Gündem
  • 3.6.2014 11:32

Başbakan'dan müjde üstüne müjde

Başbakan Erdoğan Soma'da hayatını kaybedenlerin yakınları başta olmak üzere bir çok kesime müjde üstüne müjde verdi. 

İşte Erdoğan’ın konuşmasından satır başları:

Bu paralel yapı bizim istiklalimize, istikbalimize kastetti. 30 Mart’ta siz bunlara gereken cevabı verdiniz. Grup toplantımızda bazı müjdeler açıklayacaktım ama bazı müjdeleri burada açıklamanın daha uygun olacağına karar verdim. Zira bu düzenlemeler bu salondaki kardeşlerimi doğrudan ya da dolaylı olarak ilgilendiriyor. TBMM’de bazı tasarı ve teklifler görüşülecek. Bunların yasalaşmasıyla Türkiye’de çalışanları yakından ilgilendiren düzenlemeler yürürlüğe girecek.

Sigortalı bir işçi hayatını kaybettiğinde yakınlarına maaş bağlanıyordu. Ancak bunun için belli bir süre çalışması gerekiyordu. Soma’da 67 şehidimizin ailesi maalesef şartları karşılamadığı için maaş hakkından yararlanamıyordu. Şimdi şartları değiştiriyoruz. Bir gün bile çalışsa vefat eden madencilerimizin yakınlarına bu maaş hakkını getiriyoruz. Vefat eden madenci kardeşlerimizin prim borçlarını da siliyoruz.

Şehitlerimizin yakınlarından muhtaçlık şartını kaldırıyoruz. Maden kapalı olduğu süre içinde madencilerimiz tam maaş alacak. Çalışamadıkları dönem boyunca işsizlik sigortası fonundan net maaşları kadar ücret ödeyeceğiz. Soma’daki madencilerimizin yakınlarına istihdam hakkı getiriyoruz. Madencilerimizin emeklilik yaşını 55’ten 50’ye çekiyoruz. İzinde geçirdikleri günler ve tatilleri de yıpranmaya dahil etmek suretiyle yaş itibariyle emekli değil de önce emekli olmak istiyorsa bu yıpranma payını da dahil ederek madencilerimizi 43 yaşında emekli olması mümkün olabilecek.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:32

İLGİLİ HABERLER