Gündem
  • 10.2.2012 00:51

Baykal'ın kasetini çeken ahlaksız kimse çıksın ortaya!..

TVNet ekranlarında yayınlanan BAŞKENT Programına katılan CHP Eski Milletvekili Şahin Mengü CHP Tüzük Kurultayı, Deniz Baykal’a uygulanan kaset operasyonu ve son Mit operasyonu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

VİDEO İÇİN LÜTFEN LİNKİ TIKLAYINIZ…

Kurultaylar partisi olarak anılan CHP’de ilk yapılması gerekenin muhaliflerin kurultayı olduğu, CHP’nin 26 Şubat’ta yapacağı kurultayda tüm tüzüğü değiştirecekleri açıklamasının yalan olduğunu vurgulayan Mengü, yeterli çoğunluk sağlanamazsa 1 Mart’taki kurultayın toplanamayacağının da gerçekle ilgisi olmadığını belirtti.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun kaset skandalı konusunda Özel Yetkili mahkemelerin üç-beş şahitle CHP’yi karıştıracağı iddialarını anlamadığını ve Kılıçdaroğlu’nun neden çekindiğini çözmediğini vurgulana Şahin Mengü, kendisinin Baykal’ın kaset davasında örgüt değil özel hayatın gizliliği iddiasıyla soruşturmanın kadük kalmasına yol açtığı eleştirilerine de külliyen yalan dedi.
Kaset skandalının yaşandığı geceyi ve Baykal ile görüşmesini anlatan Mengü, Baykal’dan sonra CHP’ye karizmatik lider gelmediğini ve Kılıçdaroğlu kadar kendisinin de liderlik yapabileceğini ama liderliğin bu olmadığını söyledi.

İşte CHP Manisa Eski Milletvekili Şahin Mengü’nün, Başkent Programında Abdülkadir Selvi ve Melek Baripoğlu Arıcı’nın sorularına verdiği yanıtlar…

Soru: mit müsteşarının sorguya çağırılması hakkında ne düşünüyorsunuz?

Özel yetkili savcının Mit müsteşarını sorguya çağırma hakkının olduğu inancında değilim. Mit müsteşarının Oslo konuşmaları için çağırılıyorsa Oslo konuşmalarının ses kayıtları da var. Orada diyor ki ben başbakan adına geldim. Orada kendi amiri olan başbakanın adına konuşuyor. Bu şahsın yargılanması için kendi kanununda özel bir hüküm var. Diyor ki bu tip insanları yargılayacak soruşturacak olursan başbakandan izin alacaksın. O tarihte de başbakanlık müsteşarı olduğu için bırakın mit yasasını sade devlet memurları yasasının bulunduğu statüsü itibariyle yine başbakandan izin alınması gerekir. Bu şahıs ne olursa olsun mit müsteşarı eski başbakanlık müsteşarı. O zaman bazı kuralları koymazsınız. Eski genelkurmay başkanı özel savcı tarafından tutuklandığı zaman herkes alkışladı. Bugün Bülent Arınç’ın dediğini duydum. Demiş ki yargı istediğini yapar. Hayır, yargı istediğini yapamaz. O zaman yargının diktası başlar. Olur mu böyle şey? Bir yasa çıkmış. Diyor ki genelkurmay başkanı yüce divanda yargılanır. Başbakanlık müsteşarı ya da bunların çalışanlarının yargılanması başbakanın iznine tabiymiş. Bu iş bu kadar kolay mı? Ben başbuğ paşa için söylüyorum. Bir hukuk kuralı varsa kanun varsa ona uymak zorundadır herkes. Mit müsteşarının o konudaki davranışı bir siyasi olaydır. Başka bir olay var o zaman daha vahim bir olay var. Basından takip ettiğim kadarıyla KCK operasyonunun içine mit mensupları sokulmuş hatta bunlar bomba bile atmış. O zaman şöyle bir şey çıkar. Eğer siz devletin derin devlet gibi bazı provokasyonlar yapmasını istemiyorsanız öncelikle hukukçu olarak bu noktaya geleceksiniz.

Peki, İstanbul’daki Emniyet operasyonu hakkında ne diyeceksiniz?

Cemaatle tayip bey’in hesaplaşması bu başka türlü yorumlamıyorum. Ben öyle değerlendiriyorum.

Öcalan’la görüşmelerin kandile götürüldüğü iddiaları var bunlar bu olayı KCK soruşturması kapsamına sokar mı mit yöneticilerini suçlu duruma düşürür mü?

Bütün bu işlemleri mit müsteşarı başbakan adına yapıyor. Şu anda yapılan bir hukuk ihlalidir.


Kurultay sürecindeyiz. Olağanüstü kurultay olabilecek mi?

Yapılacak olan kurultayların ikisi de olağanüstü kurultaydır. Kılıçdaroğlu’nun davranışı bir delegeye tanınmış hakkın gaspıdır. 20 aralık tarihinde parti meclisinde bir grup parti meclisi üyesi diyor ki bu işi delegenin imzasına bırakmadan tüzük kurultayı toplayalım. Kılıçdaroğlu’nun da başında olduğu parti meclisi bu öneriyi reddediyor. Dün çok tersi bir şey söyledi. Kılıçdaroğlu bu parti kurultaylar partisi zamanı geldiğinde yaparız dedi. Dün akşam TV’de dedi ki “kurultay yapmak iyi bir şeydir.” Doğrudur. Genel başkan o günden bugüne bir şeyleri görmüş.

Toplanması gereken ilk kurultay muhaliflerin kurultayı olması gerekmez mi?

Hukuken doğru söylüyorsunuz. Genel başkan toplamayacağını söylüyor. Parti meclis üyeleri toplatamıyor. O zaman 3. unsur kalıyor. Bu 3 unsur siyasi partiler kanunu ve bizim tüzüğümüze göredir. Davranış yasaldır. Yeterli imzayı topluyorlar ve veriyorlar. Kılıçdaroğlu’nun o konuyla ilgili birçok açıklaması var. Versinler hemen toplayacağım diyordu. Dün de diyor ki ben her söylediğimin arkasında dururum. Hayır, siz her söylediğinizin arkasında durmadınız. Önce başka bir şey söylediniz dün akşam başka bir şey söylediniz.

AKP’nin tüzüğünü alın aynı şeydir.

Önder sav partiyi şimdiye kadar tek adam olarak yönetti ve teşkilatların birtakım taleplerine kulağını tıkadı. Şimdi teşkilatların sesi gibi ortaya çıkıyor. Sen yönetimdeyken neden bunları uygulamadın diye eleştiriler var. Ne diyeceksiniz?

Önder Sav’ın dönemine bakın her zaman parti meclisinde çok ciddi muhalefet olmuştur. Her siyasi yönetim her iktidarlarda yanlışlar vardır. Yoksa hukuk kurallarına ihtiyaç olmazdı zaten. Ayrıca bu tüzüğe Baykal ve önder sav baştan beri karşı. Baykal döneminden beri karşılar. Kurulan komisyonda bizimle ilgili komisyon feshedildi. Ama Baykal bu tüzüğü uygulamadı. O tarihteki Yargıtay cumhuriyet başsavcısının hiçbir görevi olmamasına rağmen hukuku çiğnemiştir. Bu tüzüğü uygulayacaksın deme hakkı yoktur. En fazla dava açar. Bu başsavcı ak partiye kapatma davası açan başsavcı. Bu tüzük yürürlüğe sokuldu. Çünkü Türkiye’de bir proje vardı. Bu yeni bir proje değildir. 2006’dan beri sürdürülüyor. CHP’den Kemalistler tasfiye olmadan batının istediği hiçbir şey olmayacaktır. Ve Kemalistler tasfiye edildi. Kemalistleri bizim savunduğumuz tüzükten tasfiye etmeniz mümkün değil.

Bu bir proje miydi?

2006’dan itibaren Amerika yazışmalarına bakın. CHP’de kim gelir kim gider. Baykal’dan sonra kim olabilir? Bu Kemalistlerin tasfiyesi şarttır. Bir sürü rapor var böyle. Kemalistlere ulusalcılar demek lazım. Merkez sağda da cumhuriyetçi ulusalcı insan var. Onların batıyla ilişkilerde eşikler arasındaki muameleye hiçbir itirazları yoktur. Kendi kuralları vardır. Yurtta sulh cihanda sulh. Ben dışımdaki devletlerin içişlerine müdahil olmasına karşıyım.

Erdoğan toprak 1. maddeden 87. maddeye kadar değiştiriyoruz dedi. O kadar büyük bir yalan ki. 1. maddesi bu partinin kurucusu Atatürk’tür diyor. 87. madde yürürlük maddesi. Neyi değiştiriyorsun? Ben saydım 56 maddede hiçbir değişiklik yok. Bir partinin programında olması gereken şeyleri tüzüğe yazarsanız o tüzük olmaz. Bir program kurultayı yapacaksanız zaten tüzüğe bir programda olması gereken şeyleri koyup şov yapmazsınız. Biz 9 maddeyle çıkacağız.

26’sında genel başkanın çağrısı üzerine kurultay toplanırsa 1 Martta diğer kurultay toplanabilecek mi? Toplanamazsa ne olur?

Dilekçe verildiği andan itibaren hukukta bir tabir vardır yenilik doğuran bir haktır. O hak doğmuştur artık. O hakkı bir başka yaptığınız kurultayla onu iptal ettim veya ona lüzum kalmadı derseniz bir hakkı gasp etmiş olursunuz. İmzacı arkadaşlar o zaman ne yapar bilmiyorum ama iş kayyuma kadar gider. Mahkemem emri ile yaparlar. Yani bu iş o kadar kolay değil. Üzülerek takip ediyorum genel başkana çok büyük hukuki yanlış yaptırıyorlar. Kendisi hukuku bilmiyor o ayrı da siyasi tarihi bilmediği gibi hukuku da bilmiyor. Ayıp da değil. Bilmek mecburiyeti de yok ama yanında yanlış yaptırıyorlar.

Sadece bizde değil diğer partilerde de ulusal oylar var dediniz. CHP diğer partilerdeki ulusalcılarla yeni bir siyasi hareket başlatabilir mi?

Türkiye’de böyle bir potansiyel var. Böyle bir talep var zaten. Bugün bizlere en karşı olanlar bile bu talepte bulunuyorlar. Ama bölünme olur mu onu şimdiden söylemek çok zor. İnsanın içi elvermez. Burası bizim baba ocağımız. Siyasette liderler kadroları değiştirir. Beni bir tek ihanete uğramak üzer.

Sizin CHP ile ilgili kaygınız neden kaynaklanıyor?

Benim şahsi kanaatim partinin ekseninin kayması. Şeklen biz kuvayi milliyeciyiz demek hikâye. İlericilik halk goygoyculuğu yapmadan devrimci olmaktır. Halkın sorunlarını çözemiyorsan benim o halkla aynı kahvede çay içmemde halka bir fayda var mı? 1.5 yıldır genel başkanın rahat çalıştığı kadar hiçbir chp genel başkanı rahat çalışmadı. Neyle uğraşıyormuş ki? Parti meclisinde muhalefet yok. Ben bunu anlamıyorum. Sen üreteceksen parti içi demokrasiyle uğraşacak ekip ayrı sana program proje hazırlayacak ekip ayrı.

Gürsel Tekin: ‘’ CHP 50 yıl iktidara gelemese bile dağılmadı tabanda güçlü bir seçmeni var. AKP iktidardan inse 5 güne dağılır’’dedi. CHP seçmeninin sabrı zorlanılıyor mu?

AKP anavatan gibi sosyolojik bir ortama oturmuyor. Bugün hepimiz bir demokrat partiden bahsediyoruz. Bugün büyük siyasi yanlışlarla o noktaya geldi. Burada bir moda var. Darbeleri suçlamak. Hiçbir darbe doğru değildir. Her darbe bu memleketi 50 sene geri götürür. Durup dururken mi darbe oluyor? Hiç mi bu işte siyasilerin sorumluluğu yok. Tahkikat komisyonunu incelemeyeceğiz mi? Bizim 61 anayasasında ilerici hükümler dediğimizin tamamı CHP’nin ilk hedefler bildirgesinde var. 27 Eylül darbesi olmasa seçimlere gidilecek. Belki aynı anayasa yine yapılacak aynı hükümler yine girecekti. Kenan Evren’i sevmem ama Kenan Evren’i kötülüyoruz. Peki, bir araya gelip bir cumhurbaşkanı seçemeyen siyasetçiler kendi parti işlerinde ayak oyunu yaparak seçtirmeyen siyasetçiler hiç mi suçlu değil.

Muhalifler kendi aralarında anlaşıp bir lider çıkaramadılar deniliyor. Neden çıkaramadılar?

Çıkarılamadı diye bir şey yok. Şu anda liderliğe soyunan bir arkadaşımız var mı onu bilemiyorum. Ama şu anda bir lider kavgası yapılmıyor. Bir tüzük kavgası yapılıyor. Baykal çekilinceye kadar CHP’de karizmatik liderler dönemi bitmiştir. Çünkü artık sıradan insanların sıradan partililerin genel başkan olabildiği birçok arkadaşın alman sosyal demokratlarından hoşlandığı duruma gelmiştir. Eşikler arasında birisi birinci olur.

1 Martta kurultay toplanamazsa 2 Mart günü toplanması gerekiyor mu?

Gerekmesi lazım. Ama ilanlar yanlış. O belirtilmemiş. Dilekçeyi inceledin deniliyor ki ilk gün toplanamazsa 2. gün olanlarla toplanması gerekir.

 

 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 20:14

İLGİLİ HABERLER