Gündem
  • 11.4.2012 00:40

Baykal'dan Evren'e mektup!.. Gücüm bu kadarına yetti

CHP'nin kapatılmasından sonra 1983 yılında Evren'e hitaben bir mektup kaleme alan Baykal'ın, "Anayasa’nın hiçbir maddesinde de TBMM’ne siyasal parti kapatma yetkisi verilmemiştir” dediği ortaya çıktı.

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın, 12 Ağustos 1983 tarihinde Kenan Evren’e yazdığı mektupta, “MGK, 1982 Anayasası’nın yürürlüğe girmiş hükümlerini değiştiremez. Anayasa, siyasal partilerin nasıl kapatılacağını belirlemiştir. Anayasa’nın hiçbir maddesinde de TBMM’ne siyasal parti kapatma yetkisi verilmemiştir” dediği ortaya çıktı.

Baykal, "Milli Güvenlik Konseyi Sayın Başkanlığı’na" diye yazdığı mektupta, MGK’nın 31 Mayıs 1983 tarihli ve 79 Sayılı kararını hatırlattı.

Anayasa’nın hiçbir maddesinde TBMM’ye siyasal parti kapatma yetkisi verilmediğinin altını çizen Baykal'ın, Kenan Evren'e gönderdiği mektupta şu ifadeler yer aldı:

“79 sayılı kararla 16 siyaset ve devlet adamının fiilen tutuklanma biçiminde ortaya çıkan ‘ikamete tabi tutulma’sı ise tam bir hukuk faciasıdır.

MGK, yeni Anayasa kendisine yer verdiği için ve yer verdiği ölçüde görev yapma durumundadır. MGK, 1982 Anayasası’nın yürürlüğe giren maddelerini tamamen ya da kısmen değiştiremez, iptal edemez, yürürlükten kaldıramaz ve bu maddelerin kapsamını bir kısım TC Vatandaşları için genişletip daraltamaz. Anayasa’nın geçici 4. Maddesinde düzenlenen siyasal hak kısıtlamalarını nasıl affedemez ise, kapsamlarınıda genişletemez. Kısacası MGK, 1982 Anayasası’nın yürürlüğe girmiş hükümlerini değiştiremez.
 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 18:54

İLGİLİ HABERLER