Sosyal medyada tweet atmak önemli bir şey. Doğru bilgiyi aktarmak bizim gencimizin şanından olmalı" dedi. Erdoğan, bazı kesimlerin gençleri kullandığı da sözlerine ekledi.

GEZİ EYLEMCİLERİNE SESLENDİ

Başbakan Erdoğan, Gezi Parkı eylemcilerine seslenerek, 'İstiyorum ki genç yavrularımız bu yanlış bilgilendirmeden kurtulsun' dedi.
Başbakan Erdoğan, Gezi Parkı eylemcilerine seslenerek, “İstiyorum ki genç yavrularımız bu yanlış bilgilendirmeden kurtulsun. Sosyal medyada tweet atmak önemli bir şey. Ama doğru bilgiye ulaşmak, doğru bilgiyi aktarmak da bizim gençliğimizin şanından olmalı. Çünkü yanlış bilgilerle gençlerimiz aldatılıyor” dedi.14 ilde kamu-özel işbirliği ile yapılacak olan 15 şehir hastanesi projesinin imza töreni Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, AK Parti İstanbul Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve çok sayıda kişi katıldı.


"ARTIK SÖYLEYECEK BİR ŞEYİM YOK"

Törende konuşan Başbakan Erdoğan, yargıda yaşanan sıkıntılar nedeniyle üzüntü duyduğunu belirterek, “Üzgünlüğümün altında yatan gerçek şu; aslında bu projelerin belki de bir kısmı şu anda bitmiş olacaktı. Maalesef ülkemizde yargıda zaman zaman çok ciddi sıkıntılar çektiğimizi ifade etmem gerekiyor. Aylarımız, senelerimiz ne yazık ki bu inşaatları başlatamamakla geçti. Bunları başlatabilseydik şu anda bitmiş olacak ve halkımıza hizmet veriyor olacaktı. Ama çok basit yerlere takılmak suretiyle engellenen bu yatırımlar vatanımıza, milletimize, insanımıza zarar verdi. Bunlar hakkında artık benim söyleyecek bir şeyim yok. Bunları havale edilmesi gereken en yüze makama havale ettik. Temenni ederim ki bundan sonraki süreçte buna benzer engellerle karşı karşıya kalmayız” dedi.

Artık kamu-özel işbirliğini ispat ettiklerini anlatan Erdoğan, “Eğer siz finansman yönetimi, insan yönetimi, bilgi yönetimi nedir bunu biliyorsanız bu eserleri ortaya koyarsınız. Ama bundan bihaber olanlar ‘ne yapalım finans bulamadık, onun için kaldı’ derler” diye konuştu.

24 bin 407 hasta yatağı kapasiteli, 79 hastane ve 1 halk sağlığı kurumunun inşasına aynı anda start verdiklerini aktaran Erdoğan, 14 ilde kurulacak hastanelerin sadece bulundukları şehirlere değil, çevrelerindeki diğer şehirlere de hizmet vereceklerini söyledi. Erdoğan, “Bunların üzerine çok tartışmalar yapıldı. Bizzat bunlara ‘şehir hastanesi’ adını vereceğiz. Bu adı verirken de bunların bir işlevi olacak. Aynı zamanda çevre şehirlere de hizmet verecek. 14 ilimize şehir hastanesi inşa ediyoruz ancak 24 ilimiz bundan istifade edecek. Bugün sağlıkta yeni ve tarihi bir dönüşümü gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.

"MAALESEF BAŞARAMADIK"

Başbakan Erdoğan, şehir hastaneleri projesinin 11 yıl önce en önemli hayallerinden bir tanesi olduğunu belirterek, “Aslında sadece sağlıkta değil, eğitimde de bu hedefimiz vardı. Ama eğitimde bu işi maalesef başaramadık” dedi.

Kamu-özel işbirliğine vurgu yapan Erdoğan, müteahhitlere seslenerek, “Gelin bize güzel, şık okullar yapın. Biz sizden hizmet alımıyla bunları kiralayalım. Okul açığımızı kapatalım, üniversite açıklarımızı kapatalım ve böylece Türkiye’de artık yavrularımız eğitimde de, sağlıkta da bu açıklarını gidermiş olsun” diye konuştu.

DEVLET MİLLET KAYNAŞMASININ EN BÜYÜK İSPATI OLACAK

Yapılacak eserlerin insanın kendisine olan güvenini artıracak eserler olduğunu belirten Erdoğan, "Bu hastanelere gelen vatandaşım, 'Evet ben insanım. Bana insan olduğum için değer veren bir devletim, iktidarım var' diyerek, inanıyorum ki devlet, millet kaynaşmasının en büyük ispatı bu eserler olacaktır. Burada tabii 15 şehir hastanesiyle, Ankara'da kurulacak Halk Sağlığı Kurumu Binası'nın imzalarını atacağız. Adana, Ankara, Bursa, Elazığ, Gaziantep, Isparta, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Mersin ve Yozgat illerimiz için verdiğimiz sözü tutuyor, bu şehirlerimizi çok büyük sağlık kampuslarıyla buluşturuyoruz. Kamu, özel işbirliği nedir, bunu ispat ediyoruz" diye konuştu.

Eserlerin aynı zamanda kaynakların çeşitlendirilmesi noktasında atılan en önemli adımlardan biri olduğunu dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:

"Şimdi burada 14 şehir hastanesinin, yani 24 bin 407 hasta yatağı kapasiteli 79 hastane ve bir halk sağlığı kurumumuzun inşasına aynı anda start veriyoruz. Bu 14 ilimizde kurulacak hastaneler sadece bu şehirlerimize değil, çevrelerindeki diğer illere de hizmet verecek. Bunların özelliği bu. Bunların genelinde çok tartışmalar yapıldı. Arkadaşlarıma hep bunu söyledim. Bizzat bunlara şehir hastanesi adını vereceğiz. Şehir hastanesi adını verirken de bunların bir işlevi olacak. Aynı zamanda çevre illere de inşallah hizmet verecek. Bunlara bölge hastaneleri de diyebiliriz. Fakat inşallah zaman içerisinde bu şehir hastaneleri, çevresinde doğuracağı etkilerle oralardaki hastanelerin de bu hale dönüşmesine vesile olacak. 14 ile yapılacak şehir hastanelerinden 24 il istifade edecek."

ŞEHİR HASTANELERİ 11 YIL ÖNCEKİ HAYALİMDİ

Kentsel dönüşümde olduğu gibi sağlıkta da yeni ve tarihi bir dönüşümü gerçekleştirdiklerini vurgulayan Erdoğan, "Bizlere ilkleri yapmak yaraşır. Biz bugüne kadar hep ilklerleydik. Çünkü AK Parti, iktidar olarak da hep ilklerin temsilcisi olmuştur. İşte bu sebeple Türkiye'de sağlık hizmeti anlayışını değiştiriyoruz. Hastane kavramına artık yeni bir boyut kazandırıyoruz" dedi.

Başbakan Erdoğan, 11 yıl önce göreve başladığında şehir hastanelerinin en önemli hayallerinden biri olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Aslında olay sadece sağlıkta değil. Eğitimde de bu hedefimiz vardı ama eğitimde bu işi maalesef başaramadık. Hep şunun özlemi içerisinde olduk. Biz AK Parti olarak ilkokul, orta, lise, üniversite. Niçin buralarda kamu özel iş birliğini gerçekleştiremedik. Ben buradan müteahhitlerimize yine sesleniyorum. Gelin bize okullar yapın. Güzel, şık okullar yapın. Biz sizden hizmet alımıyla bunları kiralayalım. 25 yıllığına kiralayalım. 30 yıllığına kiralayalım. Bu okulları sizlerden kiralamak suretiyle hem sizler için bir yatırım alanı gerçekleştirmiş olalım hem de biz yatırım noktasında kendimiz için yeni bir finansman kaynağı oluşturmuş olalım. Yavrularımız aynı anda müteahhitlerimizin ülkemizin dört bir yanında üretecekleri bu okullarla okul sahibi olsun, okul açığımızı kapatalım. Üniversite açığımızı kapatalım. Böylece artık Türkiye'de yavrularımız eğitimde de sağlıkta da bu açıklarını gidermiş olsunlar."

 

"ÖYLE ZİHNİYETLER VAR Kİ..."

Türkiye’de hizmet ve proje üretmenin, icraat yapmanın sadece mekanlar bakımından değil, zihniyet bakımından da zor olduğunu anlatan Erdoğan, “Öyle zihniyetler var ki siz bir meydan düzenlemesi, yol yapacaksınız, birileri gelip önünüzü kesebiliyor. Yasamın içerisinde olan milletvekilleri de olabiliyor, onların peşine takılan bazı kesimler de olabiliyor. Sizin yeşille ilgili yaptıklarınız kimsenin dikkatini çekmez. Yol yapıyorsunuz, projesi hazır ama bakıyorsunuz ‘bunu kim yaptı ak parti iktidarı yaptı, istemeyiz’ diyorlar. Bunlar geçmişleriyle de böyle. Nelerin önüne geçmediler ki. 

SOSYAL DEVLET KÖMÜR DE DAĞITACAK MAKARNA DA...

Türkiye'nin sosyal bir hukuk devleti olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, " Sosyal devlette kömürü de dağıtacaksın, makarna da vereceksin. Kalkıp para da vereceksin" dedi. Erdoğan, devlet olarak dul kadınlara 250 lira yardımda bulunduklarını söyledi.

ZENCİ OLMAKLA ÖVÜNDÜK

Birbirinden farklı hastaneleri bir araya getirmek istediklerini söylediklerinde kendilerine bunu yapamazsınız denildiğini söyleyen Erdoğan, " Her bakanlığın bir hastanesi vardı. 11 yıl önce ne dedik? 'Bu hastaneleri birleştireceğiz' dedik. Ne dediler. 'Yapamazsınız' dediler. Gerekli kanunu hemen çıkardık " diye konuştu. Erdoğan sözlerini, " Bu ülkede biz yıllarca zenci Türk muamelesi gördük. Bundan övündük. Varsın onlar beyaz Türk olmakla övünsünler" diye tamamladı.

BAŞBAKAN PAZARLIK YAPTI

Başbakan Erdoğan'ın konuşmasının ardından 16 ayrı Şehir Hastanesi için düzenlenen protokol imza törenine geçildi. Sağlık Bakanlığı ile yüklenici firmalar arasında imzalanan protokollere Başbakan Erdoğan, eşlik etti. Erdoğan, proje bedellerinin düşürülmesi konusunda yüklenici firma yöneticileriyle pazarlık yaptı. Adana şehir hastanesinin bedelinin düz hesap olmasını isteyen Başbakanın bu isteği kabul edildi. Bedel 1 Milyar Liraya düşürüldü.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:06

İLGİLİ HABERLER