Gündem
  • 30.6.2009 04:23

BAŞBUĞ: 'BEN AFFETMEM CEZASINI VERİRİM!..'

Erdoğan ile Org. Başbuğ, MGK öncesinde 1 saat 35 dakika görüştü. Zirvede Başbuğ, TSK’da darbeye yeltenen ya da aklından geçirenlere taviz verilmeyeceğini belirterek, ’Böyle bir durum söz konusu olursa cezalarını önce TSK’nın komutanı olarak ben veririm’ dedi.

GENELKURMAY Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, ’İrticayla Mücadele Planı’ belgesinin görüşüleceği bugünkü Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı öncesinde, dün Başbakan Tayyip Erdoğan’la ’olağan dışı’ bir görüşme yaptı. Beklenenden uzun olarak tam 1 saat 35 dakika süren görüşmede askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasıyla ilgili düzenleme konusunda Erdoğan’a kurumsal sıkıntısını ilettikten sonra Orgeneral Başbuğ darbe konusunda kesin bir dille teminat verdi. Orgeneral Başbuğ, "TSK’da darbeye yeltenen, aklından geçiren ya da demokratik rejime aykırı hareket edenler olursa cezalarını TSK’nın komutanı olarak ben veririm" dedi.

Başbuğ "Esastan rahatsızlık" iletti

Başbakanlık Merkez Bina’da saat 11.00’de başlayan görüşme askeri kanadın talebiyle gerçekleştiği için içeriği de Başbuğ’un belirlediği sınırlarda kaldı. Orgeneral Başbuğ, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının önünü açan gece yarısı düzenlemesi konusunda Erdoğan’a kurumsal sıkıntısını iletti. Düzenlemeyle ilgili "esastan rahatsızlık" ileten Başbuğ’un hukuki ve teknik detaylara girerek, yasal düzenlemenin ileriki süreçte hukuki bazı sıkıntılar doğurabileceğini de Erdoğan’a aktardığı ifade edildi. Orgeneral Başbuğ, askerlere sivil yargı yolunu açan yasal düzenlemeyle ilgili Türk Silahlı Kuvvetleri’nin haberdar edilmemesinden ve görüşünün alınmamasından duyduğu üzüntüyü de Başbakan Erdoğan’a iletti.

Başbakan Erdoğan, düzenlemeyi savundu

Erdoğan da kendisine anayasal bakışını da özetlediği Başbuğ’a, düzenlemeye neden gidildiği yönünde açıklamalarıyla yanıt verdi. Görüşmeye girmeden önce düzenlemenin mimarı Adalet Bakanı Sadullah Ergin’den detaylı bilgi alan Erdoğan, bu çerçevede Başbuğ’a konunun hukuk reformuyla çerçeveli olduğunu, AİHM ve Anayasa Mahkemesi’nin bazı kararlarının da bunu zorunlu kıldığını anlattığı bildirildi. Erdoğan’ın parlamentonun bu konudaki kararını ortaya koyduğunu ve sürecin işlemekte olduğunu, Cumhurbaşkanı’nın konuyu değerlendirme hakkı bulunduğuna dikkat çektiği ifade edildi.

Kurumlar üstüne düşeni yapsın

Başbuğ’un gündeme getirdiği ikinci önemli konu ise İrticayla Mücadele Planı belgesi oldu. Başbuğ’un cuma günkü basın toplantısında dile getirdiği konuları bazı detaylarıyla Erdoğan’a yeniden aktarıp TSK’ya yönelik bir karalama kampanyasının yürütüldüğünü dile getirdiği belirtildi. Orgeneral Başbuğ’un ayrıca belgeyle ilgili gerçeklerin bir an önce ortaya çıkarılması için tüm kurumların üstüne düşeni yapması konusunda Erdoğan’dan talepte bulunduğu belirtildi.

Darbecilere asla tolerans göstermeyiz

Görüşmede, İrticayla Mücadele Belgesinin hazırlanması için kimsenin emir vermediğini belirten Başbuğ, Albay Dursun Çiçek’in böyle bir belge hazırladığının tespit edilemediğini söyledi. Başbuğ, TSK içinde darbeye yeltenenler, bunu aklından geçirenler ya da demokratik rejime aykırı hareket edenlere karşı asla taviz verilmeyeceğini belirterek, böyle bir durum söz konusu olursa cezalarını önce TSK’nın komutanı olarak kendisinin vereceğini söyledi. Komuta kademesinin yasalar çerçevesinde bu tür girişimlerde bulunanlara karşı asla tolerans göstermeyeceğini ve barındırmayacağını ifade eden Başbuğ, en ufak şüphede bile detaylı soruşturmaların yapılacağına işaret etti. Başbuğ, bu tip zihniyetteki insanların TSK’da bulunmasının mümkün olmayacağını söyledi.

Lacivert dosyalı zirve

Erdoğan-Başbuğ zirvesine ’lacivert dosyalar’ damgasını vurdu. Başbakan Erdoğan, Başbakanlık Merkez Bina’ya, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’le beraber saat 10.55’te geldi. Her ikisinin de elinde birer lacivert dosya bulunması dikkat çekti. 5 dakika sonra Orgeneral Başbuğ Başbakanlık Merkez Bina’ya geldi. Orgeneral Başbuğ’un yanındaki subayın da elinde mavi dosya vardı. Daha önce sadece Genelkurmay Başkanı Başbuğ’un gelişi ve gidişi sırasında devreye giren elektronik sinyal karıştırıcı ’jammer’ cihazları, dün görüşme boyunca devrede kaldı. Bu süre içinde Başbakanlık ve çevresindeki cep telefonları çalışmadı.

(HÜRRİYET)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:35

İLGİLİ HABERLER