Gündem
  • 28.4.2013 00:25

Başkanlık sistemi konferansında Atatürk tartışması

Uzun'un, Atatürk'ün sadece Türk milletinden yana taraf olduğunu belirtmesi üzerine Tekin, "Sizin yaklaşımınız çok yanlış, çok tuhaf" dedi.

Genel Maden İşçileri Sendikası salonunda düzenlenen konferansta konuşan Bakan Yardımcısı Yusuf Tekin, Başkanlık sisteminde Başkan olacak kişinin tarafsız olacağını söyledi. Şimdiye kadar seçilen cumhurbaşkanlarının tarafsız ve partiler üstü olmadığını ifade eden Tekin, şöyle konuştu: "Bugüne kadar cumhurbaşkanlarımıza bakın. Bunlardan hiçbiri tarafsız ve partiler üstü değil. Mesela Mustafa Kemal Atatürk ilk cumhurbaşkanımız. Tarafsız mı? Değil. Bir taraf, partisi var. CHP'nin Genel Başkanı İsmet İnönü taraf, Celal Bayar taraf. Dolayısıyla tüm cumhurbaşkanlarımız taraf olmuşlar. Taraf olmalarını eleştirmiyorum. 1982 anayasasının ön gördüğü cumhurbaşkanı her şeye karışabilecek durumda. Yargı organlarının belirlenmesine karışıyor, hükümetin oluşmasına karışıyor. Bu kadar yetkili bir cumhurbaşkanı olunca bu sistem sağlıklı işlemiyor. Parlamenter sistemlerde cumhurbaşkanı yetkisizse yetki ve sorumluluk bakanlar kurulundadır. Türkiye'de Cumhurbaşkanı ile bakanlar kurula arasında hep problemler oldu. Biz de bütün yürütme yetkisini tek bir kişiye veriyoruz, o da başkanlık."

Konferansın soru-cevap bölümünde salondakilerden Timur Uzun, "Atatürk hiçbir zaman taraf olmamıştır. Olduğu tek taraf Türk milletinin tarafıdır. Bu konuda lütfen bir düzeltme yapınız" diye çıkıştı. Atatürk'ün siyasi bir partiye üye olduğunu hatırlatan Tekin ise "Mustafa Kemal Atatürk bir siyasi partinin üyesi miydi, değil miydi?" diye sordu. Uzun'un, "Mustafa Kemal Atatürk hiçbir partinin üyesi değildir. Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucusuydu. CHP'yi kimin kurduğunun, neden yaşadığının bir önemi yoktur. Sizin yaptığınız çok büyük bir hatadır" demesi üzerine de Tekin, şöyle dedi: "Mustafa Kemal Atatürk, CHP'nin bir üyesi hatta genel başkanı olarak cumhurbaşkanlığı yapmıştır. Bu konuda biz size, 'Mustafa Kemal Atatürk Türk milletinden yana taraf değildir, Türk milletinin aleyhindedir' diye bir şey mi söyledik de siz bunu düzeltme gereği hissettiniz anlamadım. Dolayısıyla sizin yaklaşımınız çok yanlış, çok tuhaf. Burada konuştuğumuz konuyu ya anlamadınız ya da bilerek ve isteyerek yanlış yorumluyorsunuz. Burada özür dilemesi gereken biri varsa oda sizsiniz." Konferans, bu tartışmanın ardından sona erdi. 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:50

İLGİLİ HABERLER