Gündem
  • 31.3.2009 18:06

BAYKAL'A , "KILIÇDAROĞLU GENEL BAŞKAN OLUR MU?" SORUSU

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Kemal Kılıçdaroğlu’nun İstanbul’da aldığı oy oranının ardından başlayan liderlik tartışmalarını "Sayın Kılıçdaroğlu’nu partideki yetkili kurullar bu göreve getirirse, neden olmasın? Ancak bizim gündemimizde böyle bir sorun yok." şeklinde değerlendirdi. Baykal, ”Obama’nın bizlerle görüşmek istediğini öğrendim. Sanıyorum konuşmasından önce Meclis’te bir tanışma fırsatımız olacak” dedi. Baykal görüşmenin muhalefet liderleriyle üçlü bir görüşme şeklinde olup olmayacağı yönündeki sorular üzerine ”Ben böyle üçlü bir görüşme şeklinde algılamadım” diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, 29 Mart’ta yapılan yerel seçimlere ilişkin sonuçların ‘CHP’nin artık kendisini yeni sorumluluklara, yeni görevlere hazırlaması’ gerektiğini ortaya koyduğunu söyledi. Baykal, şunları kaydetti:

“Hazırlığımızı topluma tam yansıtma imkanı bulamadık. Çünkü toplumumuz henüz bu konunun gerçekten gündeme geldiğini, iktidar değişikliğinin önümüzdeki yıllarda mümkün olacağını düşünme noktasına gelmemişti. Ama şimdi öyle zannediyorum, Türkiye CHP’ye yeni bir bekleyişle, yeni taleplerle bakacaktır. Böyle olması çok doğaldır, yerindedir, çok güzeldir. Böyle bir ilgiye cevap vermek için biz de var olan hazırlıklarımızı ve yeni sorumluluklarımızın gereklerini yerine getireceğiz. Toplumumuza bu konulardaki anlayışımızı yansıtma çabasını sergileyeceğiz.”

-“AZ OY ALDIĞIMIZ YERLERİN LİSTESİNİ ÇIKARDIK"

Örgütsel zafiyetler nedeniyle bazı yörelerde kabul edilemez bir sonuçla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Baykal bu yörelere ilişkin ciddi bir çalışma yapacaklarını bildirdi. Az oy aldıkları yerlerin listesini çıkardıklarını ve bu yörelere odaklanmış projeler hazırlayacaklarını kaydeden Baykal, parti tüzüğünde yapılan değişiklik bağlamında da genel merkez yapılanmasıyla ilgili öngörülen olanakları yaşama geçireceklerini vurguladı. Baykal küçük oy farkıyla kaybettikleri belediye başkanlıkları ve il genel meclisleri üyelikleri için de değerlendirme yapacaklarını kaydetti.

-“CHP YENİ SORUMLULUĞUNA HAZIRLANMA KARARLILIĞINDA"

CHP’nin tüm toplumu kucaklayan bir parti konumuna dönüştüğünü ifade eden Baykal, bu seçimin olumlu ve olumsuz yönleriyle önemli bir deneyim olduğunu söyledi. CHP’nin bu seçimle sadece oy oranında değil deneyim olarak da geliştiğini ifade eden Baykal “Bu seçimlerde sağlanan yer yer çok yüksek başarılar aslında CHP’nin çekim potansiyelinin anlaşılmaya başlamasıyla ilgilidir. İstanbul’da, İzmir’de, Antalya’da ortaya çıkan oy artışları, CHP’nin geniş toplum kesimleriyle ciddi bir buluşmaya elverişli konumda olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. CHP’ye bugün oy veren insanların, toplumun her kesiminden insanlar olmaya başladığı açık şekilde görülmeye başlanmıştır.” diye konuştu.

Seçim sonrası sürecin artık Türkiye’de umudun yükseleceği, alternatifin gelişeceği bir dönem olacağına işaret eden Baykal, ”CHP, bugüne kadar muhalefetin öncüsü partiydi. Bu çalışmasının etkili olduğu yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlamıştır. Şimdi, CHP, bu yeni değişim sürecinin öncüsü olarak da kendisini o sorumluluğa hazırlama kararlılığındadır” dedi.

-“İKTİDARIN DEMOKRASİYE AYAK UYDURMASI LAZIM"

Baykal basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Baykal “Seçimlerin sonucunu AKP’yi demokrasi dışı yöntemlerle devirmek isteyen güç odaklarına yönelik seçmenin mesajı olarak değerlendirebilir miyiz? Yani seçmen demokrasi dışı odaklara ’Siz bizim işimize karışmayın. Biz gereğini yaparız’ mesajı mı verdi?” şeklindeki bir soruya şu karşılığı verdi:

”Demokrasinin var olan iktidarı değiştirme anlamında da işlemeye başladığının işaretlerini görüyorum. Bu yetmiyor. Türkiye, demokrasiye yönelik tehditlerin altından hep kalkarak geldi. Artık Türkiye, böyle kimsenin dışarıdan yön verebileceği bir ülke değildir. Demokrasi işlemelidir, işleyecektir. Demokrasiye yönelik kaba tehdit yöntemlerinin ortadan kalktığını düşünüyorum. Ama bu, tüm tehditlerin kalktığı anlamına gelmiyor. Şimdi iktidar tarafından gelen bir tehdit tablosu var. Demokrasiye iktidarın ayak uydurması lazımdır. Fiili güç merkezlerinin de demokrasiye saygı göstermesi elbette zorunludur. Bunu sağladık ama şimdi daha ince bir tehdidi, demokrasiyi daha içten çürütmeye yönelik bir tehdidi ortadan kaldırmaya yönelmek gerekiyor.”

Baykal önümüzdeki süreçte seçimlerin bir tespit değil değişim seçimi olacağını da kaydetti. Baykal, herkesin işini yapması, siyasetçilerin ve siyaset dışı güç odaklarının ise sınırlarını bilerek hareket etmesi gerektiğine dikkat çekti.

-“ÜÇLÜ BİR GÖRÜŞME ALGILAMADIM"
Baykal, Obama’nın Türkiye ziyaretinde kendisiyle bir araya gelip gelmeyeceğine yönelik bir soruya ise ”Obama’nın bizlerle görüşmek istediğini öğrendim. Sanıyorum konuşmasından önce Meclis’te bir tanışma fırsatımız olacak” yanıtını verdi. Baykal görüşmenin muhalefet liderleriyle üçlü bir görüşme olup olmayacağına ilişkin bir soru üzerine de ”Ben böyle üçlü bir görüşme şeklinde algılamadım” diye konuştu.

-ERDOĞAN’I ANTALYA’YA DAVET ETTi-

CHP lideri Baykal, bir gazetecinin Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’ye geçmesi üzerine Başbakan Erdoğan’ın yaptığı açıklamaları hatırlatması üzerine Baykal şöyle konuştu:

“AKP’nin seçim sonuçlarına ilişkin hayal kırıklıklarına sürüklendiği yerlerin başında Antalya geliyor. Ancak seçmenin tercihine saygı gösterilmesi gerekiyor. Önümüzdeki dönemde en az 28 kere daha Başbakan’ı Antalya’ya bekliyoruz. Hatta daha da sık gelsin. Bugüne kadar yaptıkları hizmetlere teşekkür ediyoruz. Bunları da daha da artırsın. Çünkü Antalya’nın hizmete ihtiyacı var” dedi. Baykal seçim sonuçları dikkate alındığında “anormal" karşıladığı iller olup olmadığı sorusuna “halkın tercihine yönelik bir şaşırma içinde olmadığı" yanıtını verdi.

-LİDERLİK TARTIŞMALARI-

Baykal Kemal Kılıçdaroğlu’nun İstanbul’da aldığı oy oranının ardından başlayan liderlik tartışmalarına da değerlendirdi. Baykal ”Niye olmasın elbette kendi karar verirse partililer uygun görürse olabilir. Sayın Kılıçdaroğlu’nu partideki yetkili kurullar bu göreve getirirse neden olmasın. Ancak bizim gündemimizde böyle bir sorun yok" dedi. MİLLİYET

Güncellenme Tarihi : 14.5.2016 23:37

İLGİLİ HABERLER