Gündem
  • 21.11.2015 23:30

Başbakan'dan Türkmenler için talimat

Başbakan Davutoğlu'nun talimatı ile Dışişleri Bakanı Sayın Feridun Sinirlioğlu dün gece yarısından sonra ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'i arayarak durumla ilgili değerlendirme yaptı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Dönem Başkanlığı'na bir mektup gönderilerek, BM'nin bir an önce konuyu ele alması talep edilirken, Rus tarafı ile de temas sürdürülürek, konu ile ilgili hassasiyet net bir şekilde iletildi. Başbakan Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar ile telefonda görüşerek, son durumla ilgili bilgi aldı. Davutoğlu, MİT müsteşarı Hakan Fidan'ı da Başbakanlık resmi konutunda kabul ederek, sürecin istihbari boyutuyla ilgili bilgi aldı ve gerekli talimatları verdi. 

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI DEVREDE

Başbakanlık kaynakları, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Dönem Başkanlığı'na da bir mektup gönderilerek, BM'nin bir an önce konuyu ele almasının talep edildiğini bildirdi.

Yetkililer, Davutoğlu'nun talimatıyla Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu'nun da dün gece yarısından sonra ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'i aradığı ve bu görüşmede durumla ilgili değerlendirme yapıldığını belirtti.

Rus tarafıyla da temasın sürdürüldüğü ve konuyla ilgili hassasiyetin net bir şekilde iletildiği kaydedildi.

YARALI TÜRKMENLER, TÜRKİYE'YE GETİRİLDİ

Hatay Valisi Ercan Topaca, Suriye'deki Bayırbucak Türkmen bölgesindeki çatışmalar nedeniyle Türkiye sınırına kaçan Bayırbucak Türkmenleri ile ilgili gelişmeleri yerinde görmek üzere Yayladağı ilçesine geldi. 

Toplantının yapılacağı öğretmenevi önünde, Kaymakam Alpaslan Altınışık, Belediye Başkanı Mehmet Kalkan ve Türkmen temsilciler tarafından karşılanan Vali Topaca, burada yetkililer ve Türkmen temsilcilerle bir süre görüştü. 

Görüşme sonunda basın mensuplarına açıklama yapan Ercan Topaca, bölgedeki son durum hakkında bilgi almak için Yayladağı'na geldiğini belirtti. 

Burada Türkmenlerle ilgili bir değerlendirme toplantısı yaptıklarını kaydeden Topaca, şunları kaydetti: 

"Bugün itibarıyla yaklaşık bin 500 Türkmen kardeşimiz sınıra gelmiş durumda. Onların her türlü ihtiyaçlarının karşılanması, özellikle de havalar da soğuyor, süratle çadır, battaniye, gıda ihtiyaçlarının karşılanması noktasında tedbirlerimizi aldık. Bugün itibarıyla 575 çadır, 4 bin 200 battaniye, tıbbi malzeme, 20 bin paket konserve, 2 bin hazır kit şeklinde yiyecek gönderildi. Yarından itibaren sıcak yemek de vermeye başlayacağız.

Bir basın mensubunun "büyük bir göç beklenip beklenmediğine" dair sorusu üzerine de Ercan Topaca, "Karşı taraf biraz hareketli, bir mücadele de var. Bizim muhtemel bir göçe karşı hazırlığımız var. Yani 'göç olursa ne kadar kişi gelir' diye bunu tespit etmeye çalışıyoruz" yanıtını verdi.

Ercan Topaca, çatışma bölgesinden gelen yaralıların tedavileri ile ilgili yöneltilen soruya ise "Dün itibarıyla 17 yaralı geldi. Tabi karşı tarafta da hastaneler var, bir kısmı orada tedavi ediliyor, ağır olanlar bu tarafa getiriliyor. Biz onları dakikalar içerisinde ambulanslarımızla almak suretiyle hastanelerimize ulaştırıyoruz. Gelen yaralılara ilk müdahale Arfalı'da bulunan çadır kentteki hastanelerde yapılıyor. Sınıra gelenleri, acil yardım istasyonu gibi ambulansların bulunduğu noktadan hemen almak suretiyle hastanelerimize yetiştiriyoruz" diye cevap verdi. 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 17:32

İLGİLİ HABERLER