Gündem
  • 17.8.2009 02:36

BAYKAL: BU ÜLKEYİ BÖLMESİNE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ!..

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, "Ben hangi limana demir atacağını bilmediğim gemiye binmem. Bizim gemimiz büyük yolculukların gemisi. Kimsenin bu ülkeyi bölmesine müsaade etmeyeceğiz" dedi.
Isparta'nın Yenişar Bademli İlçesi'nde, ilçenin 55 yıllık tarihinde ilk kez CHP'nin belediye başkanlığını kazanması nedeniyle bu yıl düzenlenen 'Yenişar Bademli Pınargözü Kültür Şenlikleri'ne CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da katıldı. Antalya Havalimanı'ndan helikopterle bin 250 rakımdaki şenlik alanına gelen Deniz Baykal'a Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, Grup Başkan Vekili Hakkı Suha Olcay, CHP Antalya İl Başkanı Ömer Melli ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın eşlik etti. Alanda Baykal'ı, Vali Yardımcısı İzzet Ercan, CHP Isparta Milletvekili Mevlüt Coşkuner, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Yenişar Bademli Kaymakamı Hayrettin Baskın, Yenişar Bademli Belediye Başkanı Mustafa Erdem, CHP Isparta İl Başkanı Yusuf Erdoğan ve çok sayıda vatandaş karşıladı. İzdihamın yaşandığı şenlik alanında Deniz Baykal için 21 pare top atış yapılırken, Baykal kendisi için kurban edilecek olan dört koçun kesilmesine izin vermedi.
Yoğun bir kalabalığın bulunduğu alanda Baykal, Yenişar Bademli Belediyesi'ne ait kıl çadırda yöresel yemeklerin tadına baktı. Yörük çadırında yaklaşık 1 saat oturan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, daha sonra vatandaşlara seslendi. Baykal, "Bu seçimde bize verdiğiniz oylarla Mustafa Erdem'i belediye başkanı seçerek, en büyük onuru kazandırdınız. Bu seçimden sonra göğsümüz kabardı. 55 yıl sonra ilk kez ve çok büyük onur duyduk. Bu yüzden arkadaşlarla, 'gidelim, halkımıza kendi ağzımızla teşekkür edelim'
dedik" diye konuştu.

"ETNİK KİMLİKLERE ÖZGÜRLÜK AMA MİLLİ KİMLİĞE DOKUNDURTMAYIZ"
CHP lideri Baykal konuşmasına şöyle devam etti:
"Anadolu'da yaşayan bizler çok değişik tarihi kültürel birikimlerden gelmişiz. Biz büyük bir imparatorluk kurmuş ve dünyaya hakim olmuşuz. O dağılınca onun özü olan Türk, Boşnak, Arap, Arnavut, Türkmen, Yörük, Kürt'ümüz Anadolu'da buluşmuşuz ve hep beraberiz. İnsanların, kültürlerin harman olduğu yer Anadolu. Kimse kimseye yan gözle bakma ve küçük görme hakkına sahip değil. 'Hep beraberiz' diye bizi gelip ayırmaya çalışıyorlar. 'Siz bu tarafa, siz bu tarafa', bırakın bunları hepimiz Türk milletiyiz. İnsanların kökünü özünden ayırmak mümkün değil. Biz hepimiz Türk milletiyiz ve hepimizin kimliği bu. Anayasanın 66'ncı maddesinde bu yazıyor. Mustafa Kemal Atatürk bunu gerçekleştirdi. Şimdi ise birileri çıkmış bu beraberliği ayırmaya çalışıyor. Ayrışma politikası konuşmaların altında kapatılmaya saklanılmaya çalışılıyor. Bizi hiç kimsenin bizi etnik kimlikler altında ayrıştırmasına göz yummayız. Etnik kimliklere özgürlük ama milli kimliğe dokundurtmayız. Ciddi bir tehlike bu ve şimdi devlete ve millete
sahip çıkma zamanıdır. Cumhuriyetimizi sapasağlam tutacağız. Biz bu noktaya cumhuriyetimiz ile geldik. Türkiye'yi etnik ayrıştırmalarla insanların birbirine düşürülmesine müsaade edemeyiz. Kimse kimseyi birbirinden ayırmaya kalkmasın ve bunu hep beraber koruyacağız."

"TERÖR İŞİ AYRI MİLLİ BİRLİĞİMİZ AYRI"
Terör meselesinin başka meselelerle karıştırılmaması gerektiğini söyleyen Baykal, "Bu milletin kardeşliğini bölmeye çalışan, eline silah herkesle bu ülke mücadele etmeye devam edecektir. 25 yıldır mücadele ediyoruz ve sadece Yenişar Bademli'de 122 tane şehit verildi. Bu şehitlerimiz boşuna mı öldüler? Şimdi iktidar 'DTP ile bu işi çözeceğiz' diyorlar. DTP ise 'bu işi Apo'yla çözeceğiz' diyor, bize de diyorlar ki; 'siz de gelin'. Hayır arkadaşım, bizim orada yerimiz yok. Bunlar gemiye yükü atmışlar ve bizi de gemiye çağırıyorlar. Ben hangi limana demir atacağını bilmediğim gemiye binmem. Onun bunun hazırladığı gemilere yerleşemeyiz. Bizim gemimiz büyük yolculukların gemisi. Kimsenin bu ülkeyi bölmesine müsaade etmeyeceğiz. Merak etmeyin kimse bizi bir yanlışlığa da sürükleyemez" diye konuştu.
Türkiye'de bazı şeylerin değiştiğini kaydeden Baykal, "Birisi yavaş yavaş gidiyor. Hiç bir makam, kimse için kalıcı değildir. Şimdi birileri gitme yolunu tuttu. Kim tuttu, AK Parti gitme yolunu tuttu. Yenişar Bademli'de siz kanıtladınız, birileri geliyor, CHP geliyor. İktidar olarak da Yenişar Bademli'ye yeniden geleceğiz. Sizlerle iftihar ediyoruz, sizler Anadolu'nun özüsünüz. Türkiye denince akla Ankara, İstanbul, İzmir gelir. Ama Türkiye, Anadolu buralardan ibaret değildir. Anadolu'nun gerçek ruhu o kentlerde değil, bu yaylalarda toplanan gerçek Anadolu insanının yüreğindedir. Siz bu memleketi ayakta tutan, Anadolu'nun ahlaki, tarihi, görgüsü, felsefesi sizsiniz ve o nedenle sizlerle beraber olmak benim için çok büyük bir mutluluktur. Anadolu kalbi buralarda atar" dedi.

"DEVLET FAİZE ÇALIŞIYOR"
Türkiye'de yeni bir dönemin başlayacağını söyleyen CHP lideri Baykal, "Şimdiye kadar yaşanan sorunların bir kısmını hep beraber çözeceğiz. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki Türkiye'de çok büyük haksızlıklar, yanlışlıklar yapılıyor. Özellikle çiftçi, kalkınmanın temeli olması gerekirken, kalkınmanın kurbanı olmuştur. Hayvancılık, besicilik ölmüştür. Halbuki kalkınma çiftçiden, köylüden başlar. Ama bunlar bitirdi. Nerede k a onun özü olan Türk, Boıl keçileri, yörükler nerede? Bunların hepsi bir kenara bırakıldı. Çiftçi, esnaf, emeklinin durumunu biliyoruz. Emekliye 5-9 lira zam vermişler. Bunlar yanlış işler. Türkiye'de hak hukuk gözetilmiyor. Devlet faize çalışıyor. Dostlar alışverişte görsün. Gençlere iş yok, yatırım, hizmet yok. Ne yapılacağının çaresi var ve yeni dönemde bunları uygulayacağız. Gençlerin, esnafın, çiftçinin yüzünün güleceği haklı ekonomik düzeni birlikte kuracağız" diye konuştu.
Yolsuzluklar konusuna değinen Baykal, "Türkiye'de yolsuzluklar yapılıyor. Yolsuzluklarla etkili mücadele yapılabiliyor mu? Bir Deniz Feneri vardı, ne oldu? Bir şey yapılabildi mi? Bu yolsuzlukların hesabı sorulmuyor, kimlerin yaptığı belli, adaletin eli kolu bağlı, yargı işlemiyor. Bu memleketin aydın insanlarını 'sen bana muhalefet yapıyorsun' diye alıyorlar, tutuklu hapishanelere kapatıyorlar, hırsızlık yapanlar dışarıda geziyor. Onu bunu mahkemeye veriyor, sen kendi hesabını verdin mi Sayın Başbakan?
Dokunulmazlığın arkasında. Sen profesörleri tutuyorsun, sen gidip mahkemenin karşısında 'dokunulmazlığı kaldırın, hesap vereceğim' dedin mi? Bunlar kalkacak. CHP iktidarında milletvekili dokunulmazlığı kalkacak. Milletvekili de senin gibi hesabını verecek. Dürüst insanın dokunulmazlığa ihtiyacı mı olur? Dokunulmazlık, fikir söylemek için var, yolsuzluk için, hırsızlık için olmaz. Bu değişecek'' ifadelerini kaydetti.
Konuşmanın ardından Yenişar Bademli Belediye Başkanı Mustafa Erdem; CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'a şilt takdim etti. Deniz Baykal daha sonra helikopterle ilçeden ayrıldı.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:43

İLGİLİ HABERLER