Gündem
  • 24.8.2009 16:01

BAYKAL : ROTASINI BİLMEDİĞİMİZ GEMİYE BİNMEYİZ

ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Hükümetin, "demokratik açılım çalışmalarıyla ilgili belirsizlikleri aydınlatmadan muhalefet partileriyle işbirliği yapamayacağını" öne sürerek, "CHP olarak 'ne istediğine karar ver öyle konuşalım' demişizdir. Hükümet de bunun cevabını verememiştir. CHP olarak hangi limana demirleyeceğini bilmediğimiz, rotasını bilmediğimiz gemiye binmeyiz" dedi.
Parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, son basın toplantısından bu yana 25 gün geçtiğine işaret eden Baykal, "bu kısa süre içinde gelinen noktanın, yapılan çalışmanın Türkiye'yi bütünleştirip, birleştirmek yerine tam tersine Türkiye'yi olumsuz etkilediğini" savundu.
"Gelinen noktada, PKK'nın projesi başlangıçta neyse şimdi de o olduğunu, değişen bir şey olmadığının görüldüğünü" savunan Baykal, "Hükümetin müzakere etmeye çalıştığı hangi muhatap olursa olsun, ortaya çıkacak olan proje milleti ayrıştırma projesidir" diye konuştu.
Baykal, "Hem terörle müzakere ediliyor, hem de müzakerenin amacının, silahların bırakılması olmadığı bize söylenmeye çalışılıyor" vurgulamasının ardından "Bu temesların getireceği nokta teröre son verilmesi değildir. Bu açıkça ortaya çıkmıştır. Müzakerenin gerçek amacı, Türkiye'de etnik kimliklere bir siyasal milli kimlik kazandırma sürecini harekete geçirmektir. Bir süre sonra somut adımlarını göreceğimizi düşündüğüm konu, belli bir etnik kimliğe siyasi, milli bir kimlik kazandırmaktır." diye devam etti.
Baykal, sanatçıların da bölünmeye başladığına işaret ederken, projenin ayrıntılarına değindi. "Türk milli kimliğini anayasadan çıkarma" düşüncesinin de bu projede yer aldığını" öne süren Baykal, ikinci bir noktayı işaret ederek, "devleti belli bir etnik kimliği öğreten, yaygınlaştıran bir konuma çekmek" ifadesini kullandı.
Baykal, "Etnik kimliklere siyasal içerik kazandırmaya yönelik çaba, bu açılım vesilesiyle yürütülmektedir. Bu sürecin en ağır ızdırabını yaşayacak olanlar da o etnik kökene sahip olan insanlardır. Onların huzurunu bozmamak lazımdır. Kendini Kürt kökenli sayan insanları bu milli anlayışın dışına çekmeye yönelik bu çabalara kimse destek olmamalıdır." çağırısında da bulundu.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:33

İLGİLİ HABERLER