Gündem
  • 19.3.2009 00:14

BAYKAL : BAŞBAKAN MI YAMAN MİLLET Mİ YAMAN GÖRELİM BAKALIM

UŞAK - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendi önerdikleri tedbirleri uygulamaya başladığını belirterek, "Aradan 2 hafta geçti, şimdi bizim önerdiğimiz politikayı uygulamaya başlıyor. Biz ona demiştik ki otomotivde ve beyaz eşya üretiminden vergileri indirin. '6 ay için indirin' dedik, onlar 3 ay için uygulamaya koydular. İnşallah onu da uzatacaklar" dedi.
Baykal, partisinin Uşak'ta düzenlediği mitingde yaptığı konuşmada, ülke borç içindeyken vatandaşın da durumunun farklı olmadığını, borcu borçla çevirmek zorunda bırakılan insanların giderek bunu sürdürmekte zorlandığını, borcunu ödeyemeyen kişi sayısın her geçen gün arttığını söyledi.
Türkiye'de 2007 yılında borcunu ödeyemediği için takipte olan kişi sasının 200 bin iken bu sayının geçen yılın sonunda 600 bine çıktığını, bu yıl ise sadece ocak ayı için 138 bin kişi olduğunu belirten Baykal, bu şekilde takipte olan kişi sayısının yıl sonunda 1,5 milyona çıkma tehlikesi bulunduğunu ileri sürdü.
Baykal, bu duruma mutlaka bir çare bulunması gerektiğini, bunun için hükümete daha eylül ayında tedbir alınması için çağrıda bulunduklarını ancak dinletemediklerini söyledi.
Alınması gereken tedbirleri son olarak, Başbakan Erdoğan'ın "meydan okuması sonucu" 2 hafta önce tek tek saydıklarında bu politikalara "ağızlarını da bozarak karşı çıkıldığını" ifade eden Baykal, şöyle devam etti:
"Aradan 2 hafta geçti, şimdi bizim önerdiğimiz politikayı uygulamaya başlıyor. Biz ona demiştik ki otomotivden ve beyaz eşya üretiminden vergileri indirin.' 6 ay için indirin' dedik, onlar 3 ay için uygulamaya koydular. İnşallah onu da uzatacaklar. Yani bu işin sadece bir tanesi. Halbuki başka önerilerimiz de var. Mesela diyoruz ki çalışan insanın üzerinden yüzde 50'ye yakın vergi, stopaj, prim alınıyor. Çok fazladır, dünyadaki en yüksek oran. Yani şu sıra bir insanı çalıştırmak, iş vermek, ekonomiye yapılabilecek en büyük hizmet. Şimdi bunu yapan insana diyor ki maliye, 'Madem sen yanında işçi çalıştırıyorsun, buna verdiğin paranın yarısı kadar bana da vereceksin.' Biz de diyoruz ki kardeşim 'Maliye çekil aradan.' Bırak vatandaş imkanı var, işçi çalıştırıyor, çalıştırıversin. Makul bir şekilde indir o yükünü, bak dünyada hiç kimse senin kadar almıyor."
Deniz Baykal, konuşmasında, Tunceli'de yapılan yardımlara da değinerek, bunun demokrasiyle, seçim hukuku ile bağdaşmadığını iddia etti.
Yapılanların ''yoksullukla mücadele'' denilerek açıklanmak istendiğini ifade eden Baykal, şunları söyledi:
''Yoksullukla mücadele ediyorsan, gel Uşak'a, Uşak'ta da yoksul var. Uşak'ta niye dağıtmıyorsun? Vali talimat veriyor. Vali bunların başında. Yüksek Seçim Kurulu diyor ki 'Olmaz böyle bir şey ayıptır, hukuk var, seçim adaleti var, doğru değildir' diyor. Başbakan, 'Benim valim devam edecek. Beni Yüksek Seçim Kurulu ırgalamaz' diyor. Seni Yüksek Seçim Kurulu ırgalamaz, kanun ırgalamaz, yasa ırgalamaz, anayasa ırgalamaz. Ne ırgalar seni arkadaş? Ne ırgalar seni? Ben onu neyin ırgalayacağını biliyorum. Seçim zamanı milletin kararı ırgalar mı, ırgalamaz mı? Bir gösterin bakalım el mi yaman, bey mi yaman? Başbakan mı yaman, millet mi yaman? Bir gösterin bakalım.''
Deniz Baykal, hukuka uygun davranmadıklarını ileri sürdüğü valileri uyararak, ''O valiler, Başbakan, AKP var diye kendilerini güvende hissetmesinler. AKP ile gelenler APS ile Acele Posta Servisi ile giderler. İnşallah olacak. Hep beraber yapacağız bunu'' diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 00:04

İLGİLİ HABERLER