Gündem
  • 29.6.2007 08:57

BAYKAL'A CENEVRE'DE İKİ SÜRPRİZ: TALABANİ VE BARZANİ İLE AYNI TOPLANTIDA

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bugün başlayacak Sosyalist Enternasyonal konsey toplantısına katılmak üzere Cenevre'de. Baykal, ayağının tozuyla ''Kuzey Irak'ın terör ihraç eden bir bölge haline getirildiğini'' söyledi. Toplantıya Iraklı Kürt liderlerden Devlet Başkanı Celal Talabani ile Mesut Barzani de davet edildi.
      Sosyalist Enternasyonal başkanlık divanının üye parti liderleri onuruna verdiği resmi yemekte konuşan Baykal, Irak'taki terör tehditine dikkat çekerek, "Teröre destek verilmesinin kabul edilemeyeceğini" söyledi.
      Teröre destek verilmesinin BM kararlarına aykırı olduğunu anımsatan Baykal, "Destek alan terörist örgütlerin hem Irak'ın hem de Tükiye'nin güvenliğine büyük tehdit oluşturduğunu" belirtti.
      Kuzey Irak'ta başta PKK olmak üzere çeşitli terörist örgütlerin barındığına işaret eden Baykal, isim vermeden Celal Talabani ve Mesut Barzani'yi kastederek "bölgedeki bazı siyasi liderlerin terörü meşrulaştırmaya çalıştıklarını, bunun daha da tehlikeli olduğunu" ifade etti.
      Sosyalist Enternasyonal başkan yardımcısı da olan Baykal'ın, Kuzey Irak'taki terör tehditine dikkat çektiği konuşmasını resmi yemeğe Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) lideri sıfatıyla katılan Celal Talabani de dinledi. Barzani ise resmi yemeğe davet edilmedi.
      Resmi yemek öncesinde Baykal, Lübnan Dürzi toplumu lideri Velid Canbolat, Sosyalist Enternasyonal dönem başkanı Yorgo Papandreu ile bir araya geldi ve çeşitli ülkelerin sosyal demokrat parti liderleriyle kısa görüşmeler yaptı.
     
      Toplantıda konuşacak

      Baykal, Sosyalist Enternasyonal konsey toplantısının bugünkü oturumunda yapacağı konuşmada da Irak'taki gelişmeleri ele alacak ve Irak'ta giderek tırmanmakta olan terör tehditine dikkat çekecek.
      Cenevre seyahatinde Baykal'a CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ve partinin Uluslararası İlişkiler Temsilcisi Petek Gürbüz eşlik ediyor.
      Sosyalist Enternasyonal konsey toplantısı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Genel Direktörü Juan Somavia'nın açılış konuşmasıyla başlayacak.
      Yunanistan'ın eski Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'nun dönem başkanlığını yaptığı Sosyalist Enternasyonal konsey toplantısında İsrail-Filistin anlaşmazlığı, Lübnan ve Irak gibi çatışma bölgeleri ile Batı Balkanlardaki gelişmeler ele alınacak.
      CHP lideri Baykal'ın toplantıda bir konuşma yapacağı ve bazı ikili temaslarda bulunacağı belirtildi. Toplantının 30 Haziran Cumartesi günü sona ermesi öngörülüyor.
     
      Talabani ve Barzani de davetli

      Toplantıya Iraklı Kürt liderlerden Devlet Başkanı Celal Talabani ile Mesut Barzani de davet edildi.
      Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) lideri Mesut Barzani katılımcıların ikamet ettiği İntercontinental otelinde kalırken, Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) lideri Celal Talabani'nin ikameti gizli tutuluyor.
      Talabani'nin liderliğini yaptığı IKYB sosyalist Enternasyonal belgelerinde "gözlemci" statüsüyle yer aldı.
      Barzani'nin liderliğindeki IKDP'nin ise SE'nin resmi belgelerinde yer almadığı öğrenildi.
      Sosyalist Enternasyonal yetkilileri, çatışma bölgelerindeki siyasi liderlerin toplantılara konuşmacı olarak davet edildiklerini Celal Talabani ve Mesut Barzani'nin de Irak'taki gelişmelerle ilgili bilgi vermek üzere davet edildiklerini belirtti.

 

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:48

İLGİLİ HABERLER