Gündem
  • 4.8.2009 17:46

BAYKAL:YAŞANANLAR BİR HESAPLAŞMA,İNKİTAM ALMADIR

ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'de yaşanmakta olan olayları, "Silahlı Kuvvetlerin kamu yaşamı içindeki konumunu daha demokratik bir anlayışla belirlemeye dönük faaliyet olarak" açıklayabilecek konumda olmadıklarını belirterek, "Yaşanan olaylar, bir çatışma, sürtüşme, yıldırma, hesaplaşma, intikam alma, bir had bildirme ihtiyacı ve anlayışı çerçevesi içinde yürütülüyor izlenimi alıyoruz. Bu, fevkalade tehlikeli ve yanlış bir yaklaşımdır" dedi.
Partisinin TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmaya, ekonomik sorunlara dikkati çekerek başlayan Baykal, ekonomik büyümenin, Türkiye'nin sürdüremeyeceği bir noktada şekillenmeye başladığını ifade etti. Baykal, Türkiye'nin büyüme açısından dünya ekonomi yarışında küme düşen ülke haline geldiğini öne sürürken, ekonomi yönetiminin, Türkiye ekonomisine sahip çıkma ihtiyacı dahi hissetmediğini iddia etti.
Türkiye'nin bu ortamda çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıya olduğu iddiasıyla, "Birbiri ardına zam yağmurları gelmeye başladı. Nereden geliyor bunlar? Bütçe açığı var" diyen Baykal, emekli maaşlarına da işaret etti. Baykal, "Türkiye'de 9 milyon emekli var. AKP'nin gözünde emekliler 2. sınıf vatandaş" ifadesiyle emekli aylıklarına yapılan zamları yetersiz olduğu gerekçesiyle eleştirdi. Baykal, "Öğrenci harçlarına olağanüstü zamlar yapacaksınız. Emekli maaşlarına yüzde 1.83 zam yapacaksınız. Yoksulluk, yeni bir AKP gerçeği olarak ortaya çıkmıştır" diye konuştu.
TBMM Başkanlığı seçimine ilişkin de değerlendirmede bulunan Baykal, partilerarası uzlaşmayla gerçekleştirilen bir seçim olmadığını söyledi. "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kişisel hegemonya anlayışını" yansıttığını öne süren Baykal, "Bu seçim, AKP'nin kendi süreçleriyle belirlediği bir başkan seçimi olacaktır. O da bir AKP başkanı olarak ortaya çıkacaktır" dedi.
Kürt meselesinin çözümüne yönelik "demokratik açılımla" ilgili değerlendirmelerde de bulunan Baykal, "kafalarında herhalde bir şey var, ama onu söylemeye cesaret edemiyorlar" dedi.
Yaz aylarında önemli tartışmalar yaşandığı, bunların bir boyutunun silahlı kuvvetlerle ilgili olduğu, daha sonra da yargı ile ilgili tartışmaların ülke gündemine geldiğine işaret eden Baykal, şunları söyledi:
"Silahlı Kuvvetler ile ilgili tartışmaların üstü örtülmüş gibi görünüyor. Ama bunları yok saymak mümkün değildir. Bunların ne sonuca bağlandığını kamuoyumuz öğrenmek hakkına sahiptir. Ortaya atılan iddialar hangi noktadadır, ne olmuştur, bunu hepimizin öğrenmesi gerekir"
Baykal, Ergenekon davasını, "Türkiye?de yargıyla ilgili yaşanan çok üzüntü verici olaylara" örnek gösterirken, yargının, "Erdoğan vesayetinin önemli bir hedefi" olduğuna da işaret etti.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:56

İLGİLİ HABERLER