Gündem
  • 31.3.2006 13:00

BAYDEMİR: "KURBAN EDİLMEM GEREKİYORSA BUYRUN EDİN"

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, "Bütün sivil yurttaşları eylemleri durdurmaya ve evlerine çekilmeye davet ediyorum" dedi.
      Baydemir, DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk, kapatılan DEP’in eski milletvekili Selim Sadak ve alt kademe belediye başkanlarıyla Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu önünde yaşanan olaylarla ilgili basın açıklaması yaptı.
      Diyarbakır’ın büyük acı yaşadığını, olaylar nedeniyle esnaf ve 7’den 70’e bütün yurttaşların derin yara aldığını belirten Baydemir, "Şimdiye kadar olaylarda 6 can yitirdik, 200 kişi de yaralandı" dedi.
     
     "ARTIK EYLEMLER OLMAMALIDIR"
      Diyarbakır’ın artık metanete ve sağduyuya kavuşması gerektiğini kaydeden Baydemir, şöyle konuştu:
      "Herkesin yaşanan travmanın daha da büyümemesi ve derinleşmemesi için hem sorumluluk, üstlenmeli hem de vicdanlı davranması gerekiyor. Artık eylemler olmamalıdır. Bütün sivil yurttaşları eylemleri durdurmaya ve evlerine çekilmeye davet ediyorum. Bütün güvenlik güçlerini de hiçbir şart ve koşulda sivil insanlara silah sıkmamaya davet ediyorum. Daha sağduyulu davranılmalı. Artık tek bir insanı kaybedecek tahammülümüzün ve kaybedecek pozisyonumuzun olmaması gerektiğine inanıyorum." Baydemir, bir gazetecinin "Saldırıya uğradığınız doğru mu?" sorusu üzerine, "Evet doğru. Makam aracım saldırıya uğradı, ölümle tehdit edildim, korumam saldırıya uğradı" dedi.
      "Sayın başbakanın açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine de Baydemir, şöyle konuştu:
      "İlk günden bu saate kadar, belediye başkanı arkadaşlarımla birlikte tek bir insanın yaşamını yitirmemesi için büyük sorumluluk ve sağduyuyla caba sarf ettik. Bu kentte yaşayan 7’den 70’e her yurttaşımın geleceği ve onlara duyduğum saygıdan kaynaklı büyük sorumlulukla hareket ettim. Bu sorumluluğumun yanı sıra vicdanlı olmaya çaba gösterdim. Hepimizin sorumlulukları var. Bu sorumluluklarımız dahilinde hareket etmemiz gerekir. Sorumluluğumuzun yanı sıra vicdana da sahip olmamız gerekiyor."
     
     "KURBAN EDİLMEM GEREKİYORSA BUYRUN EDİN"
      Baydemir, hakkında açılan soruşturmayla ilgili olarak da, şunları söyledi:
      "Sivilleşme, demokratikleşme, toplumsal barış ve istikrarın sağlanması için Osman Baydemir kurban edilmesi gerekiyorsa buyrun kurban edin beni. Benim koltuk kaygım yok, benim bu ülkenin geleceği ve her iki halkın bir arada yaşama istencine zarar verilmemesi kaygım var. Bundan hareketle eylemlerin olduğu pek çok bölgeye gittik. Belediye başkanları ve DTP İl başkanımızla birlikte gidip oradaki göstericilerle görüştük. Onları ikna etmeye ve evlerine göndermeye çalıştık. Bazı görüşmelerimizde Vali Yardımcısı da yanımızdaydı. O topluluktaki konuşmanın sadece bir cümlesini alıp farklı yansıtarak kurban arayışına girilmesi doğru değil."
     
     "TAZİYENİN OLDUĞU ORTAMDA EYLEM OLMAZ"
      Baydemir, dini inanç ve geleneklere göre, taziyenin olduğu ortamda eylemlerin olamayacağını, kepenklerin kapatılamayacağını söyledi.
      Herkesin yaşanan acıya ortak olmasını dileğini kaydeden Baydemir, "Sayın Başbakanın da ’bu acıyı paylaşıyorum’ demesini bekliyoruz" dedi.
      Diyarbakır’da hiçbir zaman bu kadar uzun süreli bir infialin yaşanmadığını ifade eden Baydemir, çözümsüzlük siyasetinin ortaya çıkardığı bir tabloyla karşı karşıya olduklarını savundu.
      Baydemir, tek bir insanın kılına zarar gelmemesi için elinden gelen bütün çabayı sürdürmeye devam edeceğini sözlerine ekledi.
     
     TÜRK: "SAYIN BAŞBAKANIN AÇIKLAMASI ÜZÜNTÜ VERİCİ"
      Demokratik Toplum Partisi (DTP) Eşbaşkanı Ahmet Türk, üzüntü verici olayların bir an evvel bitmesi konusunda büyük çabalar sarfedildiğini söyledi.
      Türk, şöyle konuştu:
      "Olaylarla ilgili olarak sayın Başbakanın açıklaması üzüntü verici. Sorumluluğun bilinciyle hareket eden belediye başkanlarımızı farklı şekilde suçlaması da gerçekten üzüntü verici. Dünyanın bir çok yerinde demokratik tepkiler zaman zaman gelişiyor. Fransa’da 1 milyon 700 bin insan yürüdü. Tepkilerini ortaya koydu. Tek bir insanın bile burnu kanamadı. Kitlelerin; insanımıza, esnafımıza ve Türkiye’ye zarar verecek tutum ve davranış içerisinde olmasını tasvip etmedik, bugün de etmiyoruz. Bugün yine çağrı yapıyoruz; demokratik tepkileriniz ölçülü olmalı, ölçüyü kaçıracak hiçbir eylemi tasvip etmiyoruz. Güvenlik güçlerinden de aynı şeyi bekliyoruz."

(milliyet)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:41

İLGİLİ HABERLER