Gündem
  • 31.3.2009 14:28

BAYKAL: "TÜRKİYE'DE YENİ BİR DÖNEM AÇILDI"

"29 Mart Yerel Seçimleri tamamlandı. Nispeten daha net bir tablo ortaya çıktı. Bugün seçimlerle ilgili bir değerlendirmeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Türkiye'mizin oldukça ileri bir aşamasında gerçekleşmiştir. Türkiye düzenli bir seçim yaparak uluslararasında kendini kabul ettirmiştir. Sağlam bir gelenek haline getirmiştir. Bu seçimde yine Türkiye'de önemli bir demokrasi deneyimi olarak yaşanmıştır. Bir yerel seçim olarak muhtarlıklar, Belediye Başkanlıkları seçimi, İl Genel Meclis üyelikleri seçimi tamamı bir arada gerçekleşmiştir. Bazı olaylar yaşansa da demokratik bir seçim yaşanmıştır diye düşünüyoruz. İtirazlar vardır bu da yetkili mercilerce ele alınmıştır. Umut ediyorum ki özel bir dikkatle demokratik sürece sahip çıkarak doğruyu yakalarak gerçekleştirecektir."

KÜTÜK DÜZENİMİZDE HALA YAZIM YANLIŞLIKLARIMIZ VAR

Bunca yıl seçim yapmış bir ülke olarak bazı temel eksikliklerimize işaret etmek zorundayım. Maalesef kütük düzenimiz hala sağlam bir temele oturtulamamıştır. Yazım yanlışlıkları şikayetler yaygın olarak yaşanmaktadır. Türkiye'de bu sorun mutlak sürede düzeltilmelidir. Bunun hala oturtulmaması bu bir üzüntü meselesidir. Doğru bir kütük oluşturmalıyız her vatandaş oy kullanabilmelidir bu konuda yaygın şikayetler var bunları çözmenin zamanı gelmiş ve geçiyor. Sandık kurulması ile ilgili çeşitli şikayetler devam ediyor. Umarım bununla ilgili çözüm sağlayabiliriz.

SİYASİ TABLONUN DEĞİŞECEĞİ GÖRÜLDÜ

Pazar günü seçim yaptık ve bir siyasi tablo ortaya çıktı. Bu ortaya çıkan tablo Türkiye'de yeni bir dönemin açılmakta olduğnu bize göstermiştir. Bu seçimin diğer seçimlerin çoğundan farklı Türkiye'yi yeniden yeni bir yere taşıma umudunu veren bir seçim olarak gördüğümü söylemeliyim. Şu ana kadar yaşanan gerçekleşmiş olan siyasi tablonun değişeceğinin gösterildiği bir seçim olmuştur.

Türkiye yeni bir siyasi yapılanma içine girmişti 2002 yılında. Türkiye'de köklü pekçok partiyi eksizleştirmiş ve yeni bir yapılanma getirmişti. AKP'de 2002 seçimlerde etkin bir tabloya hakim olmuştu. Bu siyasetin şekillenmekte olduğnu 2004 ve 2007 seçimlerinde gördük. Her iki seçimde de AKP giderek güçlenen ve etkinliğini arttıran bir siyasi parti olarak kendisini gösterdi. 2002'de başlayan süreç 2007'de de hız kesmediğini ortaya koydu. Bu hem Türkiye'deki hayatı derinden etkiledi hemde yapılan değerlendirmeleri çok ciddi şekilde yönlendirdi.

ARTIK SÜREÇ FARKLILAŞMAYA BAŞLADI

2009 Seçimleri bu sürecin sonuna gelindiğini gösterdi. AKP'nin yükselişi etrafında şekillenen Türkiye'nin siyasi tablonun sınırına gelindiğini ve bu tablo da farklı bir sürecin işlemeye başladığını göstermiştir. Ben bu yüzden bu seçimi geleceğin işaretlerini taşıyan bir seçim olarak görüyorum. Geleceği belirleyen ve yönlendiren bir seçim olarak ortaya çıkmıştır.

SİYASİ EZBER BOZULDU

Türkiye AKP'nin egemenliğiinde bir fiili egemen parti içine mi giriyor siyaset soruları ortaya atılıyor idi. 2009 Seçimleri bu sorulara cevap vermiştir. 2009 Seçimleri demokrasinin oluşturduğu sıkıntıları da ortaya koymuştur. Bu iktidarın çok ta demokratik olmayan anlayışlarla yer yer baskıcı dışlayıcı bir üslupla kullanılmaya başlamış olması ciddi haklı önemli kaygılar oluşmasına neden olmuştu. 2009 Seçimleri bunu yeniden şekillendiren siyasi ezberleri bozan yeni bir siyasi hayatın şekillerini çizmiştir.

AKP ÇOK CİDDİ OY KAYBINA UĞRADI

Seçim sonuçları bize çok ciddi bir oy kaybı yaşandığını göstermiştir AKP için. Bu seçim hem bunun için çok önemlidir hemde ağırlığı ile fevkalade ciddi bir mesajdır. Uluusal düzeyde bütünleşmiş olarak ortaya çıkan bir tablo vardır. Karadenizde de vardır, Akdenizde de vardır. Bir yeni ortak AKP değerlendirmekte olduğu ve şekillenmekte olduğu ortaya çıkmıştır.

2007'de yüzde 47'ye yakın bir oy aldı. Bundan iki yıl sonra hatta iki yıl tamamlanmadan 2009 Mart'ında 21 ay sonra bu seçimde AKP 8 puan kaybı tablosu ile karşı karşıya kaldı. AKP'nin aldığı oy 14.938.686'dır. İl genel meclisi bu da yüzde 38,563 bir oyu temsil etmektedir. Yani 47'ye yakın bir rakamdan 38,5'e yani 8 puanlık bir oy azalması söz konusudur. Bu oy sayısı olarak bakıldığı zaman çok ciddi bir oy kaybının yaşanmış olduğnu göstermektedir. 2007'de aldığı oy ile bu 14 milyonu mukayese edildiği zaman sayı da değişmiştir ve ciddi bir oy sayısal kaybının da ortaya çıktığı görünüyor.

OY ERİMESİ DEĞİL SİYASİ KIRILMA YAŞANDI

Bu 8 puanlık oyu iyi değerlendirmek gerekmektedir. Bu seçimin yerel seçim olduğunu dikkatinizi çekmek istiyorum. İktidar döneminin içinde yaşanan bir yerel seçimdir. Yerel seçimi yapan hükümet seçimden sonra da devam edeceğinden dolayı o yerlerde yerleşmiş ve kampanyayı Bakan olarak yöneten durumdadırlar. Kadro tahsisleri işe adam almaları, kredi kolaylıkları, bölgeye hizmet getirme vaatleri hepsi iktidardaki partinin gölgesinde yaşanmaktadır. Bu bir oy erimesi değil siyasi bir kırılmadır. Bu 8 puanı değerlendirirken bu milletvekillerinin bittiği, başbakanın başbakanlığının bittiği bir genel seçimde yaşanan tablo dikkate alınacak olur ise bu yerel seçim ile arada çok ciddi farklar olduğu görülür. Hatta 3 ile 5 puan arasında önem taşır. Bunu bir milletvekili seçimi için bir temel olarak düşünmek isteyenlere bunu da dikkate almalarını istiyorum. Bu sıradan bir oy erimesi oy kaybı değil bir siyasi kırılma mahiyetindedir. AKP ilk kez böyle bir siyasi kırılma yaşamıştır.

İKTİDAR DÜŞTÜ MUHALEFET YÜKSELDİ

Yani daha AKP'nin 2007 başarısını almadan önce 2002'de aldığı oylara bakarsanız o oylara göre bile yüzde 3 oranında bir oy kaybı görünmektedir. Bakın CHP ister daha önceki aldığmıız oylarla mukayese edelim, isterse 2007'deki sonuçlarla mukayese edelim ki CHP'nin oyları ilk genel meclisi temelinde gösterildiği zaman 5 puan artmıştır. 2004 yılındaki il genel meclisi seçiminde CHP yüzde 18,23'tür. Şimdi yine biraz önce demin AKP ile ilgili verdiğim CHP'nin bu seçimde il genel meclisinde yüzde 23,2'ye çıkmıştır. Bu beş puanlık bir yükselmeyi ifade etmektedir ve fevkalade önemlidir. Bu seçimler bir yerel seçimdir Türkiye artık kentleşti belediye seçmenleri temelinde CHP'ye ne oldu diye sorarsanız . 2004'teki oy düzeyi 20,7'dir, 2009'daki Belediye seçimlerindeki oy oranı 28,2'dir. CHP 7,5puanlık bir oy sıçraması gerçekleştirmiştir. Oy artışı sadece CHP için de geçerli değildir.

MHP'NİN OY KAZANMASI ANLAMLI

MHP için de önemli anlamlı oy artışlarını gerçekleştirmiştir. MHP'nin de ihmal edilmeyecek oy artışı yaşadığı görülmektedir. DTP'nin de çarpıcı bir oy artışı gerçekleştirdiğine dikkat etmeliyiz. AKP çok ciddi bir oy kaybı içerisine girmiştir. Ve bu oy kaybı muhalefete de yansımıştır. CHP yüzde 5 ve yüzde 7,5 benzer artışları diğer partiler de kazanmıştır. Muhalefet kabarmaktadır. İktidar ise inişe geçmektedir. Yapısal bir sürecin sonunda ortaya çıkmış bir kırılma ile karşı karşıya olduğmuzu söylemek istiyorum. Böyle bir kırılma olması demokrasi için önem taşımaktadır.

DEMOKRASİ BAZEN GELİR, BAZEN GİDER

Demokrasi tek istikamette gidilen bir süreç değildir gelişi vardır gidişi de olmalıdır. Gelişi de gidişi de sağlıklı işlerse o zaman daha güzel bir demokrasi olur. Bu açıdan bu seçimi Türkiye'de demokrasi için kazanım olarak görüyorum. Bu seçim kampanyası sırasında biz CHP olarak belli bir anlayışla çalışma yaptık. Ekonomik sorunlar sıkıntılar Türkiye'de izlenen ekonomi politikası, fabrikaların işyerlerinin kapanmaya başlaması, işsizliğin ve yoksullaşmanın çok ciddi bir noktaya gelmiş olması ve ekonomiye yönelik bir kampanya götürdük.

İzlenmesi gereken politikalarla ilgili yapılan yanlışların nasıl düzeltilebileceğine ilişkin raporlar hazırladık ve çalışmalar yaptık. Türkiye'de alınması gereken tedbirler ve kararlar ile ilgili bir siyasi parti olarak ortaya çıktık.

Kampanya içinde başbakan ile tartışma yaşadık. Ne biliyorsan söye uygulayalım dedi verdik bizde bu ne biçim öneri dedi ve daha sonra iki hafta sonra bu önerileri kullanmaya başladı.

Önümüzdeki dönemde siyaset bu tabloyu yaşadıktan sonra ekonomik sorunların tartışılması gereken bir noktaya gelecektir. İktidarın uygulaması gereken sağlam önerilerimiz vardır o önerilerimizi de sağlam bir şekilde takip edeceğiz.

Ayrıntılar az sonra...

Güncellenme Tarihi : 14.5.2016 23:37

İLGİLİ HABERLER