Gündem
  • 12.9.2013 17:12

Başka ülkelerde yer altı zenginliği, bizde insan kemiği!

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'ne gelerek, geçen 5 Eylül'de insan kemikleri bulunan inşaat bölgesini inceledi. Tanrıkulu, "Başka ülkelerin toprakları kazıldığında yer altı zenginlikleri çıkar bizde de faili meçhul cinayetlerin kemikleri çıkar" dedi.

Ayvanat Mahallesi'nde geçen 5 Eylül'de bir inşaatın temel kazısını yapan işçiler, insana ait olduğu belirlenen kemik ve kafatası buldu. İşçiler, kazıyı durdurarak durumu polis ekiplerine bildirdi. Savcılık kararıyla çalışmaların durdurulduğu inşaat alanına bugün uzman polisler geldi. İş makineleri ile kazılan alandan çıkarılan kemikler, delil torbalarına konuldu. Toplanan kemik parçaları incelenmek üzere laboratuvarlara götürüldü. Kemikleri toplama çalışmalarının birkaç gün süreceği belirtildi.

Olayın basında yer almasının ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Siverek'e gelerek kemiklerin bulunduğu alanda inceleme yaptı. Tanrıkulu, son 30 yılda birçok faili meçhul cinayet olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Burada gözle görünen çoğunluğu toplanmış insan kemikleri bulunuyor. Basında yer aldı, arkadaşlarımızın haber vermesiyle bizzat tanıklık yapmak ve Cumhuriyet savcısıyla görüşüp bilgi almak için geldim. Buradaki kemiklerin yaşı henüz tespit edilmemiş ve toplanan kemikler adli tıp kurumuna gönderilecek. O zaman kesin kemik yaşı belirlenecek. Bölgemizde Siverek ve Şanlıurfa'da dahil olmak üzere son 30 yılda ve öncesinde faili meçhul cinayetler oldu. Kayıplar var, Siverek-Diyarbakır hattı üzerinde de birçok cinayetin işlendiğini, kayıp vakası olduğunu biliyoruz. Burası yerli tanıkların anlatımına göre yakın zamanda mezarlık olarak kullanılmamış. Burada ki gömü biçimi bir törenle veya başka şekilde gömülmediğini gösteriyor. Toprağın yüzeyine yakın bir şekilde gömülmüş, umarız yakın bir tarihte gömülmüş olduğu çıkmaz. Beklenti içinde olan onlarca insanımız var, yakınlarını arayanlar var; sonucu bekleyeceğiz. Başka ülkelerin toprakları kazıldığında yer altı zenginlikleri çıkar, bizde de faili meçhul cinayetlerin kemikleri çıkar" dedi.

Açıklamasının ardından konuyla ilgili Meclis'e soru önergesi vereceklerini ve olayın takipçisi olacaklarını belirten Tanrıkulu, Siverek Adliye Sarayı'na giderek Cumhuriyet Başsavcısı ile görüştü. Görüşmenin ardından Sezgin Tanrıkulu, ilçeden ayrıldı.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:06

İLGİLİ HABERLER