Eğitim
  • 19.7.2009 10:17

BAŞKENTTE SIFIRCI ALARMI...

ÖSS ve SBS'deki başarısız sonuçların ardından, Milli Eğitim, YÖK ve ÖSYM bir araya geliyor. Sıfırcıların il il, okul okul dağılımı masaya yatırılacak, çözümler aranacak. Raporlara göre en çok sıfırcı İstanbul'dan

Son kez yapılan ÖSS ile SBS'de ortaya çıkan tablo eğitim camiasını hareketlendirdi. Milli Eğitim Bakanlığı, ÖSYM ve YÖK bir araya gelme kararı aldı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan ve bakanlık bürokratlarının 10 gün içinde buluşması bekleniyor. Masada ÖSYM'nin hazırlayıp YÖK'e gönderdiği bir rapor olacak.

AKŞAM'ın ulaştığı raporda ÖSYM sıfırcıların il il, okul okul dağılımını çıkarttı. Okullara göre başarı ortalaması, hangi sorularda fazla yanlış yapıldığı belirtildi. Rapor MEB yetkililerine de sunulacak ve acil çözüm planları için düğmeye basılacak. Hayli gerilerde kalan meslek liseleri için de çare aranacak.

FEN LİSESİNDEN BİLE VAR

Sıfır puan alan 30 bin öğrencinin okullara göre dağılımında da meslek liselerinin başarısızlık oranı dikkat çekti. En fazla sıfırcı yüzde 6.82 oran ile endüstri meslek liselerinden çıktı.
Askeri liselerden 2, fen liselerinden 7 sıfırcı var. Genel liselerden de 14 bin 155 öğrencinin puanı hesaplanamadı. En az sıfırcı ise yüzde 0.06 ile özel fen liselerinden çıktı.

İNCELEDİM ZAFİYET YOKMUŞ

DAHA önce 'ortaöğretimde zafiyet olduğunu' belirten YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, 'Rakamları, istatistikleri ayrıntılı inceledim. Ortaöğretimde zafiyet falan yok. Daha önce yanlış ifade etmişim' dedi. AKŞAM'a konuşan Özcan 'ÖSYM'den ayrıntılı verileri aldım. Ortalama yüzde 2.5'lik bir veri çıkıyor. Bunların büyük çoğunluğu eski mezun. Yeni mezunlarda, oran yüzde 1.08. Bu da her ülkede olabilecek bir rakam' dedi.

ATAMA OLUMLU

Özcan, şöyle devam etti: Türkiye'de her yıl sıfırcıların artması gibi bir şey yok. İstikrarlı bir oran var. Bunları da çoğu 40-50 yaşında insanlar. Büyük bir zafiyet söz konusu değil. Daha önce yanlış ifade etmişim. İstatistikleri görünce durumu anladım.' Özcan, YÖK üyeliğine İstanbul Üniversitesi Rektörü Söylet'in atanmasıyla ilgili olarak da, 'Çok olumlu buluyorum. Görevdeki bir rektörün atanması iyi. Bize üniversitedeki sorunları yansıtır' diye konuştu.

ÜNİVERSİTELİ DE ÇUVALLADI

Sınavda 30 bin sıfır puan alan adayın, öğrenim durumlarına göre dağılımına bakıldığında da 'son sınıfta sınava giren 551 bin öğrenciden 11 bin 437'si' sıfır puan aldı. 203 bin 255 üniversite öğrencisinden 2 bin 651'i de sıfır çekti. Bu durumun protesto amaçlı olmuş olabileceği düşünülüyor. Eski mezunların ise 14 bin 326'sı sıfır puan aldı. ÖSS'nin başarılı illeri Aydın'dan 246, Karaman'dan 65 ve Nevşehir'den 66 öğrenci aynı durumda.

ŞIRNAK LİDER

İllere göre en fazla sıfır puan alan öğrenci İstanbul'dan. Megakent, 5 bin 853 öğrenci ile yüzde 2.89 oranını yakaladı. Ancak İstanbul, oran bazlı olarak Van, Siirt, Batman, Şanlıurfa gibi illerin gerisinde kaldı. Sıfır puan alanların sınava giren öğrencilere oranına göre en fazla sıfırcı yüzde 4.87 ile Şırnak'ta. Ankara 2,05, İzmir 2.18, Aydın 1.50, Niğde 1.55, Yalova 1.68, Ardahan 4.42 sıfırcı oranı yakaladı.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:12

İLGİLİ HABERLER