Gündem
  • 29.4.2010 00:10

BAYKAL ANAYASA MAHKEMESİ'NİN YOLUNU TUTUYOR!..

ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Cumhurbaşkanı onayladıktan sonra Anayasa değişikliklerini Anayasa Mahkemesine götüreceklerini bildirdi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa değişikliği teklifine karşı TBMM’de mücadelelerini sürdüreceklerini, ancak değişikliğin kabul edilmesi durumunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayının ardından derhal Anayasa Mahkemesi’ne gideceklerini belirtti.
CHP Merkez Yönetim Kurulu, (MYK) Genel Başkan Baykal başkanlığında toplandı. Alınan bilgiye göre MYK toplantısında 22-23 Mayıs tarihlerinde yapılacak CHP Olağan Kurultayı’nın hazırlıkları gözden geçirildi.
Genel Başkan Baykal, toplantıda TBMM’de görüşmeleri süren Anayasa değişikliği hakkında değerlendirmelerde bulundu. Anayasa değişikliği paketine karşı Meclis’te mücadele vermeye devam ettiklerini, ancak değişikliğin ikinci tur görüşmelerinde de kabul edilmesi durumunda Cumhurbaşkanı’nın onayının ardından Anayasa Mahkemesi’ne gideceklerini bildiren Baykal, Anayasa Mahkemesi’ne başvuru için 110 imza bulunup bulunamayacağı yönünde bir tartışmanın "gereksiz" olduğunu, yaptıkları temaslarla 110 imzayı rahatlıkla bulabileceklerinin anlaşıldığını belirtti. AKP’nin "CHP Anayasa Mahkemesi’ne gitmesin, paketi bölelim" önerisine tepkisini sürdüren Baykal, milletvekillerinin özgür iradeleriyle değişikliğin Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesi için oy vereceklerini dile getirerek, "AKP’nin oylamalarda yaptığı gibi milletvekillerine herhangi bir baskı uygulamamız sözkonusu değildir. 110 milletvekili özgür iradeleriyle imzalarını atarlarsa konu Anayasa Mahkemesi’ne gider. 110 milletvekilinin böyle bir irade ortaya koyacağı konusunda bizim bir kuşkumuz yok. Çünkü geçmişte de biz MHP olmadan Anayasa değişiklikleri için dava açmıştık" diye konuştu.
Baykal, Cumhurbaşkanı değişikliği onaylar onaylamaz Anayasa Mahkemesi’ne değişikliğin iptali için başvuracaklarını ifade ederek, "Takdir yüce mahkemenindir. Ama biz bu düzenlemelerin hukuka ve Anayasa’ya aykırı olduğunu biliyoruz" dedi. Değişiklik teklifinin, Anayasa’nın değiştirilmesi teklif edilemez maddelerine aykırı olduğunu söyleyen Baykal, şunları kaydetti:
"Bu değişiklikler yürürlüğe girdiği zaman cumhuriyetin kurucu felsefesi ortadan kalkacak. Nitekim bazı AKP sözcüleri de ‘Biz kurucu felsefeye savaş açtık’ diyorlar. Bunu ortadan kaldırmak istediklerini açıkça söylüyorlar. Ama bütün ülkelerin bir kurucu felsefesi vardır ve düzenlemelerin de o kurucu felsefeye uygun olması gerekir. Bu kurucu felsefe de Anayasamızın değiştirilmesi teklif edilemez ilk 3 maddesinde yerini almıştır. Şimdi ‘İlk 3 maddeyi değiştirmiyorlar’ deniliyor. Ama bu değişikliklerden sonra doğrudan o 3 maddenin değiştirilmesi önünde hiçbir engel kalmaz. AKP’nin verdiği kararları denetleyecek, onları geri çevirecek bir Anayasa Mahkemesi ortada kalmaz. Giderek yeni oluşacak HSYK’nın atamalarıyla Yargıtay, Danıştay da AKP’nin paraleline girer. Bu da Türkiye’nin hukuk yapısının, cumhuriyetin bütünüyle başka bir rotaya kayması sonucunu doğurur. Biz, Türkiyenin, cumhuriyetin kurucu felsefesinin doğrultusunda yaşamaya devam etmesini istediğimiz için bu değişikliklere karşı direniyoruz. Bu mücadelemizi de Meclis’te de yargıda da referanduma giderse ülke sathında da yürütürüz."
Bu arada, istifa eden CHP Malatya İl Başkanı’nın yerine CHP MYK tarafından Salih Özdemir atandı.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 08:18

İLGİLİ HABERLER