Gündem
  • 30.6.2008 17:00

BAŞKAN İZMİR'İ ŞOKE ETTİ!. BU SUYU İÇİN DİYEMEM!..

İzmir'de 'içme sularında yoğun miktarda arsenik var' iddiaları inanılmaz bir hal aldı. Çünkü, bugün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu çok önemli bir açıklama yaptı 3.5 milyon İzmir'liyi şoke etti: Vatandaşlarımıza 'suyu içebilirsiniz' DİYEMEM...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentin içme suyundaki arsenik tartışmasıyla ilgili “Şu an şebekeye Sağlık Bakanlığının yayınladığı sınır değerin üstünde su verdiğimiz için vatandaşlarımıza 'suyu içebilirsiniz' diyemem. Sağlık Bakanlığına parametrenin yükseltilmesi için müracaat ettik, ancak henüz bir cevap alamadık” dedi.
Kocaoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, İzmir Büyükşehir Belediyesinin sudaki arsenik oranlarının yüksek olduğu bilgisini, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'ten öğrenmesinin söz konusu olmadığını belirtti.
Su sorununu 2006 yılının Kasım ayında masaya yatırdıklarını ve çeşitli projeler üzerinde çalıştıklarını kaydeden Aziz Kocaoğlu, şöyle konuştu:
“Suyun arsenikten arındırılmasına ilişkin neler yapılması gerektiğini ve bundan sonra izlenecek yol haritasını bir hafta içinde kamuoyu ile paylaşacağız. Sayın Gökçek daha suyun, küresel ısınmanın farkında değilken, biz 2006 yılı Kasım ayında su problemini masaya yatırıp her türlü girişimde bulunduk.”
Gökçek'in konuya ilişkin bilgileri İzmir Büyükşehir Belediyesindeki bazı bürokratlardan aldığı yönündeki iddianın sorulması üzerine Kocaoğlu, “Eğer böyle bir arkadaş varsa kendisini tebrik ediyorum. Hem devletlerde hem de kurumlarda böyle bilgileri dışarı sızdıranlara tarihte ne dendiğini siz biliyorsunuz” cevabını verdi.
ARSENİKLE İLGİLİ PARAMETRENİN YÜKSELTİLMESİ İÇİN MÜRACAAT
Sağlık Bakanlığına arsenikle ilgili parametrenin yükseltilmesi için müracaat ettiklerini ifade eden Aziz Kocaoğlu, şöyle devam etti:
“Karşıyaka, Bornova ve Çiğli'ye litrede 13, 14, 15 mikrogram aralığında arsenikli su veriyoruz. 1 Ocak 2007 tarihine kadar 1 litre sudaki arsenik oranı sınır değeri litrede 50 mikrogramdı. Bu tarihten itibaren bu, litrede 10 mikrograma indirildi. Şu an şebekeye Sağlık Bakanlığının yayınladığı sınır değerin üstünde su verdiğimiz için vatandaşlarımıza 'suyu içebilirsiniz' diyemem. Sağlık Bakanlığına parametrenin yükseltilmesi için müracaat ettik, ancak henüz bir cevap alamadık. Bakanlığın cevabı geldikten sonra, ancak o zaman suyun içilebileceğini açıklayacağız. Şimdi (içilebilir) dememiz bilime ters. Herkes arsenikten dolayı sürekli tahlil yaptırıyor. İzmir'de çok sayıda yeraltı suyu, kuyu suyu kullanan apartman var. Deposunu yağlı boya ile boyayan yerler var, o da suyun kalitesi açısından önemli.”
İzmir'de yaşanan su kesintilerinin arsenikle ilgili olmadığını belirten Kocaoğlu, meydana gelen arızalar ve yeni yapılacak yatırımlar için kısa süreli kesintiler yaşandığını, kente 24 saat kesintisiz su verebilecek güçte olduklarını ifade etti.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 08:13

İLGİLİ HABERLER