Gündem
  • 30.3.2009 15:12

BAYKAL'DAN İLK DEĞERLENDİRME

Baykal, AKP'nin aldığı sonuçları yakın arkadaşlarına şöyle yorumluyor:

- ''AKP'nin oylarında 8 puanlık bir düşüş var. Bu ciddi bir farktır. Üstelik burada yerel seçim faktörü de var. Yani yüzde 47'den yüzde 39'a inmiş bir parti iktidar partisidir. Düşünün ki devlet olanaklarının tümünü kullandılar. Valiler, bakanlar, belediye olanakları, yardımlar, 'eğer bizim adayımızı seçmezseniz hizmet alamazsınız' tehditleri... İşte bütün bunlara rağmen 8 puanlık bir düşüş oluyor. İktidar olanaklarını da 4-5 puan olarak düşünüp çıkarırsanız demek ki 12-13 puan kayıp var.''

Baykal bu tespiti yaptıktan sonra gelen bir soruya şu cevabı veriyor: Artık yeni bir dönem başlamıştır. Ciddi ve temel bir kırılmadır bu. Elbette bunu değerlendirecekler.

CHP VE MUHALEFET İÇİN

Deniz Bey değerlendirmesinin muhalefet ve kendisi ile ilgili bölümünü şöyle yapıyor:

- ''Seçim üzerine polemiğe girmek, sen şunu aldın ben bunu aldım demek doğru değil ancak muhalefet açısından baktığınızda MHP, SP, DTP oylarını arttırmışlar. CHP de il genel meclisi anlamında oylarını arttırmıştır. Bu şu demek oluyor... Demek ki iktidarda bir kayıp, çöküntü var, muhalefette ise bir toparlanma var. Önemli olan budur. Geriye doğru baktığınızda oyların istikrarlı bir şekilde oyların arttığı görülüyor. Düşünün ki biz muhalefet olarak yerel seçimlere girdik, iktidar her türlü olanağı kullandı. Bu elbette muhalefet için bir dezavantajdı. Buna rağmen muhalefet oylarını arttırdı.''

Baykal'ın yakın çalışma arkadaşlarının yaptığı bu değerlendirmenin içeriği ile ilgili ulaşabildiğim notlar böyle...

BAYKAL'LA SOHBET

Bu arada Deniz Bey ile bir telefon sohbeti de yapıyorum. Örneğin İstanbul için şöyle diyor:

- İstanbul çok iyi bir sonuçtur. Başarılı bir sonuçtur.

- Peki ya Antalya sürprizi...

- Orada başarılı bir arkadaşımız var. Siyaset böyledir işte. İnsan milletin iradesine göre her türlü sonucu beklemelidir.

Deniz Bey ile yaptığım sohbetten çıkardığım sonuç ise şu: Baykal genel seçimlere kadar parti içinde ciddi bir hazırlık süreci başlatıyor.

Çünkü oyların yerel seçimlere göre genel seçimlerde daha da artacağını düşünüyor.

(hürriyet)

Güncellenme Tarihi : 14.5.2016 23:40

İLGİLİ HABERLER